1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta dyniowa z bezą

Tarta dyniowa z bezą

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Delikatna masa dyniowa z korzenną nutą na ciemnym spodzie z orzechami, przykryta lekko podpalaną bezą. Deser prezentuje się niezwykle efektownie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Herbatniki i orzechy pokrusz w blenderze, dodaj kakao, roztopione masło i wymieszaj wszystko.

  • Krok 2

    Przełóż do formy (12 x 35 cm), wyrównaj na spodzie, podnieś na boki i wszędzie dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki.

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

Masa dyniowa:

  • Krok 4

    Serek utrzyj w misce razem z cukrem, dodaj jajko, purée z dyni* i przyprawę korzenną. Miksuj krótko do połączenia składników.

  • Krok 5

    Następnie równomiernie wylej masę na spód i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku.

Beza:

  • Krok 6

    Gdy tarta wystygnie, nastaw piekarnik na funkcję grill (jeśli takiej nie masz - wybierz pieczenie góra - dół na 230°C) i przygotuj bezę.

  • Krok 7

    Białka razem z cukrem umieść w metalowej (można także użyć żaroodpornej) misce i ustaw ją nad parą wodną. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści, a następnie zdejmij i ubij mikserem na gęstą, puszystą pianę.

  • Krok 8

    Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij na tartę. Gdy beza pokryje już całą tartę, wstaw ją do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od góry (ma być blisko górnej grzałki) na 2-3 minuty, tak by beza lekko zrumieniała (ok. 2,5 minuty) - po tym czasie natychmiast wyciągnij ją z piekarnika. Tarta jest gotowa do podania.

*Purée z dyni:

  • Krok 9

    Purée z dyni można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy niewielką dynię (ok. 2 kg) pozbawić włókien i pestek, podzielić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 40-50 minut. Po tym czasie dynię wyjąć i odstawić do przestudzenia, następnie zebrać miąższ łyżką i zmiksować na gładkie purée.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej