1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Alpejska szarlotka

Alpejska szarlotka

alpejska szarlotka na biszkopcie z warstwą jabłek z cynamonem i galaretką cytrynową oraz warstwą z kremem śmietankowym z białą czekoladą, posypane cynamonem  - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Alpejska szarlotka to nietypowa propozycja na tradycyjne ciasto z jabłkami. 🍏🍏 Pyszny biszkopt z kremem śmietankowym z białą czekoladą, połączony z kwaśnymi jabłkami z cynamonem i galaretką cytrynową to delikatne i niezwykle pyszne połączenie. U mnie ciasto zniknęło w mgnieniu oka! Serdecznie zapraszam na moją nową wersję jabłecznika. :)

🍎 Zobacz przy okazji nasze wskazówki o tym, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na alpejską szarlotkę:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.  

     

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później cienką strużką wlej olej.

  • Krok 5

    Na koniec do masy jajecznej dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszaj delikatnie. Ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do delikatnego mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

  • Krok 6

    Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i postaw na kratce do przestudzenia.

Krem śmietankowy z białą czekoladą:

  • Krok 7

    Białą czekoladę i 250 ml śmietanki rozpuść w garnku, wymieszaj. Przelej do miseczki i dobrze schłodź.

  • Krok 8

    Schłodzoną wcześniej czekoladę przelej do wysokiej misy. Dodaj pozostałą ilość schłodzonej śmietanki i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

Warstwa jabłkowa:

  • Krok 9

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon.

  • Krok 10

    Podsmażaj przez około 5 minut do momentu, aż jabłka delikatnie się rozgotują. Odstaw je do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 11

    Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Do jabłek dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 12

    Gdy jabłka trochę przestygną, wyłóż masę na ciasto. Alpejska szarlotkę wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

  • Krok 13

    Krem przełóż na masę jabłkową. Górę oprósz cynamonem.

  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/alpejska-szarlotka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej