Ciasta kruche i tarty

Tarta dyniowa z bezą

Tarta dyniowa z bezą

  • 02:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
12
Średni

Delikatna masa dyniowa z korzenną nutą na ciemnym spodzie z orzechami, przykryta lekko podpalaną bezą. Deser prezentuje się niezwykle efektownie.

Składniki

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 100 g roztopionego masła
Masa dyniowa:
  • 200 g serka Philadelphia
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g purée z dyni*
  • 1/2 lub 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Herbatniki i orzechy pokrusz w blenderze, dodaj kakao, roztopione masło i wymieszaj wszystko.

Krok 2

Przełóż do formy (12 x 35 cm), wyrównaj na spodzie, podnieś na boki i wszędzie dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

Masa dyniowa:

Krok 4

Serek utrzyj w misce razem z cukrem, dodaj jajko, purée z dyni* i przyprawę korzenną. Miksuj krótko do połączenia składników.

Krok 5

Następnie równomiernie wylej masę na spód i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku.

Beza:

Krok 6

Gdy tarta wystygnie, nastaw piekarnik na funkcję grill (jeśli takiej nie masz - wybierz pieczenie góra - dół na 230°C) i przygotuj bezę.

Krok 7

Białka razem z cukrem umieść w metalowej (można także użyć żaroodpornej) misce i ustaw ją nad parą wodną. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści, a następnie zdejmij i ubij mikserem na gęstą, puszystą pianę.

Krok 8

Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij na tartę. Gdy beza pokryje już całą tartę, wstaw ją do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od góry (ma być blisko górnej grzałki) na 2-3 minuty, tak by beza lekko zrumieniała (ok. 2,5 minuty) - po tym czasie natychmiast wyciągnij ją z piekarnika. Tarta jest gotowa do podania.

*Purée z dyni:

Krok 9

Purée z dyni można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy niewielką dynię (ok. 2 kg) pozbawić włókien i pestek, podzielić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 40-50 minut. Po tym czasie dynię wyjąć i odstawić do przestudzenia, następnie zebrać miąższ łyżką i zmiksować na gładkie purée.

Składniki
Spód:
  • 150 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 100 g roztopionego masła
Masa dyniowa:
  • 200 g serka Philadelphia
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g purée z dyni*
  • 1/2 lub 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Tarta z gruszkami