Szarlotka z brzoskwiniami i bezą


Szarlotka z brzoskwiniami i bezą to smakowe spotkanie lata z jesienią. Kruche ciasto , delikatna beza a pomiędzy pyszne nadzienie. Słodkie, soczyste brzoskwinie cudownie współgrają z lekko kwaśnymi papierówkami. A kiedy do podprażonych owoców dodasz aromatyczny cukier trzcinowy z cynamonem, zapewniam Was, że też poczujecie wczesną jesień :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Do miski przesiej mąki oraz cukier puder, dodałaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło.
-
Krok 3
Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, możesz dodać 2 łyżki wody.
-
Krok 4
Ciastem wyklej samo dno formy, ponakłuwaj widelcem, resztę ciasta (ok 1/4) odłóż do lodówki.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.
Warstwa owocowa:
-
Krok 6
Owoce obierz i pokrój w kostkę.
-
Krok 7
Jabłka przełóż do garnka i podpraż przez kilka minut w garnku.
-
Krok 8
Do podprażonych jabłek dodaj cukier z cynamonem oraz pokrojone brzoskwinie, wymieszaj i odstaw do wystudzenia
-
Krok 9
Pozostałym ciastem wyklej brzegi, pozostawiając 1/3 porcji na kruszonkę, odstaw do lodówki.
Beza:
-
Krok 10
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo, łyżka po łyżce, cukier. Miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
-
Krok 11
Ciasto wystaw z lodówki, wyłóż owoce i bezową piankę. Na wierzch ciasta posyp kruszonkę.
-
Krok 12
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze