1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W doskonałej pizzy 🍕 wszystko zaczyna się od ciasta, które najlepiej przygotować kilka godzin, a najlepiej dzień przed pieczeniem!

Aby swoje kuchenne królestwo zamienić w serce włoskiej pizzerii przede wszystkim należy postawić na doskonałej jakości składniki oraz odpowiednią ich proporcję. Prócz drożdży najważniejsza jest mąka! Dla odpowiedniej konsystencji ciasta, wybierz bardzo drobno zmieloną mąkę 00, którą znajdziesz często także pod nazwą mąki włoskiej lub mąki do pizzy lub klasyczną, pszenną mąkę typ 450. Jeszcze tylko szczypta soli, cukru, woda i można przystępować do etapu wyrabiania. Przyda się tu odrobiona siły i wprawy, nabytej przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego 😉

Jeśli zależy Wam na oszczędności czasu i posiadacie mikser planetarny, nic nie stoi na przeszkodzie aby Was wyręczył! 

Po tym czasie zostaw ciasto w lodówce przynajmniej na kilka godzin i oddaj sprawy pizzy w ręce drożdży. Tuż przed pieczeniem ciasto formuj w placki poprzez rozpłaszczanie i rozciąganie dłońmi, niczym rodowici Włosi! Buon Appetito!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto :

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj dokłądnie z drożdżami, solą i cukrem.

    mąka 00, drożdże suszone Dr. Oetkera , sól, cukier
  • Krok 2

    Następnie włącz robot na najniżesze średnie obroty i dolej wodę. Poczekaj, aż ciasto się zagniecie a potem zmniejsz obroty do najniższych i wyrabiaj około 10-15 minut.

    Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania do lodówki minimum na kilka godzin.

     

    ciasto na pizzę zagniatane robotem kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Tak wgląda ciasto po nocy spędzonej w lodówce. Wyłóż je na blat oprószony mąką i podziel na 8 części.

    wyrośnięte ciasto na pizzę
  • Krok 4

    Z każdej części uformuj kulkę i ułóż w pojemniku lub na blasze. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kolejne kilka godzin.

     

    * Jeśli planujesz robić pizzę w konkretny dzień, nastaw ciasto dzień wcześniej wieczorem. Rano podziel ciasto na kulki a po południu upiecz pizze.

    * Ciasto na pizzę można także zamrozić. Wówczas trzeba to zrobić natychmiast po uformowaniu w kulki.

    ciasto na pizzę podzielone na kulki
  • Krok 5

    Przed pieczeniem wyjmij kulki ciasta i zostaw je na około 30 minut w temperaturze pokojowej (oczywiście pod przykryciem). W międzyczasie nagrzej piekarnik z blachą w środku na najniższym poziomie, do maksymalnej temperatury , grzanie góra dół (u mnie 300°C) . 

     

    Następnie użyj łopaty do pizzy lub perforowanej blaszki a jeśli nie masz to wykorzystaj dno od większej tortownicy. Oprósz je mąką i z kulki ciasta uformuj placek rozciągając go rękoma od środka do zewnątrz zostawiając grubsze brzegi.

     

    Nałóż na ciasto ulubione dodatki. Gotowy placek zsuń z łopaty/ dna tortownicy na gorący kamień lub blachę. Piecz koło 7 minut.

    ciasto na pizzę rozciągnięte na placek
  • Krok 6

    Temperatura pieczenia pizzy jest tak samo ważna jak mąka użyta do ciasta. Ważne aby w domowym piekarniku użyć możliwie jak najwyższej, pizza powinna piec się krótko, dzięki temu ciasto ładnie się wypieka, jest chrupiące a nie wysuszone.

     

    Jeśli masz możliwość użyj do pieczenia kamienia do pizzy, jeśli nie dobrze jest nagrzać wcześniej blachę, na którą położysz pizzę. Ciasto położone na bardzo rozgrzany kamień lub blachę natychmiast zaczyna pięknie rosnąć. 

    temperatura pieczenia w piekarniku Bosch

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej