Odrywany chlebek z miodem i orzechami
Nieco bardziej świąteczna wersja odrywanego chlebka – z miodem, orzechami włoskimi i cynamonem. Polecam przygotować od razu dwie blaszki - chlebek znika w mgnieniu oka Zapraszam po rewelacyjny przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na odrywany chlebek z miodem i cynamonem:
-
Krok 1
Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło. Odstaw do przestygnięcia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Wbij jajka i przestudzone mleko z masłem.
-
Krok 3
Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby sie do niej nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Nadzienie miodowo - cynamonowe
-
Krok 4
Orzechy posiekaj na małe kawałki, a w rondelku roztop masło z miodem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotowanie odrywanego chlebka:
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów.
-
Keksówka 30 cm
Keksówka idealnie sprawdzi się do wypiekania ciast, chlebów i pasztetów. Dzięki specjalnej, ceramicznej powłoce ciasto nie przywiera do formy i z łatwością wyjmiesz je po upieczeniu. Wysokiej jakości blacha zapewnia równomierne nagrzewanie, dzięki czemu Twoje ciasto jest pięknie wypieczone na całej powierzchni.
-
Krok 6
Pierwszy z nich posmaruj masłem z miodem, obsyp orzechami, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami.
-
Krok 7
Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/odrywany-chlebek-z-miodem-i-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze