1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Oto kolejna odsłona ciasta kruchego – tym razem ze śliwkami, w otoczeniu delikatnej, śmietankowej pianki. Ciasto ma intensywny smak jesieni - to dzięki śliwkom, które o tej są najsłodsze i bardzo kojarzą nam się z tą porą roku.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na ok. 25 min. w temperaturze 190°C.

Budyniowa pianka:

  • Krok 2

    Upieczony spód odstaw do całkowitego wystygnięcia i zabierz się do przygotowania budyniowej pianki. Białka ubij na sztywno, dosypując po trochu cukru i cukru wanilinowego. Całość miksuj jeszcze przez chwilkę, alby piana była bardzo sztywna.

  • Krok 3

    Do ubitej masy stopniowo wsyp budyń śmietankowy i cały czas miksując, wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników. Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj, po czym dość gęsto ułóż śliwki. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 190°C.

  • Krok 4

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej