Karpatka
Są takie ciasta, których nigdy nie odmawiam, a na pierwszym miejscu tej zaszczytnej listy znajduje się bezapelacyjnie ciasto parzone i wszystkie słodkości z nim w roli głównej. Szybkie i proste w wykonaniu ciasto parzone to zapowiedź najlepszej karpatki - klasycznej, przełożonej kremem budyniowym i oprószonej cukrem pudrem 😻
Aby krem do karpatki był odpowiednio stabilny i ciasto dobrze się kroiło, przygotowany budyń musi być wystarczająco długo gotowany, a co za tym idzie - gęsty. Podczas ubijania kremu budyń🍮 i masło🧈powinny mieć taką samą temperaturę, dzięki czemu krem nie zwarzy się.
Jeśli tak samo jak ja kochacie wypieki z parzonego ciasta, zapraszam do przepisu na karpatkę ❤️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na karpatkę:
-
Krok 1
Do garnka przelej mleko, wodę, sól, cukier oraz masło i zagotuj.
-
Krok 2
Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, ciągle gotując przez około 4 minuty.
-
Krok 3
Przygotowane w ten sposób ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od garnka. Odstaw ciasto do przestudzenia na około 5 minut.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku. Zwróć uwagę, żeby dodawać kolejno jajko dopiero, gdy ciasto dobrze się połączy z poprzednim.
-
Krok 5
Otrzymane ciasto powinno być jednolite i dosyć gęste.
-
Krok 6
Rozsmaruj ciasto na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 7
Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i zostaw do przestudzenia.
-
Może się przydać
Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Krem na karpatkę:
-
Krok 8
Rozmieszaj w szklance mleka dokładnie budynie oraz cukier. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Na gotujące się mleko wlej mleko rozmieszane z budyniem i gotuj do momentu, aż budyń stanie się wyraźnie gęsty.
-
Krok 9
Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak by dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Do ustudzonego budyniu, wmiksuj miękkie masło.
-
Krok 11
Wystudzone ciasto na karpatkę przekrój na pół i przełóż je kremem budyniowym. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin, żeby krem dobrze związał.
-
Krok 12
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/karpatka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze