1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Dyniowy sernik z musem śliwkowym

Dyniowy sernik z musem śliwkowym

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy przepis na sernik, którego niecodzienny i delikatny smak złamany został dodatkiem dyni oraz kwaskowym musem śliwkowym.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Purée z dyni:

  • Krok 1

    Dynię pokrój na kawałki, wypestkuj i wstaw do pieca rozgrzanego do 200°C i piecz do miękkości przez 40 minut.

  • Krok 2

    Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, po czym wybierz łyżką miąższ dyni i zmiksuj na gładkie purée.

Spód:

  • Krok 1

    Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, a jej dno wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Ciasteczka zblenduj na piasek i połącz z roztopionym masłem.

  • Krok 3

    Ciasteczka przełóż na dno tortownicy, dociskając i wyrównując je do dna. Spód odłóż do lodówki na czas przygotowania sernika.

Mus śliwkowy:

  • Krok 1

    W garnuszku zmiksuj śliwki z łyżką cukru. Gotuj, by go lekko zredukować.

  • Krok 2

    Po odparowaniu soku, kiedy konsystencja będzie już dość gęsta, przetrzyj go dodatkowo przez sitko, by pozbyć się pozostających nadal małych kawałków skórek. Mus odstaw do przestygnięcia.

Masa serowa:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do miski przełóż dyniowe purée, twaróg, mascarpone i ucieraj do połączenia składników.

  • Krok 2

    Dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz sernix, miksując jeszcze przez chwilę. Na końcu dodaj kolejno jajka i miksuj krótko, tylko do połączenia składników. To dość istotne, by nie napowietrzyć sernika (zbyt długo miksowany mocno urośnie, popęka i opadnie).

  • Krok 3

    Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód, wyrównując jego powierzchnię. Łyżeczką nakładaj na powierzchnię sernika kleksy musu śliwkowego. Używając wykałaczki, zrób dowolne wzory.

  • Krok 4

    Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejną godzinę.

  • Krok 5

    Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstaw go do lodówki na całą noc.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej