1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Odrywany chlebek z miodem i orzechami

Odrywany chlebek z miodem i orzechami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wersja świąteczna odrywanego chlebka – z miodem, orzechami włoskimi i cynamonem. Polecam przygotować od razu dwie blaszki. :) Zapraszam po rewelacyjny przepis!

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło. Odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Wbij jajka i przestudzone mleko z masłem. 

  • Krok 3

    Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby sie do niej nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Nadzienie:

  • Krok 1

    Orzechy posiekaj na małe kawałki, a w rondelku roztop masło z miodem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia.

Ciasto:

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów. 

  • Krok 2

    Pierwszy z nich posmaruj masłem z miodem, obsyp orzechami, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami. 

  • Krok 3

    Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej