1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kremowa tarta z batatami

Kremowa tarta z batatami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kremowa tarta z batatami to niecodzienne wykorzystanie słodkich ziemniaków. Bataty są bardzo kremowe, idealnie komponują się z orzechami i nadają ciastu delikatny pomarańczowy kolor. Kruche ciasto to tradycyjna wersja ciasta - lubię łączyć w przepisach klasykę z nowoczesnością :) Wierzch ciasta zdobi zapiekana warstwa orzechów z syropem klonowym, który doskonale pasuje do jesiennych wypieków. Pamiętajcie, żeby ciasto schłodzić przez parę godzin w lodówce - dzięki temu, krem z batatów nabierze idealnej konsystencji. Zapraszam na niebanalne połączenie kruchego i aksamitnego  oraz  kremowego i chrupiącego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę, cukier, pokrojone zimne masło i żółtka umieść w misce i zagnieć na plastyczne ciasto. 

  • Krok 2

    Wstaw je do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Spód delikatnie ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 20-25 minut, aż do zrumienienia. 

  • Krok 3

    Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.

Krem z batatów:

  • Krok 4

    Ugotowane i zblendowane bataty wymieszaj z brązowym cukrem, jajkami, śmietanką, ekstraktem pomarańczowym, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. 

  • Krok 5

    Otrzymany krem równomiernie rozłóż na cieście.

Orzechowa góra:

  • Krok 6

    Orzechy włoskie i pekan posiekaj. Cukier, syrop klonowy i jajko wymieszaj. Dodaj pokrojone orzechy. 

  • Krok 7

    Masę rozprowadź na kremie z batatów. Całość zapiekaj przez 60 minut. Ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej