Zawołaj razem ze mną ABRACADABRA i zamień niepozorny, żółty proszek w słodkie i kolorowe lizaki!🪄🧙🏼♀️🎨
Lizaki bezowe z albuminy, czyli z wykorzystaniem białka jaj w proszku, zachwycają kolorami i nietuzinkowym kształtem. Wybierz swoje ulubione kolory, kształty tylek i baw się kreatywnie!
Zobacz krok po kroku, jak przygotować lizaki bezowe z białka w proszku. Idealne na słodki prezent czy przekąskę podczas przyjęcia dla dzieci.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.
Beza z albuminy
Albumina, czyli sproszkowane białko kurzego jaja, świetnie sprawdza się w cukiernictwie jako alternatywa dla użycia surowych jaj. Do czego wykorzystać albuminę? Przygotujesz z niej lukier królewski - idealny do dekorowania ciasteczek i pierniczków, a także bezy, pianki, czy stabilne kremy do ciast i tortów.
Beza z wykorzystaniem albuminy jest niezwykle stabilna i zachowuje swój kształt podczas pieczenia, dltego idealnie sprawdzi się jako baza lizaków bezowych o różnorodnych kształtach.
-
Albumina w proszku Food Colours
Lizaki bezowe z albuminy
-
Krok 1
W misecze dokładnie wymieszaj albuminę z zimną wodą.
-
Krok 2
Albuminę lekko podbij, dodaj połowę drobnego cukru. Ubijaj około 7-8 minut, dodaj drugą porcję cukru i ponownie ubijaj, aż do jego rozpuszczenia.
-
Krok 3
Do ubitej bezy wmieszaj cukier puder szpatułką.
-
Krok 4
Bezę przełóż do niewielkich miseczek - wybierz ich tyle, ile kolorów bezy planujesz uzyskać.
-
Krok 5
Do każdej porcji bezy dodaj po 1-2 kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Kolorowe masy przełóż do rękawów cukierniczych z wybranymi tylkami. Możesz użyć dowolne tylki, najlepiej o zupełnie różnych kształtach, co pozwoli uzyskać różnorodną strukturę lizaków.
-
Krok 6
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Wyciskaj bezę w dowolnych kształach. Możesz stworzyć podłużne lizaki lub okrągłe.
W każdy lizak delikatnie wetknij patyczek.
-
Krok 7
Lizaki bezowe z albuminy susz w nagrzanym do 100°C piekarniku (termoobieg) przez około 2 godziny. Gotowe lizaki przechowuj w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/lizaki-bezowe-z-albuminy |
Komentarze