Ciasta kruche i tarty

Tartaletki z jabłkowymi różami

Tartaletki z jabłkowymi różami

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Tartaletki z jabłkowymi różami to pyszne, kruche ciasteczka z nadzieniem z kremu na bazie budyniu i pięknie ułożonymi plasterkami jabłek. Taki deser jest wspaniałą ozdobą słodkiego stołu :) Wspaniale prezentuje się na talerzyku. Malutkie kruche tarty napełniłam budyniem przygotowanym z masłem i śmietanką - w ten sposób otrzymałam idealnie gładki, delikatny krem waniliowy. Cienkie plasterki jabłek lekko podgrzałam, przez co stały się plastyczne i mogłam je modelować w płatki róż. Zapewniam Was, że ten deser zaskoczy Waszych gości. To idealny pomysł na oryginalne podanie deseru, na słodki prezent lub po prostu, na cieszący oko deser.

Składniki

Ciasto kruche:
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
Krem budyniowy:
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 Mój budyń z cukrem trzcinowym o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 1 łyżka masła
Jabłkowe róże:
  • 200 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 4 średniej wielkości jabłka
Składniki
Ciasto kruche:
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
Krem budyniowy:
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 Mój budyń z cukrem trzcinowym o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 1 łyżka masła
Jabłkowe róże:
  • 200 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 4 średniej wielkości jabłka
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Tarta z gruszkami
Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata