1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Ciasto z musem jabłkowym

Ciasto z musem jabłkowym

ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 12 ocen

Ciasto z musem jabłkowym to klasyka polskich wypieków. Pasuje do każdej okazji, zaś swoim klasycznym smakiem zaskakuje kolejne pokolenia! 😊

Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowanie. Ba! Przepis na ekspresową szarlotkę naprawdę istnieje, a Ty trafiłeś w bardzo dobre miejsce!

Do upieczenia ciasta z gotowym musem jabłkowym ze słoika potrzebujesz przede wszystkim... musu jabłkowego, który możesz przygotować w dowolnej chwili, odstawić do kuchennej spiżarni i… wykorzystać kiedy tylko chcesz, nie tylko do ciasta! 😊

Jeśli jednak lubisz w cieście kawałki jabłek to skorzystaj z przepisu na prażone jabłka ze słoika. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z musem jabłkowym! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta półkruchego:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki umieść w misie i zagnieć na jednolite ciasto. 

    Połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

    ciasto półkruche
  • Krok 2

    Prostokątną formę do ciasta (33 x 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C

    prostokątna forma do pieczenia Wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać!

    Uniwersalna forma do pieczenia sprawdzi się idealnie w Twojej kuchni. W zestawie z pokrywą ułatwi przechowywanie i transport ciasta.

  • Krok 3

    Drugą połowę ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż nim dno.

    Nakłuj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut do zrumienienia.

    Nie wyłączaj piekarnika.

    ciasto półkruche na spód

Nadzienie z musu jabłkowego do ciasta:

  • Krok 4

    Mus jabłkowy wymieszaj dokładnie ze skrobią ziemniaczaną. Możesz dodać też cynamon jesli lubisz.

    mus jabłkowy z cynamonem Dr. Oetkera i skrobią ziemniaczaną
  • Krok 5

    Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą a następnie wyłóż mus jabłkowy.

    mus jabłkowy wykładany na spód z półkruchego ciasta
  • Krok 6

    Schłodzoną część ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i ułóż na wierzchu musu.

    Ponakłuwaj ciasto widelcem.

    rozwałkowane ciasto półkruche układane na musie jabłkowy
  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50-55 minut, aż wierzch się zarumieni.

    Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    upieczone ciasto z musem jabłkowym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/ciasto-z-musem-jablkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej