Alpejska szarlotka

Alpejska szarlotka to nietypowa propozycja na tradycyjne ciasto z jabłkami. Pyszny biszkopt z kremem śmietankowym z białą czekoladą, połączony z kwaśnymi jabłkami z cynamonem to delikatne i niezwykle pyszne połączenie. U mnie ciasto zniknęło w mgnieniu oka! Serdecznie zapraszam na moją nową wersję jabłecznika :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 4
Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później cienką strużką wlej olej.
-
Krok 5
Na koniec delikatnie dodałaj do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 30 min lub do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i postaw na kratce do przestudzenia.
Krem:
-
Krok 7
Białą czekoladę i 250 ml śmietanki rozpuść w garnku, wymieszaj. Przelej do miseczki i dobrze schłodź.
Warstwa jabłkowa:
-
Krok 8
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon.
-
Krok 9
Podsmażaj przez około 5 minut, do momentu, aż jabłka delikatnie się rozgotują. Odstaw je do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 10
Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Do jabłek dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 11
Gdy jabłka trochę przestygną, wyłóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
-
Krok 12
Schłodzoną wcześniej czekoladę przelej do wysokiej misy. Dodaj pozostałą ilość schłodzonej śmietanki i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
-
Krok 13
Krem przełóż na masę jabłkową. Górę oprósz cynamonem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze