Czerwona kapusta może sprawić, że jajko nabierze pięknego, niebieskiego koloru. Zobacz jak przygotować takie cuda do wielkanocnego koszyczka.
Przygotowywanie kapusty:
Najpierw przygotuj barwnik. Posiekaj główkę czerwonej kapusty. Umieść w dużym garnku, zalej szklanką octu i 2 litrami wody. Zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 1 ½ godziny. Wystudź i odcedź barwnik do słoiczków.
Gotowanie jajek:
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Małe jajka gotuj 8 minut, średnie - 9 minut, duże - 10 minut.
Barwienie jajek:
Przed zanurzeniem jajek w barwniku pędzelkiem lub foliową rękawiczką nałóż na nie odrobinę oleju kokosowego, żeby stworzyć nieregularny, marmurkowy efekt. Jeśli wolisz jednolicie zabarwione pisanki, pomiń ten krok.
Zanurz jajka w barwniku. Intensywność barwy zależy od tego, jak długo będziesz trzymać jajka w barwniku. Po około 15 minutach uzyskasz jasnoniebieski odcień, po kilku godzinach intensywną granatową barwę. Wyjmuj jajka z barwnika za pomocą metalowej łyżki. Odłóż na talerzyk i odstaw do lodówki do całkowitego wyschnięcia farby.
Zdobienie jajek:
Za pomocą pędzelka ozdób pisanki złotą farbą. Namaluj wzory lub, żeby uzyskać nakrapiany efekt, zanurz pędzel w farbce, ustaw go nad jajkiem i przejeżdżaj palcem po włosiu, ochlapując pisankę. Odstaw do całkowitego wyschnięcia.
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/jajka-naturalnie-barwione-czerwona-kapusta |
Komentarze