1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

tiramisu bez jajek z mascarpone i śmietaną na talerzyku - wszystkiego słodkiego
tiramisu bez jajek z mascarpone i śmietaną na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Niektórzy ortodoksyjni wielbiciele włoskiej kuchni twierdzą, że doskonałe tiramisu możemy zjeść tylko i wyłącznie w Italii. Czyżby? 😉 Dzięki dostępności jakościowych składników (nierzadko wręcz MADE IN ITALY) we własnej kuchni możesz przygotować cudownie kremowe tiramisu. W moim przepisie- w wersji bez dodatku jajek. Deser, będący połączeniem biszkoptów, kakao, waniliowego kremu na bazie serka mascarpone oraz kawy, dzięki dodatkowi Marsali jest niesamowicie aromatyczny i wyjątkowy.

Tiramisu możesz przygotować w blaszce, szklanej formie lub po prostu w wysokich szklankach lub kieliszkach. Deser nie wymaga pieczenia, lecz kilku godzin chłodzenia w lodówce.

Moja rada? Przygotuj tiramisu wieczorem, odstaw na całą noc do lodówki, a rano możesz cieszyć się już jego smakiem. Buon Appetito jak mawiają Włosi! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Układanie nasączonych biszkoptów do tiramisu:

  • Krok 1

    Wystudzoną kawę wymieszaj z winem. Nasącz w niej biszkopty i ułóż na dnie formy 35 x 25 cm.

    w szklanej formie warstwa nasączonych biszkoptów do tiramisu

Krem z mascarpone i śmietanki do tiramisu bez jajek:

  • Krok 2

    Śmietankę przelej do misy, przełóż serek mascarpone. Dodaj pastę waniliową i przesiany cukeir puder. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Połowę porcji kremu przełóż na pierwszą warstwę ciastek.

    Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.

    w szklanej formie tiramisu bez żółtek
  • Krok 3

    Drugą porcję kremu przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch tiramisu.

    w dużej formie tiramisu bez żółtek
  • Może się przydać

    Zestaw tylek do wykonania kwiatów i płatków róż.

  • Krok 4

    Wierzch tiramisu posyp przesianym kakao. Deser najlepiej smakuje po odstawieniu na co najmniej  kilka godzin o lodówki.

    deser tiramisu w dużej formie posypany kakao
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tiramisu-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej