1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Lizaki bezowe z albuminy

Lizaki bezowe z albuminy

Zaktualizowano:

Zawołaj razem ze mną ABRACADABRA i zamień niepozorny, żółty proszek w słodkie i kolorowe lizaki!🪄🧙🏼‍♀️🎨

Lizaki bezowe z albuminy, czyli z wykorzystaniem białka jaj w proszku, zachwycają kolorami i nietuzinkowym kształtem. Wybierz swoje ulubione kolory, kształty tylek i baw się kreatywnie!

Zobacz krok po kroku, jak przygotować lizaki bezowe z białka w proszku. Idealne na słodki prezent czy przekąskę podczas przyjęcia dla dzieci. 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.


Beza z albuminy

Albumina, czyli sproszkowane białko kurzego jaja, świetnie sprawdza się w cukiernictwie jako alternatywa dla użycia surowych jaj. Do czego wykorzystać albuminę? Przygotujesz z niej lukier królewski - idealny do dekorowania ciasteczek i pierniczków, a także bezy, pianki, czy stabilne kremy do ciast i tortów.

Beza z wykorzystaniem albuminy jest niezwykle stabilnazachowuje swój kształt podczas pieczenia, dltego idealnie sprawdzi się jako baza lizaków bezowych o różnorodnych kształtach. 

  • Albumina w proszku Food Colours

    Albuminę w proszku kupisz w naszym sklepie internetowym ➡️Albumina w proszku

     

     


Lizaki bezowe z albuminy

  • Krok 1

    W misecze dokładnie wymieszaj albuminę z zimną wodą. 

  • Krok 2

    Albuminę lekko podbij, dodaj połowę drobnego cukru. Ubijaj około 7-8 minut, dodaj drugą porcję cukru i ponownie ubijaj, aż do jego rozpuszczenia.

  • Krok 3

    Do ubitej bezy wmieszaj cukier puder szpatułką.

  • Krok 4

    Bezę przełóż do niewielkich miseczek - wybierz ich tyle, ile kolorów bezy planujesz uzyskać. 

  • Krok 5

    Do każdej porcji bezy dodaj po 1-2 kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Kolorowe masy przełóż do rękawów cukierniczych z wybranymi tylkami. Możesz użyć dowolne tylki, najlepiej o zupełnie różnych kształtach, co pozwoli uzyskać różnorodną strukturę lizaków.

  • Krok 6

    Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Wyciskaj bezę w dowolnych kształach. Możesz stworzyć podłużne lizaki lub okrągłe.

    W każdy lizak delikatnie wetknij patyczek.

  • Krok 7

    Lizaki bezowe z albuminy susz w nagrzanym do 100°C piekarniku (termoobieg) przez około 2 godziny. Gotowe lizaki przechowuj w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/lizaki-bezowe-z-albuminy

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej