Ciasta francuskie i półfrancuskie

Pasteis de nata

Pasteis de nata

  • 01:30
  • 12
  • Średni
01:30
12
Średni

Pastéis de nata to popularny portugalski deser, które w przygotowanej przeze mnie wersji zawierają dużo mniej cukru! Budyniowe tartaletki wypełnione są pachnącym wanilią kremem, który urzeka delikatnością. Piecz je do momentu, gdy na ich powierzchni nie pojawią się ciemniejsze pęcherzyki, a przed podaniem posyp cynamonem i cukrem pudrem. Bom apetite jak mawiają Portugalczycy! 😊

Składniki

  • 100 g cukru
  • 80 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Pasty z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 100 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 płat ciasta francuskiego
Składniki
  • 100 g cukru
  • 80 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Pasty z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 100 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 płat ciasta francuskiego
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata
Wszystkiego słodkiego
00:24
10
Trudny
Croissant
Wszystkiego słodkiego
02:50
24
Średni
Ciasto francuskie