1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Proste i naturalne sposoby barwienia pisanek

Proste i naturalne sposoby barwienia pisanek

Na Wielkanoc nie może zabraknąć pisanek. Podpowiadamy, jak je naturalnie zafarbować, by stały się ozdobą naszego stołu.


Skorupki jajek potrafią być piękne same w sobie – nakrapiane, białe jak śnieg lub lekko błękitne. Zmienione w pisanki, jeszcze zyskują na urodzie i stają się ozdobą stołu i wielkanocnego koszyka. Oto nasze sposoby na ozdabianie wielkanocnych jaj.


Jak naturalnie zafarbować pisanki?

Aby uzyskać piękne kolorowe jajka, można oczywiście użyć plakatówek, akwareli lub specjalnych farbek, ale najpiękniejsze, naturalne barwy kryją się na warzywnym straganie lub w kuchennych szafkach. Takie farbowane jajka to kraszanki. 

Kapusta w garnku

Kilka ważnych zasad przy farbowaniu pisanek

Zasada jest prosta – jajka o jasnych skorupkach najlepiej złapią kolor, ocet pomoże go utrwalić, a olej lub odrobina masła pięknie nabłyszczą powierzchnię. Aby nie pobrudzić rąk podczas farbowania, jajko można schować do środka trzepaczki balonowej.

 

  • Barwienie jajek czerwoną kapustą, borówkami i jagodami

    Czerwona kapusta, borówki i jagody zabarwią skorupki na fioletowo-niebiesko, buraki na czerwono, a piękny żółty kolor da kurkuma.

  • Barwienie cebulą

    Łuski cebuli to klasyczny i najłatwiejszy sposób, bo żeby z niego skorzystać, zazwyczaj nie trzeba nawet iść do sklepu. Mechanizm farbowania jest prosty – wystarczy napełnić rondelek wodą, dodać łyżkę octu i jak najwięcej barwiącego surowca. Następnie do wody wkładamy surowe jajka i gotujemy na malutkim ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy olejem.

  • Herbata jako barwnik

    Jeszcze prostszy sposób to farbowanie jaj przy pomocy herbaty. Wystarczy zaparzyć mocny napar – 3 łyżki lub saszetki herbaty na pół litra wody – i pozwolić mu dobrze nabrać koloru przez noc. Rano do chłodnego, przecedzonego naparu wkładamy jajka, gotujemy przez 10 minut, a następnie znów odstawiamy do ostudzenia. Zafarbowane pisanki osuszamy, nacieramy olejem i gotowe. Najładniejsze kolory dadzą wywary z hibiskusa (różowy), czystka i rumianku (jasnożółty) lub zielonej herbaty z miętą (jasnozielony)

  • Tkaniny, które barwią

    Równie ekologicznym rozwiązaniem jest farbowanie jajek za pomocą tkanin. Najlepiej sprawdzi się naturalny jedwab, który choć drogi, często można spotkać w sklepach z odzieżą używaną. Chustki, apaszki i krawaty zbyt pstrokate, żeby je nosić, lub skrawki tkaniny pozostałe po przeróbkach krawieckich będą idealne do dekoracji pisanek. Wystarczy wyciąć z materiału kwadrat, ciasno owinąć nim jajko i związać u góry. Następnie należy dodatkowo otulić jajko takim samym kwadratem z bawełny, by zapobiec uciekaniu koloru. Przygotowane zawiniątka wkładamy do garnka z zimną wodą z octem i gotujemy przez 15 minut. Studzimy, rozwijamy i nabłyszczamy.


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej