1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru
  4. Wega艅ska tarta banoffee pie

Wega艅ska tarta banoffee pie

wega艅ska tarta banoffee pie z kawa艂kiem na z艂otej 艂opatce do ciasta na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.86/5 7 ocen

Lubisz po艂膮czenie s艂odyczy z gorzk膮 lub s艂on膮 nutk膮? 馃槏 Zapewne pokochasz tart臋 banoffee pie w wega艅skim wydaniu! Jej przygotowanie jest naprawd臋 szybkie i proste, obejdzie si臋 nawet bez pieczenia. Gotowi na proste i szybkie pyszno艣ci? 鉂わ笍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d:

  • Krok 1

    Spód formy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    Forma o 艣rednicy 24 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Prze艂ó偶 do miseczek daktyle, które wykorzystasz do spodu oraz te na karmel z daktyli. Zalej je wrz膮tkiem i odstaw na godzin臋. Gdy daktyle nap臋czniej膮  odlej wod臋.

    2 miseczki z daktylami zalanymi wod膮.
  • Krok 3

    Do malaksera prze艂ó偶 ods膮czone daktyle, p艂atki owsiane, migda艂y i olej kokosowy. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Ods膮czone daktyle, p艂atki owsiane, migda艂y i olej kokosowy w miseczkach. Obok blender r臋czny Maxomixx firm Bosch.
  • Krok 4

    Mas臋 prze艂ó偶 do formy i wyrównaj. Dociskaj膮c mas臋 utwórz spód i boki tarty. Wstaw spód do lodówki.

    Sp贸d na tart臋 banofee pie.

Karmel z daktyli:

  • Krok 5

    Ods膮czone daktyle zblenduj z wod膮 i sol膮, tak aby uzyska膰 past臋. Ja zrobi艂am to za pomoc膮 przystawki TastyMoments. W zale偶no艣ci od u偶ytych daktyli trzeba doda膰 mniej lub wi臋cej wody.

    Ods膮czone daktyle w miseczce i s艂oik z przystawki TastyMoments.
  • Krok 6

    Karmel z daktyli rozsmaruj na sch艂odzonym spodzie. Wstaw ponownie do lodówki.

    Karmel z daktyli w s艂oiczku i sp贸d na tart臋.

Bita 艣mietanka kokosowa z bananami:

  • Krok 7

    Lask臋 wanilii przetnij ostrym no偶em wzd艂u偶 i 艂y偶eczk膮 wydr膮偶 ziarenka. Dodaj je do 艣mietanki kokosowej razem z ksylitolem.

    Laska wanilii na drewnianej desce, obok cukier brzozowy Dr. Oetkera i 艣mietanka kokosowa z wanii膮 w du偶ej misce.
  • Krok 8

    Ubij 艣mietank臋 na wysokich obrotach, a偶 b臋dzie sztywna i puszysta.

    Ubita 艣mietanka mikserem r臋cznym firmy Bosch.
  • Krok 9

    Pokrój banany i skrop je sokiem z cytryny. Wyci膮gnij tart臋 z lodówki i zacznij uk艂ada膰 poszczególne warstwy.

    Pokrojone banany w miseczce, ubita 艣mietanka kokosowa i sp贸d do tarty.
  • Krok 10

    Na warstwie daktylowej u艂ó偶 pokrojone banany.

    Tarta pokryta pokrojonymi bananami. Obok 艣mietanka kokosowa z wanili膮.
  • Krok 11

    Ubit膮 艣mietank臋 kokosow膮 rozprowad藕 na cie艣cie.

    Ubita 艣mietanka roz艂o偶ona na tarcie.
  • Krok 12

    Wierzch udekoruj start膮 czekolad膮 i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstaw ciasto do sch艂odzenia na minimum godzin臋.

    Starta czekolada na tarcie banoffee pie.

  • Do wersji bezglutenowej u偶yj p艂atków owsianych bez glutenu.
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno by膰 przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzi臋ki temu 艣mietanka oddzieli si臋 艂atwo od reszty mleka.

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej