1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy przepis na jabłecznik z cynamonowym biszkoptem, przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem brzoskwiniowej nuty. Całość przykryta warstwą bitej śmietany.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt cynamonowy:

  • Krok 1

    Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Obie mąki przesiej i wymieszaj z cynamonem.

  • Krok 2

    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na najniższe i w 2-3 turach delikatnie wmieszaj przesiane mąki. Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na około 35-40 minut, piecz do tzw. „suchego patyczka”. Zaraz po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i uderz podstawą formy o blat, a następnie odstaw do wystudzenia.

Warstwa jabłkowa:

  • Krok 1

    Umyte, obrane i pozbawione gniazd jabłka, pokrój w kostkę i umieść w garnku. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj żeby nie ciemniały. Wsyp cukier i ustaw garnek na palniku (najlepiej na wysokiej mocy). Co chwilę mieszając, praż jabłka do momentu, aż cześć z nich się rozpadnie (ale nie wszystkie) i odparuje spora część soku.

  • Krok 2

    Jedno opakowanie galaretki zalej niewielką ilością wrzątku (około 100 ml) i wymieszaj. Dodaj do niej około 2-3 łyżki gorących jabłek, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałych jabłek. Dodaj jeszcze 2 łyżki galaretki w proszku i wszystko dokładnie połącz. Całość odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i przekrój na dwa blaty. Czystą formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jeden blat biszkoptowy (opcjonalnie można go delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną), przełóż na niego wystudzone jabłka i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki, do schłodzenia na około 2-3 godziny.

  • Krok 4

    Po schłodzeniu wyjmij ciasto z formy. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno, a następnie wyłóż na ciasto. Wierzch można również posypać lekko cynamonem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej