1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Kawałek ciasta kruche ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta kruche ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chociaż nadejście jesieni nieuchronnie kojarzy się z przemijającym latem i coraz chłodniejszymi porankami, jest coś, co pomoże oswoić wrześniowe smuteczki - śliwki!💜 Najlepiej zapieczone na kruchym spodzie i przykryte waniliową, maślaną kruszonką😻

Ciasto kruche ze śliwkami jest szybkie i proste w przygotowaniu. Możecie wykorzystać swoją ulubioną odmianę śliwek - w każdej wersji ciasto jest naprawdę pyszne!

Ciasto półkruche, które wykorzystałam w przepisie, jest z dodatkiem proszku do pieczenia - dzięki temu jest przyjemniejsze w jedzeniu, nie jest twarde, ale nadal pozostaje przyjemnie maślane 🧈

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nastaw na 180°C.

    Prostokątna forma do pieczenia.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, pokrojone w kostkę masła, proszek do pieczenia, żółtka, kwaśną śmietaną oraz cukier z wanilią. Zagnieć do połączenia składników.

     

    Na blacie kuchennym robot firmy Bosch, a obok składniki do przygotowania ciasta kruchego.
  • Krok 3

    Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki a czas przygotowania śliwek i kruszonki.

    Zagniecione ciasto kruche owinięte folią spożywczą.
  • Mąka pszenna Polka do ciasta

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Masło, mąkę, cukier i ekstrakt zagnieć szybko do uzyskania kruszonki. Wstaw miseczkę z kruszonką do zamrażarki.

     
    Na blacie kuchennym w miseczkach pokrojone zimne masło, mąka oraz cukier. Obok opakowanie cukru waniliowego Dr. Oetkera.

Śliwki:

  • Krok 5

    Śliwki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, a następnie ze śliwkami. Przełóż je na patelnie.

    Na patelni pokrojone śliwki. Obok miseczka z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Krok 6

    Podgrzewaj przez kilka minut ciągle mieszając tak, żeby śliwki puściły sok i mąka ziemniaczana go związała. Odstaw śliwki do przestudzenia na około pół godziny.

    Podgrzane śliwki na patelni.

Ciasto kruche ze śliwkami:

  • Krok 7

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej przygotowaną formę.

    Na patelni przygotowanie śliwki, a obok forma wyłożona ciastem.
  • Krok 8

    Wyłóż przestudzone śliwki.

    Śliwki wyłożone na cieście kruchym.
  • Krok 9

    Posyp zmrożoną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut, do zrumienienia kruszonki.

    Gotowe ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką przed pieczeniem.
  • Krok 10

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Świetnie smakuje również z dodatkiem lodów lub posypane cukrem pudrem.😸

    Upieczone ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-kruche-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej