Pasteis de nata
Pastéis de nata to popularny portugalski deser, który w przygotowanej przeze mnie wersji zawieraja dużo mniej cukru. Budyniowe tartaletki wypełnione są pachnącym wanilią kremem, który urzeka delikatnością. Piecz je do momentu, gdy na ich powierzchni pojawią się ciemniejsze pęcherzyki, a przed podaniem posyp cynamonem i cukrem pudrem. Bom apetite! - jak mawiają Portugalczycy. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kremu budyniowego:
-
Krok 1
Wodę zagotuj z cukrem na syrop. Nie mieszaj go, bo inaczej syrop się skrystalizuje. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Śmietankę i pastę z wanilii umieść w rondelku, podgrzewaj do zagotowania. Mleko wymieszaj dokładnie z mąką, aby nie było grudek. Dodaj do śmietanki, wymieszaj i podgrzej tylko do zgęstnienia.
-
Krok 3
Następnie rondelek zdejmij z palnika, dodaj żółtka i szybko wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 4
Na koniec cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy, ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie tartaletek do pasteis de nata:
-
Krok 5
Piekarnik nagrzej do możliwie najwyższej temperatury, pamiętając o ewentualnym wydłużeniu czasu pieczenia (u mnie 280°C z termoobiegiem). Przygotuj foremkę do muffinek, każde wgłębienie posmaruj bardzo cienko masłem.
-
Natalia poleca
Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!
-
Krok 6
Zwinięty rulon ciasta francuskiego podziel na 12 kawałków (wcześniej usuń papier). Każdy z nich połóż w foremce do muffinek nacięciem do góry i rozpłaszczaj palcami lekko zwilżonymi w wodzie od środka do zewnątrz, aby uformować cienką miseczkę.
-
Krok 7
Każdą miseczkę z ciasta wypełnij masą waniliową do ok. 2/3 wysokości. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez ok. 15-17 minut.
Po upieczeniu przestudź. Pasteis de nata podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/pasteis-de-nata |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze