1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Jajka naturalnie barwione czerwoną kapustą

Jajka naturalnie barwione czerwoną kapustą

Czerwona kapusta może sprawić, że jajko nabierze pięknego, niebieskiego koloru. Zobacz jak przygotować takie cuda do wielkanocnego koszyczka. 


Przygotowywanie kapusty:

Najpierw przygotuj barwnik. Posiekaj główkę czerwonej kapusty. Umieść w dużym garnku, zalej szklanką octu i 2 litrami wody. Zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 1 ½ godziny. Wystudź i odcedź barwnik do słoiczków.

Ugotowana czerwona kapusta

Gotowanie jajek:

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Małe jajka gotuj 8 minut, średnie - 9 minut, duże - 10 minut.


Barwienie jajek:

Przed zanurzeniem jajek w barwniku pędzelkiem lub foliową rękawiczką nałóż na nie odrobinę oleju kokosowego, żeby stworzyć nieregularny, marmurkowy efekt. Jeśli wolisz jednolicie zabarwione pisanki, pomiń ten krok.

Zanurz jajka w barwniku. Intensywność barwy zależy od tego, jak długo będziesz trzymać jajka w barwniku. Po około 15 minutach uzyskasz jasnoniebieski odcień, po kilku godzinach intensywną granatową barwę. Wyjmuj jajka z barwnika za pomocą metalowej łyżki. Odłóż na talerzyk i odstaw do lodówki do całkowitego wyschnięcia farby.

Jajka z barwnikiem z czerwonej kapusty

Zdobienie jajek:

Za pomocą pędzelka ozdób pisanki złotą farbą. Namaluj wzory lub, żeby uzyskać nakrapiany efekt, zanurz pędzel w farbce, ustaw go nad jajkiem i przejeżdżaj palcem po włosiu, ochlapując pisankę. Odstaw do całkowitego wyschnięcia.


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej