Wegańska tarta banoffee pie


Lubisz połączenie słodyczy z gorzką lub słoną nutką? 😍 Zapewne pokochasz tartę banoffee pie w wegańskim wydaniu! Jej przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste, obejdzie się nawet bez pieczenia. Gotowi na proste i szybkie pyszności? ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Przełóż do miseczek daktyle, które wykorzystasz do spodu oraz te na karmel z daktyli. Zalej je wrzątkiem i odstaw na godzinę. Gdy daktyle napęcznieją odlej wodę.
-
Krok 3
Do malaksera przełóż odsączone daktyle, płatki owsiane, migdały i olej kokosowy. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 4
Masę przełóż do formy i wyrównaj. Dociskając masę utwórz spód i boki tarty. Wstaw spód do lodówki.
Karmel z daktyli:
-
Krok 5
Odsączone daktyle zblenduj z wodą i solą, tak aby uzyskać pastę. Ja zrobiłam to za pomocą przystawki TastyMoments. W zależności od użytych daktyli trzeba dodać mniej lub więcej wody.
-
Krok 6
Karmel z daktyli rozsmaruj na schłodzonym spodzie. Wstaw ponownie do lodówki.
Bita śmietanka kokosowa z bananami:
-
Krok 7
Laskę wanilii przetnij ostrym nożem wzdłuż i łyżeczką wydrąż ziarenka. Dodaj je do śmietanki kokosowej razem z ksylitolem.
-
Krok 8
Ubij śmietankę na wysokich obrotach, aż będzie sztywna i puszysta.
-
Krok 9
Pokrój banany i skrop je sokiem z cytryny. Wyciągnij tartę z lodówki i zacznij układać poszczególne warstwy.
-
Krok 10
Na warstwie daktylowej ułóż pokrojone banany.
-
Krok 11
Ubitą śmietankę kokosową rozprowadź na cieście.
-
Krok 12
Wierzch udekoruj startą czekoladą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstaw ciasto do schłodzenia na minimum godzinę.
- Do wersji bezglutenowej użyj płatków owsianych bez glutenu.
- Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze