1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Kawałek ciasta kruche ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta kruche ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chociaż nadejście jesieni nieuchronnie kojarzy się z przemijającym latem i coraz chłodniejszymi porankami, jest coś, co pomoże oswoić wrześniowe smuteczki - śliwki!💜 Najlepiej zapieczone na kruchym spodzie i przykryte waniliową, maślaną kruszonką😻

Ciasto kruche ze śliwkami jest szybkie i proste w przygotowaniu. Możecie wykorzystać swoją ulubioną odmianę śliwek - w każdej wersji ciasto jest naprawdę pyszne!

Ciasto półkruche, które wykorzystałam w przepisie, jest z dodatkiem proszku do pieczenia - dzięki temu jest przyjemniejsze w jedzeniu, nie jest twarde, ale nadal pozostaje przyjemnie maślane 🧈

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Lurpak oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nastaw na 180°C.

    Prostokątna forma do pieczenia.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, pokrojone w kostkę masła, proszek do pieczenia, żółtka, kwaśną śmietaną oraz cukier wanilinowy. Zagnieć do połączenia składników.

    Na blacie kuchennym robot firmy Bosch, a obok składniki do przygotowania ciasta kruchego.
  • Krok 3

    Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki a czas przygotowania śliwek i kruszonki.

    Zagniecione ciasto kruche owinięte folią spożywczą.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Masło, mąkę, cukier i ekstrakt zagnieć szybko do uzyskania kruszonki. Wstaw miseczkę z kruszonką do zamrażarki.

     
    Na blacie kuchennym w miseczkach pokrojone zimne masło, mąka oraz cukier. Obok opakowanie cukru waniliowego Dr. Oetkera.

Śliwki:

  • Krok 5

    Śliwki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, a następnie ze śliwkami. Przełóż je na patelnie.

    Na patelni pokrojone śliwki. Obok miseczka z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Krok 6

    Podgrzewaj przez kilka minut ciągle mieszając tak, żeby śliwki puściły sok i mąka ziemniaczana go związała. Odstaw śliwki do przestudzenia na około pół godziny.

    Podgrzane śliwki na patelni.

Ciasto kruche ze śliwkami:

  • Krok 7

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej przygotowaną formę.

    Na patelni przygotowanie śliwki, a obok forma wyłożona ciastem.
  • Krok 8

    Wyłóż przestudzone śliwki.

    Śliwki wyłożone na cieście kruchym.
  • Krok 9

    Posyp zmrożoną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut, do zrumienienia kruszonki.

    Gotowe ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką przed pieczeniem.
  • Krok 10

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Świetnie smakuje również z dodatkiem lodów lub posypane cukrem pudrem.😸

    Upieczone ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-kruche-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej