Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

Oto kolejna odsłona ciasta kruchego – tym razem ze śliwkami, w otoczeniu delikatnej, śmietankowej pianki. Ciasto ma intensywny smak jesieni - to dzięki śliwkom, które o tej są najsłodsze i bardzo kojarzą nam się z tą porą roku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na ok. 25 min. w temperaturze 190°C.
Budyniowa pianka:
-
Krok 2
Upieczony spód odstaw do całkowitego wystygnięcia i zabierz się do przygotowania budyniowej pianki. Białka ubij na sztywno, dosypując po trochu cukru i cukru wanilinowego. Całość miksuj jeszcze przez chwilkę, alby piana była bardzo sztywna.
-
Krok 3
Do ubitej masy stopniowo wsyp budyń śmietankowy i cały czas miksując, wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników. Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj, po czym dość gęsto ułóż śliwki. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 190°C.
-
Krok 4
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze