1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Pasteis de nata

Pasteis de nata

pasteis de nata - portugalskie minitarty z waniliowym nadzieniem budyniowym - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pastéis de nata to popularny portugalski deser, który w przygotowanej przeze mnie wersji zawieraja dużo mniej cukru. Budyniowe tartaletki wypełnione są pachnącym wanilią kremem, który urzeka delikatnością. Piecz je do momentu, gdy na ich powierzchni pojawią się ciemniejsze pęcherzyki, a przed podaniem posyp cynamonem i cukrem pudrem. Bom apetite! - jak mawiają Portugalczycy. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kremu budyniowego:

  • Krok 1

    Wodę zagotuj z cukrem na syrop. Nie mieszaj go, bo inaczej syrop się skrystalizuje. Odstaw do przestudzenia.

    cukier w rondelku i woda w szklance na syrop cukrowy
  • Krok 2

    Śmietankę i pastę z wanilii umieść w rondelku, podgrzewaj do zagotowania. Mleko wymieszaj dokładnie z mąką, aby nie było grudek. Dodaj do śmietanki, wymieszaj i podgrzej tylko do zgęstnienia.

    śmietanka w rondelku, mąka pszenna i mleko w osobnych miseczkach, opakowanie pasty z wanilii od dr. oetkera oraz rózga kuchenna na blacie
  • Krok 3

    Następnie rondelek zdejmij z palnika, dodaj żółtka i szybko wymieszaj na jednolitą konsystencję.

    żółtka w miseczce i masa waniliowa na nadzienie budyniowe w rondelku z rózgą kuchenną
  • Krok 4

    Na koniec cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy, ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia.

    budyń waniliowy i syrop cukrowy w osobnych rondelkach

Przygotowanie tartaletek do pasteis de nata:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do możliwie najwyższej temperatury, pamiętając o ewentualnym wydłużeniu czasu pieczenia (u mnie 280°C z termoobiegiem). Przygotuj foremkę do muffinek, każde wgłębienie posmaruj bardzo cienko masłem.

     

    forma na dwanaście muffinek
  • Natalia poleca

    Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!

    Natalia poleca
  • Krok 6

    Zwinięty rulon ciasta francuskiego podziel na 12 kawałków (wcześniej usuń papier). Każdy z nich połóż w foremce do muffinek nacięciem do góry i rozpłaszczaj palcami lekko zwilżonymi w wodzie od środka do zewnątrz, aby uformować cienką miseczkę.

    formowanie minitart z ciasta francuskiego w formie na muffinki
  • Krok 7

    Każdą miseczkę z ciasta wypełnij masą waniliową do ok. 2/3 wysokości. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez ok. 15-17 minut.

    Po upieczeniu przestudź. Pasteis de nata podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

     

    minitarty pasteis de nata wypełnione waniliowym kremem budyniowym przed pieczeniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/pasteis-de-nata

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej