Pierniczkowe pudełeczko - ozdoba do domu na Święta

Piernikowe pudełeczko udekorowane lukrem i perełkami z pierniczkami w środku.

Pierniczkowe pudełeczko - ozdoba do domu na Święta

Urocze pudełeczko z piernika będzie doskonałą ozdobą do domu na święta czy prezentem od serca. Wypełnijcie je pierniczkami lub po prostu słodyczami i podarujcie bliskim w te święta. Z przepisu wychodzi jedno pudełeczko i około 30-35 małych pierniczków lub dwa pudełeczka i kilka pierniczków.

Składniki:
Ciasto:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetkera
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Lukier:
  • 1 białko (około 30 g)
  • 150 - 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 szablony wycięte z kartki papieru
  • 1 podstawka pudełka 11 x 11 cm
  • ścianki: 3 boki po 11 cm + łuk na czwartym boku
  • Foremka do ciastek Serce
  • 1 Blask Pereł Dr. Oetker

Ciasto:

Krok 1

Mieszankę do ciasta na pierniczki wsyp do miski, dodaj masło i jajko. 

Krok 2

Zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Krok 3

Gdy przygotujesz wszystkie elementy i pierniczki, włóż je do piekarnika i piecz około 10 - 11 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia. Jeśli ścianki lub podstawa pudełeczka wyjdą w którymś miejscu krzywe, możesz je nieco ściąć ostrym nożem, jeszcze na gorąco zanim pierniczki stwardnieją.

Lukier:

Krok 1

Białko umieść w misce i dodaj 3/4 porcji cukru pudru, ucieraj około 5 minut. Następnie stopniowo dodaj pozostałą część cukru i ucieraj.

 

UWAGA! Konsystencja lukru powinna być gęsta, nie lejąca. Lukier nie może być też zbyt suchy, ponieważ nie sklei elementów pudełka, dlatego cukier puder w drugiej fazie należy dodawać po trochu. Lukier będzie dobry, gdy z łyżki upuścimy cienką strużkę na lukier w misce i jej ślad utrzyma się przez dłuższą chwilę. Jeśli od razu zleje się z resztą to znaczy, że jeszcze należy dodać cukru pudru.

Krok 2

Gdy wszystko jest już przygotowane, przełóż lukier do małego woreczka, odetnij niewielki koniec i wyciskaj sporą ilość w miejsca łączenia poszczególnych elementów.

 

Pamiętaj, aby wyciskać lukier na kolejno doczepiane ścianki, a nie od razu na wszystkie, ponieważ na pozostałych elementach lukier wyschnie i ścianki będzie trudno przyczepić.

 

Pozostałą część lukru przełóż do nowego woreczka, dobrze zawiąż i schowaj w szczelnym pudełku, aby nie wysechł.

Dodatkowo:

Wstążeczką lekko zawiąż pudełko na dole i na górze, aby ścianki nie odchyliły się w trakcie zastygania lukru i odstaw na około 2-3 godziny. Gdy lukier już dobrze zwiąże wszystkie elementy, ozdób pudełko pozostałą częścią lukru i perełkami.

Do środka włóż pierniczki. Całość zawiń w celofan z ozdobną wstążeczką.

Składniki:
Ciasto:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetkera
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Lukier:
  • 1 białko (około 30 g)
  • 150 - 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 szablony wycięte z kartki papieru
  • 1 podstawka pudełka 11 x 11 cm
  • ścianki: 3 boki po 11 cm + łuk na czwartym boku
  • Foremka do ciastek Serce
  • 1 Blask Pereł Dr. Oetker