Strzałę Amora zamień na czekoladowe ciastko na patyku!🍭 Jeśli zastanawiasz się, jak sprawić radość bliskiej osobie, postaw na sprawdzone sposoby na okazywanie uczuć🍫🍫🍫
Miłosne cakesicles to idealne połączenie dwóch walentynkowych must have: czerwieni i czekolady! Ciasto z dodatkiem serka mascarpone, liofilizowanych truskawek i pasty migdałowej, oblane najlepszą polewą z białej czekolady zabarwioną na ognisty kolor!❤️Tym słodkim podarunkiem skradniesz każde serduszko!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.
Cakesicles - co to właściwie jest?
Cakesicles to inaczej ciasteczkowe lody na patyku. Ciasteczkowe, bo przygotowane z upiecznego wcześniej ciasta, wymieszanego z najróżniejszymi dodatkami (orzechy, owoce, prażynki i co tylko przyjdzie Wam do głowy), a lody z tego względu, że masą wypełniamy silikonowe foremki do złudzenia przypominające klasyczne lody na patyku oblane czekoladą.
Z czego przygotować cakesicles? Możesz wykorzystać resztki ciasta czy biszkoptu, które Ci zostały, brownie, a nawet sernika. Dodaj owoce, rozpuszczoną czekoladą, serek mascarpone i chrupiące dodatki takie jak orzechy czy krokant, a Twoje ciasteczkowe lody będą smacznym zaskoczeniem!
Ważne jest, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły, a sama masa była mocno zmrożona przed wyjęciem z formy i oblaniem czekoladą. Gotowe cakesicles możesz dowolnie udekorować, co sprawia, że są świetnym pomysłem na przyjęcie z nimal każdym motywem przewodnim.
-
Idealna polewa czekoladowa
Idealna polewa czekoladowa nie topi się i przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Pamiętaj, aby nie roztemperować czekolady - roztapiaj ją ostrożenie, interwałami w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Aby nadać polewie piękny kolor, warto sięgnąć po barwniki dedykowane właśnie czekoladzie i tłustym masom. Ich kolory są mocno nasycone i łatwo łączą się z czekoladą, tworząc jednolitą barwę bez nieestetycznych kropeczek.
Czekoladowe cakesicles - przepis
Zobacz, jak krok po kroku powstają czekoladowe cakesicles. Użyłam ciasto z tego przepisu, ale możecie wykorzystać dowolne ciasto, np. babkę czy biszkopt (im bardziej wilgotne, tym lepiej połączy się z resztą składników).
Migdały możesz wymienić na dowolne orzechy. Liofilizowane owoce, np. truskawki czy maliny, świetnie przełamują słodycz. Pastę migdałową możesz zastąpić masłem orzechowym.
-
Krok 1
W misce umieść pokruszone ciasto czekoladowe, serek mascarpone, roztopioną czekoladę, posiekane migdały, pastę migdałową i liofilizowane truskawki,
-
Krok 2
Całość bardzo dokładnie ugnieć, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Wypełnij nią silikonowe foremki.
-
Krok 3
W otwory na dole foremek wetknij delikatnie drewniane patyczki. Odstaw do zamrażarki na 4-6 godzin.
-
Krok 4
Białą czekoladę wymieszaj z olejem i rozpuść interwałami w kuchence mikrofalowej (mieszając czekoladę co około 15 sekund).
-
Krok 5
Roztopioną czekoladę podziel na dwie części. Do jednej dodaj czerwony barwnik do czekolady i mas tłustych, a do drugiej różowy. Połącz oba* kolory w wysokim i wąskim naczyniu, delikatnie mieszając.
*Możesz użyć tylko jednego koloru.
Barwniki do białej czekolady i mas tłustych znajdziesz w naszym sklepie na Allegro KLIK
-
Krok 6
Zamrożone cakesicles od razu zanurzaj w czekoladzie (czekolada będzie zastygać bardzo szybko). Odczekaj, aż nadmiar polewy skapie i ułóż na kratce do wypieków.
-
Krok 7
Masę cukrową dokładnie zagnieć z czerwonym barwnikiem. Wykorzystałam żelowy barwnik Power Gel w kolorze Bursting Fire.
-
Krok 8
Masę cienko rozwałkuj, metalową wykrawaczką wycinaj niewielkie serduszka.
-
Krok 9
Pozostałą czekoladę przelej do rękawa cukierniczego i stwórz linie na ciastkach. Przyklej cukrowe serduszka, a wierzch cakesicles udekoruj złotym pyłkiem w sprayu.
Deser odstaw do lodówki.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/slodki-prezent-na-walentynki-czekoladowe-cakesicles |
Komentarze