1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Batony owsiane

Batony owsiane

Batony owsiane z acerolą suszoną - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zdrowy baton to żaden oksymoron! Jeśli nie wiecie, czym zastąpić sklepowe, pełne cukru i nieciekawych dodatków słodycze, przepis na batony owsiane przychodzi z odpowiedzią!

Batony owsiane to dobra alternatywa jeśli nie mieliście czasu na śniadanie - płatki owsiane, daktyle, masło orzechowe, masiona chia i suszona acerola dodadzą Wam sporą dawkę energii💪🏻 Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do szkolnej śniadaniówki dla młodszych łasuchów 😉

Batony owsiane przygotujesz w szybki i łatwy sposób, a z podanych proporcji otrzymasz 9 solidnych batonów. Dodatek czekolady z pewnością osłodzi Wam niejeden poranek!

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Batony owsiane:

  • Krok 1

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około godzinę. Następnie odlej wodę

    Namoczone daktyle w misce.
  • Krok 2

    Namoczone daktyle przełóż do pojemnika malaksera. Dodaj masło orzechowe, sól i ekstrakt z wanilii.

    Daktyle przełożone do misy malaksera. Obok w miseczce masło orzechowe z solą i ekstrakt z wanilii Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Do orzechowo-daktylowej masy dodaj napój owsiany i wymieszaj do połączenia składników.

    Masa daktylowo-orzechowa w misce. Obok napój owsiany.
  • Krok 4

    Następnie połącz ją dokładnie z płatkami owsianymi.

    W misie masa daktylowo-orzechowa. Obok miseczka z płatkami owsianymi, nasionami chia, czekoladą oraz suszoną acerolą.
  • Krok 5

    Kolejno dodaj czekoladę, nasiona chia i acerolę.

    W misie składniki na batony owsiane z acerolą.
  • Krok 6

    Masę przełóż do keksówki o długości 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Masa na batony przełożona do keksówki.
  • Marta poleca

    Keksówka świetnie sprawdzi się do wypieku chlebka bananowego, babki czekoladowej czy właśnie batoników!😃

  • Krok 7

    Piecz przez 20 minut w temperaturze 170°C.

    Upieczona masa na batony.
  • Krok 8

    Następnie pokrój na batoniki.

    Pokrojona masa na batoniki.
  • Krok 9

    Rozłóż na blasze i ponownie podpiecz jeszcze przez 8-10 minut.

    Ponowne pieczenie batoników.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/batony-owsiane

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej