1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Jaglane ciasto marchewkowe

Jaglane ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jaglane podzielone na kawałki z polewą z serka mascarpone
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jaglane ciasto marchewkowe, to nasz pomysł na bezglutenowe wydanie, znanego i lubianego ciasta. Przepis jest łatwy i bardzo, bardzo smaczny! Puszyste ciasto i śmietankowa, rozpływająca się w ustach polewa. Orzechy włoskie doskonale uzupełniają całość i dodają jesiennego klimatu. Jeśli macie problem aby przemycić warzywa lub kaszę do codziennej diety, swojej, lub swoich najbliższych, takie rozwiązanie może być strzałem w 10. 🍁 Skusicie się? :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jaglane ciasto:

  • Krok 1

    Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj na mleku. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Jeszcze ciepłą kaszę dokładnie zmiksuj.

  • Krok 3

    Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

  • Krok 4

    Kaszę połącz z utartym masłem, jajkami, sodą, cukrem z cynamonem i cukrem ze skórką pomarańczową.

  • Krok 5

    Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do ciasta dodaj startą marchewkę i olej.

  • Krok 6

    Wyłóż foremkę 21x21cm papierem do pieczenia.

  • Krok 7

    Ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 8

    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Polewa:

  • Krok 9

    Serek i śmietankę zmiksuj razem z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią.

  • Krok 10

    Rozsmaruj krem na cieście.

  • Krok 11

    A następnie udekoruj orzechami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej