1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Karpatka

Karpatka

Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Są takie ciasta, których nigdy nie odmawiam, a na pierwszym miejscu tej zaszczytnej listy znajduje się bezapelacyjnie ciasto parzone i wszystkie słodkości z nim w roli głównej. Szybkie i proste w wykonaniu ciasto parzone to zapowiedź najlepszej karpatki - klasycznej, przełożonej kremem budyniowym i oprószonej cukrem pudrem 😻

Aby krem do karpatki był odpowiednio stabilny i ciasto dobrze się kroiło, przygotowany budyń musi być wystarczająco długo gotowany, a co za tym idzie - gęsty. Podczas ubijania kremu budyń🍮 i masło🧈powinny mieć taką samą temperaturę, dzięki czemu krem nie zwarzy się. 

Jeśli tak samo jak ja kochacie wypieki z parzonego ciasta, zapraszam do przepisu na karpatkę ❤️

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na karpatkę:

  • Krok 1

    Do garnka przelej mleko, wodę, sól, cukier oraz masło i zagotuj.

    W garnku mleko z wodą. Obok kostka masła. Szczypta soli i cukru na łyżeczce i pokrojone masło z misce.
  • Krok 2

    Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, ciągle gotując przez około 4 minuty.

    Gotujące się mleko z wodą i masłem w garnku, a obok miska z mąką i drewniana łyżka.
  • Krok 3

    Przygotowane w ten sposób ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od garnka. Odstaw ciasto do przestudzenia na około 5 minut.

    Ciasto parzone w garnku.
  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku. Zwróć uwagę, żeby dodawać kolejno jajko dopiero, gdy ciasto dobrze się połączy z poprzednim.

    W miseczce jajka. Obok robot kuchenny firmy Bosch.
  • Krok 5

    Otrzymane ciasto powinno być jednolite i dosyć gęste.

    Gotowe ciasto parzone w misie robota kuchennego.
  • Krok 6

    Rozsmaruj ciasto na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Rozsmarowane ciasto parzone na blasze przed pieczeniem.
  • Krok 7

    Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i zostaw do przestudzenia.

    Upieczone ciasto na karpatkę.
  • Może się przydać

    Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

    Może się przydać

Krem na karpatkę:

  • Krok 8

    Rozmieszaj w szklance mleka dokładnie budynie oraz cukier. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Na gotujące się mleko wlej mleko rozmieszane z budyniem i gotuj do momentu, aż budyń stanie się wyraźnie gęsty.

    Na blacie opakowanie budyniu o smaku waniliowym Dr. Oetkera, obok cukier z miseczce. W garnku mleko i obok w wysokim naczyniu mleko z proszkiem budyniowym.
  • Krok 9

    Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak by dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.

    W misce ugotowany budyń, przykryty folią spożywczą.
  • Krok 10

    Do ustudzonego budyniu, wmiksuj miękkie masło.

    W misce ugotowany budyń. Obok w miseczce masło pokrojone w kostkę.
  • Krok 11

    Wystudzone ciasto na karpatkę przekrój na pół i przełóż je kremem budyniowym. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin, żeby krem dobrze związał.

    Karpatka przełożona kremem budyniowym.
  • Krok 12

    Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

    Gotowa karpatka posypana cukrem pudrem.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/karpatka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej