Ciasto kruche ze śliwkami



Chociaż nadejście jesieni nieuchronnie kojarzy się z przemijającym latem i coraz chłodniejszymi porankami, jest coś, co pomoże oswoić wrześniowe smuteczki - śliwki!💜 Najlepiej zapieczone na kruchym spodzie i przykryte waniliową, maślaną kruszonką😻
Ciasto kruche ze śliwkami jest szybkie i proste w przygotowaniu. Możecie wykorzystać swoją ulubioną odmianę śliwek - w każdej wersji ciasto jest naprawdę pyszne!
Ciasto półkruche, które wykorzystałam w przepisie, jest z dodatkiem proszku do pieczenia - dzięki temu jest przyjemniejsze w jedzeniu, nie jest twarde, ale nadal pozostaje przyjemnie maślane 🧈
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nastaw na 180°C.
-
Krok 2
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, pokrojone w kostkę masła, proszek do pieczenia, żółtka, kwaśną śmietaną oraz cukier z wanilią. Zagnieć do połączenia składników.
-
Krok 3
Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki a czas przygotowania śliwek i kruszonki.
-
Mąka pszenna Polka do ciasta
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie.
Kruszonka:
-
Krok 4
Masło, mąkę, cukier i ekstrakt zagnieć szybko do uzyskania kruszonki. Wstaw miseczkę z kruszonką do zamrażarki.
Śliwki:
-
Krok 5
Śliwki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, a następnie ze śliwkami. Przełóż je na patelnie.
-
Krok 6
Podgrzewaj przez kilka minut ciągle mieszając tak, żeby śliwki puściły sok i mąka ziemniaczana go związała. Odstaw śliwki do przestudzenia na około pół godziny.
Ciasto kruche ze śliwkami:
-
Krok 7
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej przygotowaną formę.
-
Krok 8
Wyłóż przestudzone śliwki.
-
Krok 9
Posyp zmrożoną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut, do zrumienienia kruszonki.
-
Krok 10
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Świetnie smakuje również z dodatkiem lodów lub posypane cukrem pudrem.😸
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-kruche-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze