1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Pasteis de nata

Pasteis de nata

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pastéis de nata to popularny portugalski deser, które w przygotowanej przeze mnie wersji zawierają dużo mniej cukru! Budyniowe tartaletki wypełnione są pachnącym wanilią kremem, który urzeka delikatnością. Piecz je do momentu, gdy na ich powierzchni nie pojawią się ciemniejsze pęcherzyki, a przed podaniem posyp cynamonem i cukrem pudrem. Bom apetite jak mawiają Portugalczycy! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem:

  • Krok 1

     

    Wodę zagotuj z cukrem na syrop (nie mieszając! Inaczej syrop się skrystalizuje). Odstaw do przestudzenia.

    cukier i woda na syrop cukrowy
  • Krok 2

     

    Śmietankę i pastę z wanilii umieść w rondelku, podgrzewaj do zagotowania. Mleko wymieszaj dokładnie z mąką aby nie było grudek, dodaj do śmietanki, wymieszaj i podgrzej tylko do zgęstnienia.

    śmietanka, pasta z wanilii Dr. Oetkera, mleko i mąka
  • Krok 3

     

    Następnie zdejmij rondelek z palnika, dodaj żółtka i szybko wymieszaj na jednolitą konsystencję.

    żółtka i masa waniliowa
  • Krok 4

     

    Na koniec cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia.

    waniliowy krem i syrop cukrowy

Mini tarty:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 290°C do możliwie najwyższej, pamiętając o ewentualnym wydłużeniu czasu pieczenia (u mnie 280°C z termoobiegiem). Przygotuj foremkę do muffinek, każde wgłębienie posmaruj bardzo cienko cienko masłem.

     

    forma do muffinek
  • Krok 6

    Zwinięty rulon ciasta francuskiego podziel na 12 kawałków (wcześniej usuń papier) . Każdy  z nich połóż nacięciem do góry w foremce do muffinek i rozpłaszczaj palcami lekko zwilżonymi w wodzie od środka do zewnątrz aby uformować cienką miseczkę.

    formowanie mini tart z ciasta francuskiego
  • Krok 7

    Każdą miseczkę z ciasta wypełnij waniliową masą do ok 2/3 wysokości. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz około 15-17 minut.

     

    Po upieczeniu przestudź. Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem z cynamonem.

     

    mini tarty wypełnione kremem przed pieczeniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej