1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z brzoskwiniami i bezą

Szarlotka z brzoskwiniami i bezą

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szarlotka z brzoskwiniami i bezą to smakowe spotkanie lata z jesienią. Kruche ciasto , delikatna beza a pomiędzy pyszne nadzienie. Słodkie, soczyste brzoskwinie cudownie współgrają z lekko kwaśnymi papierówkami. A kiedy do podprażonych owoców dodasz aromatyczny cukier trzcinowy z cynamonem, zapewniam Was, że też poczujecie wczesną jesień :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Do miski przesiej mąki oraz cukier puder, dodałaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło.

  • Krok 3

    Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, możesz dodać 2 łyżki wody.

  • Krok 4

    Ciastem wyklej samo dno formy, ponakłuwaj widelcem, resztę ciasta (ok 1/4) odłóż do lodówki.

  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.

Warstwa owocowa:

  • Krok 6

    Owoce obierz i pokrój w kostkę.

  • Krok 7

    Jabłka przełóż do garnka i podpraż przez kilka minut w garnku.

  • Krok 8

    Do podprażonych jabłek dodaj cukier z cynamonem oraz pokrojone brzoskwinie, wymieszaj i odstaw do wystudzenia

  • Krok 9

    Pozostałym ciastem wyklej brzegi, pozostawiając 1/3 porcji na kruszonkę, odstaw do lodówki.

Beza:

  • Krok 10

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo, łyżka po łyżce, cukier. Miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.

  • Krok 11

    Ciasto wystaw z lodówki, wyłóż owoce i bezową piankę. Na wierzch ciasta posyp kruszonkę.

  • Krok 12

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej