1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem

klasyczne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym z posypką konfetti Dr. Oetkera - wszystkiego słodkiego
klasyczne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym z posypką konfetti Dr. Oetkera - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.75/5 4 oceny

Ciasto czekoladowe z kremem to jeden z deserowych klasyków. Ten przepis to uniwersalna propozycja na klasyczne, sprawdzone ciasto czekoladowe. Kusi słodkim smakiem, delikatną, lekko wilgotną konsystencją, zaś jego przygotowanie nie powinno sprawiać problemów! 😊 Dobrze komponuje się z wieloma składnikami, bakaliami, konfiturami i kremami. Aby mieć pewność, że będzie idealne, postaw przede wszystkim na JAKOŚĆ! 

Za co jeszcze kochamy ciasto czekoladowe? Za różnorodność form przygotowania! Możesz upiec je w blaszce, tortownicy, z polewą czekoladową lub…  jako urodzinowy tort! Taka wersja jest zdecydowanie najbardziej wystawna!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    na blacie forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Rozpuść masło z wodą. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do przestudzenia.

     

    w rondelku na płycie indukcyjnej bosch rozpuszczona czekolada z masłem i wodą
  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. 

    w robocie kuchennym bosch ubita masa jajeczna obok miseczka z ciemnym kakao Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę.

    w robocie kuchennym bosch ubita masa z rozpuszczoną czekoladą, obok miseczka z ciemnym kakao Dr. Oetkera oraz miska z mąką i proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Do miski przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszaj.

    w misce mąka pszenna z proszkiem do pieczenia i ciemnym kakao Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Suche składniki dodaj do mokrych i zmiksuj do połączenia.

    w misie robota kuchennego przygotowane ciasto czekoladowe
  • Krok 7

    Przygotowane ciasto przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

    w foremce nieupieczone ciasto czekoladowe
  • Krok 8

    Piecz około 50 minut, do suchego patyczka.

    w foremce upieczone ciasto czekoladowe
  • Może się przydać

    Modny i praktyczny dodatek do Twojej kuchni - rękawica kuchenna w stylu Retro!

Krem czekoladowy do ciasta:

  • Krok 9

    Serek mascarpone przełóż do misy miksera, przelej schłodzoną śmietankę oraz przesiany cukier puder z kakao.

    w misie robota kuchennego bosch przelana śmietanka, serek mascaropne i kakao ciemne dr. oetkera
  • Krok 10

    Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

    w misie ubity krem czekoladowy
  • Krok 11

    Krem przełóż na ciasto. Przed podaniem posyp posypką.

    na tacy ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-czekoladowe-z-kremem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej