1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Słodka podróż przez świat w Międzynarodowy Dzień Pieczenia.

Słodka podróż przez świat w Międzynarodowy Dzień Pieczenia.

Jeśli zastanawiacie się, jakie wypieki są najbardziej charakterystyczne dla danego kraju, sprawdźcie nasz przewodnik ciastach z różnych zakątków świata.


Polacy kochają piec ciasta. Mówią o tym nawet statystyki – według badań przeprowadzonych w 2019 roku, w 67% polskich domów piecze się ciasto kilka razy w roku, a prawie połowa Polaków sama przygotowuje wypieki*. Nic dziwnego. Pieczenie wprowadza do domu przytulny klimat, chociażby za sprawą aromatów rozchodzących się z piekarnika. Domowym ciastem wyrażamy uczucia, dziękujemy i przepraszamy. Ciasto skupia domowników wokół stołu. Problem jest jeden – co upiec, który przepis z tysiąca dostępnych wybrać? W Światowy Dzień Pieczenia przygotowaliśmy wybór najpopularniejszych wypieków z całego świata – niech będą inspiracją.

 

*Źródło: Omnibus GFK, kwiecień 2019, Badanie na zlecenie Dr. Oetker Polska


Szwecja

Skandynawia, czyli region, którzy żyje według zasad hygge, słynie z prostych, domowych wypieków. Cały świat zna cynamonowe ślimaki z drożdżowego ciasta, czasem wzbogacane o dodatek kardamonu. Urodziny, śluby i inne ważne okazje Szwedzi celebrują tortem księżniczki, czyli Princesstarta. Warstwy biszkoptu przełożone są dżemem malinowym, kremem budyniowym i bitą śmietaną, a udekorowane zielonym marcepanem z charakterystyczną różyczką na czubku. Jeszcze bardziej eleganckim szwedzkim ciastem jest Budapesttarta – rolada bezowa z orzechami laskowymi lub migdałami, z bitą śmietaną i mandarynkami.


Francja

W kraju masłem płynącym każdy region ma swoje tradycyjne wypieki. Pierwszym ciastem, jakie samodzielnie pieką dzieci, jest placek jogurtowy, którego składniki odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Kolejny prosty deser to tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami, która aż się prosi o kleks creme fraiche lub kulkę lodów waniliowych. Jednym z najbardziej maślanych wypieków jest bretońskie kougin-amann, które składa się z wielu cieniutkich warstw ciasta chlebowego, cukru i masła, a po upieczeniu wprost rozpływa się w ustach.


Meksyk

Meksykańskie wypieki są radosne, słodkie i aromatyczne. Wśród najpopularniejszych jest ciasto tres leches, do którego przygotowania używa się, zgodnie z nazwą, trzech rodzajów mleka – zwykłe leje się do ciasta, a skondensowane słodzone i niesłodzone tworzy polewę, którą nasącza się wypiek. Wilgotne ciasto pokrywa się bitą śmietaną i posypuje prażonymi wiórkami kokosowymi. Z kolei z okazji ślubów i innych uroczystości Meksykanie pieką wedding cookies - miękkie maślane ciasteczka z pekanami, obtoczone w grubej warstwie cukru pudru.


Austria

Austriacy, podobnie jak Niemcy, uwielbiają dostojne ciasta z kilkoma warstwami kremu, ale mają w swoim repertuarze kilka prostych wypieków. Wśród nich najsławniejszy jest tort Sachera – czekoladowe ciasto przełożone konfiturą morelową i oblane polewą czekoladową. Równie smaczny i elegancki jest tort Linzer, w którym na kruchym, lekko korzennym spodzie z dodatkiem orzechów lub migdałów jest warstwa dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego, rumiana kratka z ciasta, płatki migdałów i cukier puder. Najdelikatniejszym austriackim wypiekiem jest jednak apfelstrudel, pełen jabłek i rodzynek, owiniętych cienkim jak papier ciastem.


Wielka Brytania

Brytyjskie słodkości idealnie nadają się do popołudniowej herbaty, na podwieczorki i pikniki. To na przykład kanciaste scones na sodzie oczyszczonej, z dodatkiem czekolady, orzechów lub owoców, które najlepiej smakują posmarowane masłem i dżemem. Równie szybkie do zrobienia są szkockie ciasteczka shortbread zrobione z trzech składników – mąki, cukru i masła, pieczone w jednej formie i krojone na kawałki. Z kolei Victoria sponge to prosty biszkopt przełożony bitą śmietaną i truskawkami – świeżymi lub w formie dżemu. Całość posypuje się cukrem pudrem i kroi w trójkątne kawałki.


Włochy

Włosi to królowie kulinarnej prostoty. Nie inaczej jest z włoskimi wypiekami, pachnącymi skórką z cytryny i migdałami. Biscotti to podwójnie pieczone ciasteczka najeżone orzechami, wspaniale chrupiące i idealne do kawy. Panettone, drożdżowa babka z Mediolanu, ma kształt wysokiej tuby i pełna jest bakalii i kandyzowanych owoców. Z kolei sycylijska cassata przeczy regule o prostocie i z pewnością posmakuje wielbicielom wilgotnych ciast – to biszkopt przełożony ricottą, udekorowany marcepanem i lukrem.


Portugalia

Portugalskie cukiernie mienią się złotem, a to dlatego, że głównym składnikiem słodkości w tym kraju są żółtka. Kultowe ciasteczka pasteis de nata to listkujące się ciasto zapieczone ze słodkim jajecznym kremem i posypane cynamonem. Pao de Deus, czyli chleb Boga, to drożdżowa bułeczka z czapką jajecznego kremu z wiórkami kokosowymi. Żółty krem wypełnia też bola de Berlim, czyli portugalskie pączki obtoczone w cukrze i ovos moles, czyli ryżowe ciasteczka w kształcie morskich stworzeń.


Stany Zjednoczone

Amerykańskie wypieki są dość słodkie i proste w przygotowaniu. Brownies, czyli ciężkie, czekoladowe ciasto, zawsze jest nieco niedopieczone, a w ramach urozmaicenia smakowego dodaje się do niego truskawki lub maliny, warstwę serową, orzechy czy masło orzechowe. Tort red velvet prezentuje się znakomicie na ważnych uroczystościach – to zabarwiony na czerwono czekoladowy biszkopt przełożony białym kremem i dodatkowo posypany rubinowymi okruszkami. Więcej zachodu wymaga sernik nowojorski z ciasteczkowym spodem i warstwą kwaśnej śmietany na wierzchu – idealnie równy i biały, musi się piec w kąpieli wodnej i spędzić noc w lodówce

 

Podróże kształcą także kulinarnie – podczas wiosennych i wakacyjnych wyjazdów warto zaglądać do cukierni    i próbować nieznanych słodkości. Niech smaki świata wejdą i do waszych kuchni!


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej