Kremowa tarta z batatami - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Kremowa tarta z batatami

Kremowa tarta z batatami

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni

Kremowa tarta z batatami to niecodzienne wykorzystanie słodkich ziemniaków. Bataty są bardzo kremowe, idealnie komponują się z orzechami i nadają ciastu delikatny pomarańczowy kolor. Kruche ciasto to tradycyjna wersja ciasta - lubię łączyć w przepisach klasykę z nowoczesnością :) Wierzch ciasta zdobi zapiekana warstwa orzechów z syropem klonowym, który doskonale pasuje do jesiennych wypieków. Pamiętajcie, żeby ciasto schłodzić przez parę godzin w lodówce - dzięki temu, krem z batatów nabierze idealnej konsystencji. Zapraszam na niebanalne połączenie kruchego i aksamitnego  oraz  kremowego i chrupiącego!

Składniki

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Krem z batatów:
  • 300 g ugotowanych i zblendowanych batatów
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Orzechowa góra:
  • 70 g orzechów pekan
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 jajko
Składniki
Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Krem z batatów:
  • 300 g ugotowanych i zblendowanych batatów
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Orzechowa góra:
  • 70 g orzechów pekan
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 jajko
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata