Serniki i ciasta z serem

Dyniowy sernik z musem śliwkowym

Dyniowy sernik z musem śliwkowym

  • 12:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
12:00
12
Średni

Przedstawiamy przepis na sernik, którego niecodzienny i delikatny smak złamany został dodatkiem dyni oraz kwaskowym musem śliwkowym.

Składniki

Purée z dyni:
  • średniej wielkości dynia – około 1,5 kg
Spód:
  • 150 g maślanych herbatników
  • 80 g roztopionego masła
Mus śliwkowy:
  • 250 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
Masa serowa:
  • 2 szklanki purée z dyni
  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 320 g cukru
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Sernixu Dr. Oetkera
  • 4 jajka
Wskazówki

Purée z dyni:

Krok 1
Dynię pokrój na kawałki, wypestkuj i wstaw do pieca rozgrzanego do 200°C i piecz do miękkości przez 40 minut.
Krok 2
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, po czym wybierz łyżką miąższ dyni i zmiksuj na gładkie purée.

Spód:

Krok 3
Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, a jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 4
Ciasteczka zblenduj na piasek i połącz z roztopionym masłem.
Krok 5
Ciasteczka przełóż na dno tortownicy, dociskając i wyrównując je do dna. Spód odłóż do lodówki na czas przygotowania sernika.

Mus śliwkowy:

Krok 6
W garnuszku zmiksuj śliwki z łyżką cukru. Gotuj, by go lekko zredukować.
Krok 7
Po odparowaniu soku, kiedy konsystencja będzie już dość gęsta, przetrzyj go dodatkowo przez sitko, by pozbyć się pozostających nadal małych kawałków skórek. Mus odstaw do przestygnięcia.

Masa serowa:

Krok 8
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do miski przełóż dyniowe purée, twaróg, mascarpone i ucieraj do połączenia składników.
Krok 9
Dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz sernix, miksując jeszcze przez chwilę. Na końcu dodaj kolejno jajka i miksuj krótko, tylko do połączenia składników. To dość istotne, by nie napowietrzyć sernika (zbyt długo miksowany mocno urośnie, popęka i opadnie).
Krok 10
Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód, wyrównując jego powierzchnię. Łyżeczką nakładaj na powierzchnię sernika kleksy musu śliwkowego. Używając wykałaczki, zrób dowolne wzory.
Krok 11
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejną godzinę.
Krok 12
Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstaw go do lodówki na całą noc.
Składniki
Purée z dyni:
  • średniej wielkości dynia – około 1,5 kg
Spód:
  • 150 g maślanych herbatników
  • 80 g roztopionego masła
Mus śliwkowy:
  • 250 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
Masa serowa:
  • 2 szklanki purée z dyni
  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 320 g cukru
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Sernixu Dr. Oetkera
  • 4 jajka
Serniki i ciasta z serem ->

Przepisy z kategorii Serniki i ciasta z serem

Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Łatwy
Sernik z owocami
Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Łatwy
Sernik chałwowy
Wszystkiego słodkiego
08:00
12
Łatwy
Sernik czekoladowy