Ciasta francuskie i półfrancuskie

Pasteis de nata

pasteis de nata portugalskie mini tarty

Pasteis de nata

  • 01:30
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
01:30
12
Średni

Pastéis de nata to popularny portugalski deser, które w przygotowanej przeze mnie wersji zawierają dużo mniej cukru! Budyniowe tartaletki wypełnione są pachnącym wanilią kremem, który urzeka delikatnością. Piecz je do momentu, gdy na ich powierzchni nie pojawią się ciemniejsze pęcherzyki, a przed podaniem posyp cynamonem i cukrem pudrem. Bom apetite jak mawiają Portugalczycy! 😊

Składniki

Składniki:
  • 100 g cukru
  • 80 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Pasty z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 100 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 płat ciasta francuskiego
Wskazówki

Krem:

Krok 1

 

Wodę zagotuj z cukrem na syrop (nie mieszając! Inaczej syrop się skrystalizuje). Odstaw do przestudzenia.

cukier i woda na syrop cukrowy
Krok 2

 

Śmietankę i pastę z wanilii umieść w rondelku, podgrzewaj do zagotowania. Mleko wymieszaj dokładnie z mąką aby nie było grudek, dodaj do śmietanki, wymieszaj i podgrzej tylko do zgęstnienia.

śmietanka, pasta z wanilii, mleko i mąka
Krok 3

 

Następnie zdejmij rondelek z palnika, dodaj żółtka i szybko wymieszaj na jednolitą konsystencję.

żółtka i masa waniliowa
Krok 4

 

Na koniec cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia.

waniliowy krem i syrop cukrowy

Mini tarty:

Krok 5

Piekarnik nagrzej do temperatury 290°C do możliwie najwyższej, pamiętając o ewentualnym wydłużeniu czasu pieczenia (u mnie 280°C z termoobiegiem). Przygotuj foremkę do muffinek, każde wgłębienie posmaruj bardzo cienko cienko masłem.

 

forma do muffinek
Krok 6

Zwinięty rulon ciasta francuskiego podziel na 12 kawałków (wcześniej usuń papier) . Każdy  z nich połóż nacięciem do góry w foremce do muffinek i rozpłaszczaj palcami lekko zwilżonymi w wodzie od środka do zewnątrz aby uformować cienką miseczkę.

formowanie mini tart z ciasta francuskiego
Krok 7

Każdą miseczkę z ciasta wypełnij waniliową masą do ok 2/3 wysokości. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz około 15-17 minut.

 

Po upieczeniu przestudź. Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem z cynamonem.

 

mini tarty wypełnione kremem przed pieczeniem
Składniki
Składniki:
  • 100 g cukru
  • 80 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Pasty z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 100 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 płat ciasta francuskiego
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata