Ciasta kruche i tarty

Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

  • 01:30
  • 24
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:30
24
Łatwy

Oto kolejna odsłona ciasta kruchego – tym razem ze śliwkami, w otoczeniu delikatnej, śmietankowej pianki. Ciasto ma intensywny smak jesieni - to dzięki śliwkom, które o tej są najsłodsze i bardzo kojarzą nam się z tą porą roku.

Składniki

Ciasto kruche:
  • 320g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 220g drobnego cukru do wypieków
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 2 Budynie śmietankowe Dr. Oetkera
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
  • 500 g śliwek
  • cukier puder
Wskazówki

Ciasto kruche:

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na ok. 25 min. w temperaturze 190°C.

Budyniowa pianka:

Krok 2

Upieczony spód odstaw do całkowitego wystygnięcia i zabierz się do przygotowania budyniowej pianki. Białka ubij na sztywno, dosypując po trochu cukru i cukru wanilinowego. Całość miksuj jeszcze przez chwilkę, alby piana była bardzo sztywna.

Krok 3

Do ubitej masy stopniowo wsyp budyń śmietankowy i cały czas miksując, wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników. Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj, po czym dość gęsto ułóż śliwki. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 190°C.

Krok 4

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto kruche:
  • 320g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 220g drobnego cukru do wypieków
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 2 Budynie śmietankowe Dr. Oetkera
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
  • 500 g śliwek
  • cukier puder
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty