Korpusy z kruchego ciasta na Twoje ulubione tartaletki znowu zjechały z formy? A może po upieczeniu były stanowczo za twarde? Zobacz nasz prosty przepis na kruche ciasto, z którym przygotujesz pyszne i niezwykle kruche korpusy. Podpowiadamy też, jak korzystać z perforowanych rantów do pieczenia i jaki efekt można dzięki nim osiągnąć.
Dlaczego warto wybrać ranty perforowane do tart i tartaletek?
Wypiekając korpusy z kruchego ciasta przy użyciu perforowanych rantów mamy pewność, że ciasto idealnie się wypiecze. Dzięki niewielkim otworom na całej powierzchni blaszki temperatura równomiernie się rozprowadza, a ciasto pozostaje wyjątkowo kruche i nie opada podczas pieczenia. Ranty perforowane pozwalają na uzyskanie prostych i równych korpusów, które wypełnione nadzieniem tworzą elegancki i estetyczny deser.
Po upieczeniu ciasto kruche delikatnie się obkurcza i łatwo wyjąć gotowy korpus z rantu - po upieczeniu odczekaj kilka lub kilkanaście minut, abye nie połamać delikatnego ciasta.
Korpusy w rancie perforowanym pieczemy na macie silikonowej (wtedy uzyskamy na spodzie ładną, dziurkowaną powierzchnię) lub papierze do pieczenia. Matę lub papier układamy na płaskiej blaszce, ponieważ ranty nie posiadają dna jak typowe formy do tart.
O czym należy pamiętać, przygotowując korpusy do tartaletek?
1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko, tylko do ich połączenia. Najlepiej robić to w mikserze, ponieważ ciepło dłoni podwyższy temperaturę ciasta. Im dłużej wyrabiane ciasto, tym finalnie będzie twardsze.
2. Przed pieczeniem ciasto musi być bardzo zimne - polecam mrożenie gotowych korpusów nawet przez całą noc przed pieczeniem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika od razu po wyjęciu z zamrażarki.
3. Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między dwoma silikonowymi matami. Dzieki temu wałek nie będzie przyklejać się do ciasta.
4. Jeśli podczas wycinania spodów i pasków na korpusy ciasto za mocno zmięknie, odłóż je ponownie do lodówki lub zamrażarki, aby łatwiej się z nim pracowało.
-
Krok 1
Ranty do tartaletek mają różne średnice - wybierz te idealne spośród rantów dostępnych w naszym sklepie na Allegro - ➡️KLIKNIJ TUTAJ⬅️
Korpusy do tartaletek - przepis
-
Krok 1
W misie miksera wymieszaj mąki z cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w niewielką kostkę i mieszaj na niskich obrotach, aż ciasto będzie przypominać wyglądem kruszonkę. Dodaj jajka i zagnieć tylko do połączenia składników.
-
Krok 2
Uformuj płaski placek, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin (około 4- 6).
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj między dwoma matami silikonowymi lub arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3mm. Za pomocą rantu wycinaj kółka. Jeśli ciasto za bardzo zmięknie i będzie się z nim źle pracować, wstaw je ponownie do lodówki/zamrażarki.
-
Krok 4
Pozostałą część ciasta rozwałkuj tak samo, jak w poprzednim kroku. Wycinaj paski o długości takiej, jak obwód rantu i szerokości o 2-3 mm większej niż jego wysokość.
-
Krok 5
Nałóż ranty na wycięte podstawy tartaletek, dociśnij lekko. Wewnętrzną stronę rantów wyłóż wyciętymi paskami, lekko dociskając w miejscu łączenia z podstawą. Odstaw do zamrażarki na minimum godzinę. Ostrym nożem odetnij wysatjące ponad brzeg rantu ciasto. Ponownie odstaw do schłodzenia. Matę lub papier umieść na płaskiej blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C około 18-20 minut do zarumienienia się ciasta.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/korpusy-do-tartaletek |
Komentarze