Tartaletki z jabłkowymi różami
Tartaletki z jabłkowymi różami to pyszne, kruche ciasteczka z nadzieniem z kremu na bazie budyniu i pięknie ułożonymi plasterkami jabłek. Taki deser jest wspaniałą ozdobą słodkiego stołu 😊 Wspaniale prezentuje się na talerzyku. Malutkie kruche tarty napełniłam budyniem przygotowanym z masłem i śmietanką - w ten sposób otrzymałam idealnie gładki, delikatny krem waniliowy. Cienkie plasterki jabłek lekko podgrzałam, przez co stały się plastyczne i mogłam je modelować w płatki róż. Zapewniam Was, że ten deser zaskoczy Waszych gości. To idealny pomysł na oryginalne podanie deseru, na słodki prezent lub po prostu, na cieszący oko deser.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie tartaletek z kruchego ciasta:
-
Krok 1
Zimne masło, cukier, mąkę i jajko szybko zagnieć na plastyczne ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę na muffinki. Formę włóż do zamrażarki na 30 minut.
-
Marta poleca
Forma metalowa do muffinów Wilton pozwoli Ci przygotować aż 12 babeczek jednocześnie! Powłoka Non-Stick zapewnia sprawne wyjmowanie wypieków – bez przywierania, a dzięki wygodnym, profilowanym krawędziom z łatwością wyjmiesz formę z piekarnika. Wysoka jakość materiału sprawia, że forma będzie służyć Ci przez długie lata!
-
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Włóż do niego formę na muffinki i piecz przez około 20 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto kruche wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 4
Mleko wymieszaj ze śmietanką i odlej ćwierć szklanki, w której rozpuść zawartość torebki z budyniem, dodając 2 łyżki cukru.
-
Krok 5
Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj.
-
Krok 6
Gdy budyń będzie już gęsty odstaw garnek z palnika i dodaj łyżkę masła. Wymieszaj i nakładaj do każdej tartaletki po dwie łyżki kremu budyniowego.
Jabłkowe róże:
-
Krok 7
Wymieszaj wodę i sok z cytryny. Jabłka umyj i przekrój je na pół. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie półplastry.
-
Krok 8
Pokrojone jabłka zalej wodą z sokiem z cytryny. Włóż na 1,5 minuty do mikrofalówki. Możesz też wrzucić plasterki jabłek do gorącej wody z cytryną i podgotować przez około 2 minuty. Dzięki temu jabłka trochę zmiękną (powinny być plastyczne i nie rozpadać się), co pozwoli lepiej formować różyczki.
-
Krok 9
Plasterki jabłek powkładaj delikatnie w budyń, tworząc płatki kwiatów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tartaletki-z-jablkowymi-rozami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze