1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Alpejska szarlotka

Alpejska szarlotka

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Alpejska szarlotka to nietypowa propozycja na tradycyjne ciasto z jabłkami. Pyszny biszkopt z kremem śmietankowym z białą czekoladą,  połączony z kwaśnymi jabłkami z cynamonem to delikatne i niezwykle pyszne połączenie. U mnie ciasto zniknęło w mgnieniu oka! Serdecznie zapraszam na moją nową wersję jabłecznika :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.  

     

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później cienką strużką wlej olej.

  • Krok 5

    Na koniec delikatnie dodałaj do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 30 min lub do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i postaw na kratce do przestudzenia.

Krem:

  • Krok 1

    Białą czekoladę i 250 ml śmietanki rozpuść w garnku, wymieszaj. Przelej do miseczki i dobrze schłodź.

Warstwa jabłkowa:

  • Krok 1

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon.

  • Krok 2

    Podsmażaj przez około 5 minut, do momentu, aż jabłka delikatnie się rozgotują. Odstaw je do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 3

    Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Do jabłek dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Gdy jabłka trochę przestygną, wyłóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

  • Krok 5

    Schłodzoną wcześniej czekoladę przelej do wysokiej misy. Dodaj pozostałą ilość schłodzonej śmietanki i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

  • Krok 6

    Krem przełóż na masę jabłkową. Górę oprósz cynamonem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej