1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Świąteczne monoporcje w lustrzanej glazurze

Świąteczne monoporcje w lustrzanej glazurze

monoporcje świąteczne w czerwonej glazurze mirror glaze
monoporcje świąteczne w czerwonej glazurze mirror glaze
Zaktualizowano:

Jeśli nie sernik, makowiec czy piernik staropolski to...może świąteczne monoporcje? O smaku moich ulubionych cukierków, które od lat znajdują swoje miejsce pod świątecznym drzewkiem, czyli śliwki w czekoladzie 🎁🎄

Delikatny mus z połączenia ciemnej i mlecznej czekolady skrywa w środku śliwkową żelkę. Całość oblana jest czerwoną, wyjątkowo błyszczącą glazurą lustrzaną, która sprawia, że deser wygląda jak słodkości z najlepszej cukierni.🎅

Jeśli do tej pory oblewał Cię zimny pot na myśl o przygotowaniu lustrzanej polewy, wyczaruj ze mną te słodkie, świąteczne cuda krok po kroku! 🎄

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat polewy mirror glaze? Przeczytaj uważanie naszą poradę: Glazura lustrzana do ciast i tortów - jak ją zrobić?

 

Materiał powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.

 

Świąteczne przygotowania: czas, start! Na szczęście są takie desery, których przygotowanie może zacząc nawet kilka dni przed świętami. Kruchy spód czy żelkę zrób na kilka dni przed składaniem monoporcji, aby potem poświęcić już naprawdę kilka chwil na złożenie całych monoporcji.


Ciasto kruche na spód monoporcji

Kruche ciastka na spód monoporcji możesz przygotować 1-2 dni wcześniej. Pamiętaj, żeby ich średnica była większa niż średnica silikonowej formy na monoporcje (co najmniej o 2 cm).

  • Krok 1

    W misie miksera umieść mąkę, dodaj cukier i cukier z wanilią. Krótko zmiksuj, do połączenia składników.

  • Krok 2

    Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć krótko, do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć do momentu, aż składniki się połączą.

  • Krok 3

    Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij foremką okrągłe kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C (góra - dół), około 10-12 minut.

  • Krok 4

    Gotowe ciastka odstaw do wystudzenia. Jeśli przygotowujesz je wcześniej, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Żelka śliwkowa

Żelkę, podobnie jak kruche ciastka, najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej. Możesz wykorzystać świeże lub mrożone owoce. Możesz użyć też gotowe powidła lub dżem.

  • Krok 1

    Owoce zagotuj z cukrem, zblenduj na gładką masę. Żelatynę namocz w wodzie, odciśnij i dodaj do ciepłych owoców. Wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

  • Krok 2

    Masę śliwkową przelej do silikonowej formy z półkulami. Pamiętaj, że żelka powinna mieć średnicę mniejszą od średnicy formy na monoporcje.

    Odstaw do lodówki, żeby masa stężała.


Mus czekoladowy

  • Krok 1

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw do napęczenia. Śmietankę zagotuj, zdejmij z palnika. Zalej nią czekoladę, dodaj żelatynę i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.


Składanie monoporcji

  • Krok 1

    Silikonowe foremki, np. w kształcie półkul, wypełnij do 3/4 wysokości musem czekoladowym. W środek każdej monoporcji delikatnie włóż śliwkową żelkę, uzupełnij musem do całkowitego wypełnienia formy.

    Silikonową formę na monoporcje najlepiej położyć na czymś stabilnym - deska do krojenia, forma do pieczenia. W tej sposób łatwiej przeniesiemy monoporcje do zamrażarki, nie wylewając musu.

    Odstaw do zamrażarki na co najmniej 8-10 godzin.


Polewa lustrzana (glazura)

  • Krok 1

    W rondelku umieść wodę z cukrem i syrop glukozowy. Całość zagotuj i zdejmij z palnika.

  • Krok 2

    Dodaj mleko skondensowane oraz odsączoną żelatynę. Całość wymieszaj.

  • Krok 3

    Białą czekoladę umieść w wysokim naczyniu, zalej gorącą mieszanką i blenduj  w taki sposób, aby ostrze blendera przez cały czas było poniżej powierzchni polewy. W ten sposób unikniemy mało estetycznych pęcherzyków powietrza na polewie.

  • Krok 4

    Dodaj czerwony barwnik (lub inny, wybrany kolor). Najlepiej wykorzystać specjalny barwnik do białej czekolady, przeznaczony do barwienia mas tłustych. Dzięki temu kolor będzie jednolity, dobrze rozpuści się w polewie i nie zwarzy nam płynu. Ponownie zblenduj.

  • Krok 5

    Glazurę przykryj folią w kontakcie i odstaw do lodówki na 24 godziny. W tym czasie czekolada skrystalizuje się, a cała polewa ustabilizuje.

    Przed oblaniem monoporcji podgrzej polewę w mikrofalówce do temperatury około 35 – 40°C i ponownie zblenduj. 

  • Krok 6

    Monoporcje wyjmij z zamrażarki. Ułóż je na kratce do studzenia wypieków, a pod spód podłóż naczynie, aby nadmiar polewy mogł swobodnie spływać. Oblewaj monoporcje (najlepiej z naczynia z tzw. dziubkiem) sprawnym ruchem, zaczynając od środka deseru, zataczaj delikatne kręgi, aby pokryć całą powierzchnię. Jeśli glazura nadal prześwituje, powtórz oblewanie jeszcze raz. 

    Szpatułką cukierniczą przejedź dolne krawędzie monoporcji, żeby zebrać nadmiar ściekającej polewy.

    Na monoporcjach umieść cukrowe śnieżynki (lub inne, świąteczne dekoracje), ułóż na kruchych ciasteczkach i odstaw do lodówki.

    Niewykorzystaną glazurę można mrozić i ponownie wykorzystać. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/swiateczne-monoporcje-w-lustrzanej-glazurze

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej