Tarta z jabłkami
Nic tak nie otula jesienią jak kruche, maślane ciasto po brzegi wypełnione najpyszniejszymi, polskimi jabłkami 🍎 Sezon w pełni, więc korzystajcie i wypróbujcie przepis na tartę z jabłkami.
Pod klasyczną kratką z kruchego ciasta skrywa się jesienna bohaterka, czyli Szara Reneta. Podprażona z brązowym cukrem i dodatkiem aromatycznej wanilii jest nadzieniem idealnym, o świetnie zbalansowanym słodko - kwaśnym połączeniu.
Tarta z jabłkami pasuje na każdą okazję - jako niedzielny deser po rodzinnym obiedzie czy ciasto do filiżanki kawy kiedy wpadają z odwiedzinami dawno niewidziani przyjaciele. Smacznego!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj sól.
-
Krok 2
Dodaj pokrojonę w kostkę zimne masło i zagnieć na kruszonkę. Na końcu dodaj jajko i krótko zagnieć tylko do połączenia składników.
-
Krok 3
Ciasto podziel na 2/3 i 1/3 części. Mniejszą owiń i przłóż do lodówki.
-
Krok 4
Większą porcję rozwałkuj pomiędzy matami silikonowymi lub arkuszami papieru. Ciasto powinno mieć średnicę nieco większa od formy do tarty. Odstaw do lodówki na kwadrans do schłodzenia.
Nadzienie z jabłek:
-
Krok 5
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Upraż z brązowym cukrem i cukrem z wanilią na patelni do miękkości. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 6
Piekarnik rozgrzej do 170° C. Schłodozne ciasto przełóż do formy do tarty o średnicy 28 cm. Zetnij nadmiar ciasta z brzegów. Ponakłuwaj spód widelcem. Jajkiem posmaruj spód.
-
Może się przydać
Forma do tarty z wyjmowanym dnem 28 cm marki Patisse ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji.
-
Krok 7
Podpiecz go około 5 minut, do lekkiego zarumienienia się.
-
Krok 8
Wyłóż jabłka.
-
Krok 9
Drugą porcję ciasta rozwałkuj i potnij przy pomocy radełka na około dwucentymetrowe paski. Wyłóż na tartę.
-
Krok 10
Piecz w 170°C około 45 minut, do zrumienienia się ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze