1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto Travel Cake

Ciasto Travel Cake

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Lista zadań i rzeczy do zabrania przed planowanym wyjazdem gotowa? Z całą pewnością nie może na niej zabraknąć najważniejszego punktu - jedzenia! Głód na trasie może zepsuć nawet najbardziej wyczekiwane wakacje, dlatego warto już wcześniej pomyśleć o smacznych przekąskach, które umilą podróż 🚅🚗✈️

Travel cake to czekoladowe ciasto🍫, które po upieczeniu pokroisz na niewielkie prostokąty. Jeszcze tylko polewa z czekolady, masła orzechowego i migdałów... i w drogę!

Ciasto jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i nie wysycha nawet po kilku dniach. Idealna słodka przekąska podczas przerwy na kawę ☕

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut, Kerrygold, Dr. Oetker oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe

  • Krok 1

    Śmietankę podgrzej i połącz z syropem glukozowym (lub miodem). Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, dodaj śmietankę.

     

    w misie robota ubite jajka z cukrem obok składniki na ciasto kakaowe, masło kerrygold i proszek do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 2

    Pod koniec wmiksuj suche składniki oraz roztopione i przesudzone masło (do około 50°C).

    w misie czekoladowe ciasto przed pieczeniem obok forma do pieczenia wilton
  • Krok 3

    Ciasto przelej do formy o wymiarach 33 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    w formie wilton nieupieczone ciasto travel cake
  • Krok 4

    Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C przez około 45 minut.

    w formie upieczone ciasto travel cake
  • Krok 5

    Upieczone i wystudzone ciasto pokrój na kawałki.

    upieczone i pokrojone na kawałki ciasto travel cake

Polewa czekoladowa

  • Krok 6

    Płatki migdałów posiekaj na drobne kawałki.

    w malakserze posiekane płatki migdałow Bakal
  • Krok 7

    Czekolady rozpuść w kuchence mikrofalowej z dodatkiem masła. Dodaj masło orzechowe i kawałki migdałów. Wymieszaj do połączenia składników.

     

    w misie kaletki czekolady callebaut z kawałkami masła Kerrygold
  • Krok 8

    Kawałki ciasta zanurzaj w polewie.

    w misce polewa czekoladowa i moczone w niej kawałki ciasta
  • Krok 9

    Ciasto odstaw do zastygnięcia polewy.

    na kratce do studzenia kawałki ciasta czekoladowego travel cake
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-travel-cake

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej