1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Odrywany chlebek z miodem i orzechami

Odrywany chlebek z miodem i orzechami

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Nieco bardziej świąteczna wersja odrywanego chlebka – z miodem, orzechami włoskimi i cynamonem. Polecam przygotować od razu dwie blaszki - chlebek znika w mgnieniu oka Zapraszam po rewelacyjny przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na odrywany chlebek z miodem i cynamonem:

  • Krok 1

    Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło. Odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Wbij jajka i przestudzone mleko z masłem.

  • Krok 3

    Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby sie do niej nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Nadzienie miodowo - cynamonowe

  • Krok 4

    Orzechy posiekaj na małe kawałki, a w rondelku roztop masło z miodem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia.

Przygotowanie odrywanego chlebka:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów. 

  • Keksówka 30 cm

    Keksówka idealnie sprawdzi się do wypiekania ciast, chlebów i pasztetów. Dzięki specjalnej, ceramicznej powłoce ciasto nie przywiera do formy i z łatwością wyjmiesz je po upieczeniu. Wysokiej jakości blacha zapewnia równomierne nagrzewanie, dzięki czemu Twoje ciasto jest pięknie wypieczone na całej powierzchni.

  • Krok 6

    Pierwszy z nich posmaruj masłem z miodem, obsyp orzechami, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami. 

  • Krok 7

    Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/odrywany-chlebek-z-miodem-i-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej