1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru
  4. Wegańska tarta banoffee pie

Wegańska tarta banoffee pie

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Lubisz połączenie słodyczy z gorzką lub słoną nutką? 😍 Zapewne pokochasz tartę banoffee pie w wegańskim wydaniu! Jej przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste, obejdzie się nawet bez pieczenia. Gotowi na proste i szybkie pyszności? ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma o średnicy 24 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Przełóż do miseczek daktyle, które wykorzystasz do spodu oraz te na karmel z daktyli. Zalej je wrzątkiem i odstaw na godzinę. Gdy daktyle napęcznieją  odlej wodę.

    2 miseczki z daktylami zalanymi wodą.
  • Krok 3

    Do malaksera przełóż odsączone daktyle, płatki owsiane, migdały i olej kokosowy. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Odsączone daktyle, płatki owsiane, migdały i olej kokosowy w miseczkach. Obok blender ręczny Maxomixx firm Bosch.
  • Krok 4

    Masę przełóż do formy i wyrównaj. Dociskając masę utwórz spód i boki tarty. Wstaw spód do lodówki.

    Spód na tartę banofee pie.

Karmel z daktyli:

  • Krok 1

    Odsączone daktyle zblenduj z wodą i solą, tak aby uzyskać pastę. Ja zrobiłam to za pomocą przystawki TastyMoments. W zależności od użytych daktyli trzeba dodać mniej lub więcej wody.

    Odsączone daktyle w miseczce i słoik z przystawki TastyMoments.
  • Krok 2

    Karmel z daktyli rozsmaruj na schłodzonym spodzie. Wstaw ponownie do lodówki.

    Karmel z daktyli w słoiczku i spód na tartę.

Bita śmietanka kokosowa z bananami:

  • Krok 1

    Laskę wanilii przetnij ostrym nożem wzdłuż i łyżeczką wydrąż ziarenka. Dodaj je do śmietanki kokosowej razem z ksylitolem.

    Laska wanilii na drewnianej desce, obok cukier brzozowy Dr. Oetkera i śmietanka kokosowa z waniią w dużej misce.
  • Krok 2

    Ubij śmietankę na wysokich obrotach, aż będzie sztywna i puszysta.

    Ubita śmietanka mikserem ręcznym firmy Bosch.
  • Krok 3

    Pokrój banany i skrop je sokiem z cytryny. Wyciągnij tartę z lodówki i zacznij układać poszczególne warstwy.

    Pokrojone banany w miseczce, ubita śmietanka kokosowa i spód do tarty.
  • Krok 4

    Na warstwie daktylowej ułóż pokrojone banany.

    Tarta pokryta pokrojonymi bananami. Obok śmietanka kokosowa z wanilią.
  • Krok 5

    Ubitą śmietankę kokosową rozprowadź na cieście.

    Ubita śmietanka rozłożona na tarcie.
  • Krok 6

    Wierzch udekoruj startą czekoladą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstaw ciasto do schłodzenia na minimum godzinę.

    Starta czekolada na tarcie banoffee pie.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej