1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tartaletki z jabłkowymi różami

Tartaletki z jabłkowymi różami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tartaletki z jabłkowymi różami to pyszne, kruche ciasteczka z nadzieniem z kremu na bazie budyniu i pięknie ułożonymi plasterkami jabłek. Taki deser jest wspaniałą ozdobą słodkiego stołu :) Wspaniale prezentuje się na talerzyku. Malutkie kruche tarty napełniłam budyniem przygotowanym z masłem i śmietanką - w ten sposób otrzymałam idealnie gładki, delikatny krem waniliowy. Cienkie plasterki jabłek lekko podgrzałam, przez co stały się plastyczne i mogłam je modelować w płatki róż. Zapewniam Was, że ten deser zaskoczy Waszych gości. To idealny pomysł na oryginalne podanie deseru, na słodki prezent lub po prostu, na cieszący oko deser.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Zimne masło, cukier, mąkę i jajko szybko zagnieć na plastyczne ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę na muffinki. Formę włóż do zamrażarki na 30 minut.

  • Krok 3

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Włóż do niego formę na muffinki i piecz przez około 20 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto kruche wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Krem budyniowy:

  • Krok 4

    Mleko wymieszaj ze śmietanką i odlej ćwierć szklanki, w której rozpuść zawartość torebki z budyniem.

  • Krok 5

    Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj.

  • Krok 6

    Gdy budyń będzie już gęsty odstaw garnek z palnika i dodaj łyżkę masła. Wymieszaj i nakładaj do każdej tartaletki po dwie łyżki kremu budyniowego.

Jabłkowe róże:

  • Krok 7

    Wymieszaj wodę i sok z cytryny. Jabłka umyj i przekrój je na pół. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie półplastry.

  • Krok 8

    Pokrojone jabłka zalej wodą z sokiem z cytryny. Włóż na 1,5 minuty do mikrofalówki. Możesz też wrzucić plasterki jabłek do gorącej wody z cytryną i podgotować przez około 2 minuty. Dzięki temu jabłka trochę zmiękną (powinny być plastyczne i nie rozpadać się), co pozwoli lepiej formować różyczki.

  • Krok 9

    Plasterki jabłek powkładaj delikatnie w budyń, tworząc płatki kwiatów.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej