1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

tarta z jabłkami wszystkiego słodkiego
tarta z jabłkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Nic tak nie otula jesienią jak kruche, maślane ciasto po brzegi wypełnione najpyszniejszymi, polskimi jabłkami 🍎 Sezon w pełni, więc korzystajcie i wypróbujcie przepis na tartę z jabłkami.

Pod klasyczną kratką z kruchego ciasta skrywa się jesienna bohaterka, czyli Szara Reneta. Podprażona z brązowym cukrem i dodatkiem aromatycznej wanilii jest nadzieniem idealnym, o świetnie zbalansowanym słodko - kwaśnym połączeniu. 

Tarta z jabłkami pasuje na każdą okazję  - jako niedzielny deser po rodzinnym obiedzie czy ciasto do filiżanki kawy kiedy wpadają z odwiedzinami dawno niewidziani przyjaciele. Smacznego!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj sól.

    w misie robota kuchennego bosch przesiana mąka i cukier puder obok masło lurpak i jajko do  tarty
  • Krok 2

    Dodaj pokrojonę w kostkę zimne masło i zagnieć na kruszonkę. Na końcu dodaj jajko i krótko zagnieć tylko do połączenia składników.

    w robocie bosch kruszonka obok miska z jajkiem
  • Krok 3

    Ciasto podziel na 2/3 i 1/3 części. Mniejszą owiń i przłóż do lodówki.

    kulka kruchego ciasta przekrojona na dwie części
  • Krok 4

    Większą porcję rozwałkuj pomiędzy matami silikonowymi lub arkuszami papieru. Ciasto powinno mieć średnicę nieco większa od formy do tarty.  Odstaw do lodówki na kwadrans do schłodzenia.

    pomiędzy matami silikonowymi rozwałkowane ciasto

Nadzienie z jabłek:

  • Krok 5

    Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Upraż z brązowym cukrem i cukrem z wanilią na patelni do miękkości. Odstaw do przestudzenia.

    na pycie indukcyjnej bosch pokrojone jabłka na patelni , cukier z wanilią Bourbon  Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piekarnik rozgrzej do 170° C.  Schłodozne ciasto przełóż do formy do tarty o średnicy 28 cm. Zetnij nadmiar ciasta z brzegów. Ponakłuwaj spód widelcem. Jajkiem posmaruj spód.

    nieupieczona tarta posmarowana jajkiem
  • Może się przydać

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem 28 cm marki Patisse ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Podpiecz go około 5 minut, do lekkiego zarumienienia się.

    spód do tarty podpieczony z warstwą jajka
  • Krok 8

    Wyłóż jabłka.

    spód do tarty wypełniony jabłkami
  • Krok 9

    Drugą porcję ciasta rozwałkuj i potnij przy pomocy radełka na około dwucentymetrowe paski. Wyłóż na tartę.

    nieupieczona tarta z jabłkami i kratką
  • Krok 10

    Piecz w 170°C około 45 minut, do zrumienienia się ciasta.

    upieczona tarta z jabłkami z kratką z ciasta
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej