Pasteis de nata

Pastéis de nata to popularny portugalski deser, które w przygotowanej przeze mnie wersji zawierają dużo mniej cukru! Budyniowe tartaletki wypełnione są pachnącym wanilią kremem, który urzeka delikatnością. Piecz je do momentu, gdy na ich powierzchni nie pojawią się ciemniejsze pęcherzyki, a przed podaniem posyp cynamonem i cukrem pudrem. Bom apetite jak mawiają Portugalczycy! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem:
-
Krok 1
Wodę zagotuj z cukrem na syrop (nie mieszając! Inaczej syrop się skrystalizuje). Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Śmietankę i pastę z wanilii umieść w rondelku, podgrzewaj do zagotowania. Mleko wymieszaj dokładnie z mąką aby nie było grudek, dodaj do śmietanki, wymieszaj i podgrzej tylko do zgęstnienia.
-
Krok 3
Następnie zdejmij rondelek z palnika, dodaj żółtka i szybko wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 4
Na koniec cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Mini tarty:
-
Krok 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 290°C do możliwie najwyższej, pamiętając o ewentualnym wydłużeniu czasu pieczenia (u mnie 280°C z termoobiegiem). Przygotuj foremkę do muffinek, każde wgłębienie posmaruj bardzo cienko cienko masłem.
-
Krok 6
Zwinięty rulon ciasta francuskiego podziel na 12 kawałków (wcześniej usuń papier) . Każdy z nich połóż nacięciem do góry w foremce do muffinek i rozpłaszczaj palcami lekko zwilżonymi w wodzie od środka do zewnątrz aby uformować cienką miseczkę.
-
Krok 7
Każdą miseczkę z ciasta wypełnij waniliową masą do ok 2/3 wysokości. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz około 15-17 minut.
Po upieczeniu przestudź. Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem z cynamonem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze