Lżejsze/zdrowsze

Jaglane ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jaglane podzielone na kawałki z polewą z serka mascarpone

Jaglane ciasto marchewkowe

  • 02:00
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
16
Łatwy

Jaglane ciasto marchewkowe, to nasz pomysł na bezglutenowe wydanie, znanego i lubianego ciasta. Przepis jest łatwy i bardzo, bardzo smaczny! Puszyste ciasto i śmietankowa, rozpływająca się w ustach polewa. Orzechy włoskie doskonale uzupełniają całość i dodają jesiennego klimatu. Jeśli macie problem aby przemycić warzywa lub kaszę do codziennej diety, swojej, lub swoich najbliższych, takie rozwiązanie może być strzałem w 10. 🍁 Skusicie się? :)

Składniki

Jaglane ciasto:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru z cynamonem Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 3 marchewki
  • 50 ml oleju
Polewa:
  • 240 g śmietankowego serka typu philadelphia
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • 50 g orzechów włoskich
Wskazówki

Jaglane ciasto:

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj na mleku. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Krok 2

Jeszcze ciepłą kaszę dokładnie zmiksuj.

Krok 3

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

Krok 4

Kaszę połącz z utartym masłem, jajkami, sodą, cukrem z cynamonem i cukrem ze skórką pomarańczową.

Krok 5

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do ciasta dodaj startą marchewkę i olej.

Krok 6

Wyłóż foremkę 21x21cm papierem do pieczenia.

Krok 7

Ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.

Krok 8

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Polewa:

Krok 9

Serek i śmietankę zmiksuj razem z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią.

Krok 10

Rozsmaruj krem na cieście.

Krok 11

A następnie udekoruj orzechami.

Składniki
Jaglane ciasto:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru z cynamonem Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 3 marchewki
  • 50 ml oleju
Polewa:
  • 240 g śmietankowego serka typu philadelphia
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • 50 g orzechów włoskich
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze

Wszystkiego słodkiego
00:30
10
Łatwy
Granola