1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Barwniki spożywcze - jak ich używać?

Barwniki spożywcze - jak ich używać?

Zaktualizowano:

"Więc chodź, pomaluj mój świat..." brzmią słowa znanej piosenki - a jak nadać barwę ciastom, kremom, lukrom i innym deserom? Barwniki w proszku, w żelu, olejowe, a nawet jadalne pisaki! Sposobów na zaczarowany, kolorowy świat słodkości jest naprawdę mnóstwo! Jak odnaleźć się w świecie barwników spożyczywch, do czego ich używać i w jaki sposób - na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedzi w naszej poradzie 🎨

 


Do czego służą barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze najczęściej wykorzystuje się do barwienia biszkoptu (chyba każdy zna tęczowy tort, w którym każdy blat ma inny kolor, a także tort ombre, skrywający wewnątrz biszkopty o różnych odcieniach tego samego koloru), a także masy cukrowej, z której można stworzyć najróżniejsze dekoracje na ciasta i desery.

Ozdobne babeczki z kolorowym kremem, zachwycające makaroniki czy cakesickles w kolorowych polewach nie powstałyby bez pomocy barwników. To dzięki nim jesteśmy w stanie stworzyć cukiernicze dzieła sztuki o szerokiej palecie barw. 

 

 


Jakie są rodzaje barwników spożywyczych?

Barwniki spożycze mogą mieć różną postać: żelu, płynu czy proszku. W zależności od ich formy mają też różne zastosowanie. Zobacz, jak używać każdego z nich i w jakich przepisach znajdą najlepsze zastosowanie.

  • Barwniki w żelu

    Barwniki w żelu są najbardziej popularne i dostępne. Ich niewątpliwą zaletą jest wydajność - dzięki wysokiemu napigmentowaniu już niewielka ilość barwnika pozwala na uzyskanie nasyconego koloru. Są także proste w użytkowaniu - najwygodniejsza forma to barwniki żelowe w tubce, które wystarczy wycisnąć np. na masę cukrową lub dodać za pomocą wykałaczki lub końcówki noża bezpośrednio do kremu. 

    zestaw barwników w żelu Wilton
  • Barwniki w proszku

    Barwniki w proszku można używać na różne sposoby. Nasienione pędzielkiem na masę cukrową, wyschnięty lukier lub schłodzony tort świetnie sprawdzą się do kolorowania, pudrowania i cieniowania. Barwniki w proszku można rozcieńczyć w wodzie lub alkoholu - otrzymamy w ten sposób jadalną farbkę, którą można malować po figurkach z masy cukrowej lub po tynku naszego tortu.

    Barwniki w proszku dzięki swojej konsystencji świetnie sprawdzą się także do barwienia surowego ciasta czy kremu, nie zmieniając ich konsystencji.

    Zanim zaczniesz pracę z kolorowym proszkiem zabezpiecz powierzchnię dookoła - ich mocne napigmentowanie może narobić niezłego bałaganu!

  • Barwniki w pyłku i jadalny brokat

    Barwniki w pyłku i jadalny brokat świetnie sprawdzą się rozpuszczone w niewielkiej ilości wody lub alkoholu - można używać ich wtedy jako farbek do malowania np. ma nasie cukrowej czy marcepanowej.

    Barwniki pudrowe w pyłku wykorzystasz także do tzw. metody pudrowania tortu - niewielką ilośc proszku wystarczy nałożyć na pędzel i delikatnie nadawać kolor wybranej powierzchni. 

    Jadalny brokat świetnie sprawdzi się jako wykończenie wypieków - nanieś niewielką ilość na pędzel i strzep np. na babeczkę udekorowaną kremem.

  • Barwniki w spray'u

    Barwniki w sprayu są gotowe do użycia - przed ich zastosowaniem wystarczy wstrząsnąć puszką, żeby zawartość dobrze się wymieszała. Najlepiej sprawdzą się przy kolorowaniu większych powierzchni, np. ciast i tortów obłożonych masą cukrową, a także do barwienia elementów dekoracji z lukru plastycznego czy czekolady. Barwnikiem w sprayu pokryjesz bitą śmietanę, kremy czy wykorzystasz je także pracując z szablonami - do wybranej powierzchni przyłóż szablon i pokoloruj wzór barwnikiem w sprayu.

    Najbardziej popularne są metaliczne farby w sprayu w kolorach złota i srebra, które dobrze kryją powierzchnie i nadają im piękny połysk. 

  • Jadalny zamsz

    Jadalny zamsz nada Twoim wypiekom i deserom nie tylko koloru, ale także pozostawi na nich warstwę do złudzenia przypominającą... zamsz! Ciasta, torty, desery czy monoporcje w kilka sekund zamienisz w kolorowe dzieła sztuki. Zamsz w postaci sprayu wystarczy spryskać na mocno schłodzony lub zamrożony deser, tworząc na nim niepowtarzalny efekt!

    zamsz jadalny w sprayu różowy FunCakes
  • Barwniki do czekolady

    Do barwienia czekolady najlepiej sprawdzą się barwniki na bazie masła kakaowego. Mają one postać stałą, dlatego przed użyciem i dodaniem do masy należy je upłynnić lekko podgrzewając. Wykorzystasz je także do mas na bazie masła i tłuszczowych polew.

    Barwiąc czekoladę zwykłymi barwnikami, np. w żelu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że pigment nie rozpuści się całkowicie i na masie będą widoczne niewielkie kropeczki. Dodatkowo, dodając zwykły barwnik czekolada może się zwarzyć.

  • Barwniki w płynie

    Barwniki w płynie najczęściej wykorzystywane są przy pracy z areografem - pozwala nam to na szybkie i dokładne pokrycie powierzchni ciasta wybranym kolorem lub uzyskanie efektu cieniowania. Świetnie sprawdzają się także przy pracy z szablonami.

    Barwniki w płynie nadają się także do barwienia lodów, napojów czy koktajli, a także lukru czy surowego ciasta. Należy jednak pamiętać, że po upieczeniu kolor może nieznacznie różnić się od surowej masy biszkoptowej. 

    Barwniki w płynie nie nadają się do barwienia masy cukrowej - duża ilość płynu dodana do lukru plastycznego może zmienić jego konsystencję.


Jak wybielić tynk do tortu?

Torty weselne, na komunię czy chrzest bardzo często planujemy przygotować w czystym, białym kolorze. O ile krem na bazie bitej śmietany pozostanie śnieżnobiały, to tynk maślany do tortu (w zależności od producenta masła) może mieć delikatnie żółtawy lub beżowy kolor. Jak wybielić maślany tynk do tortu?

1. Wykorzystaj wybielacz. Na rynku dostępne są barwniki (wybielacze) spożywcze, które po dodaniu do kremu nadadzą mu upragniony biały kolor. Podczas ubijania masła należy dodać wybielacz (najczęściej w formie płynu lub proszku).

2. Żółty odcień wybielisz także dodając do kremu odrobinę (dosłownie na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Uważaj, aby nie przesadzić z jego ilością - w przeciwnym razie tynk będzie miał szary odcień. 


Jak uzyskać pastelowe, "brudne" kolory?

Od jakiegoś czasu w cukierniczym świecie prym wiodą pastelowe, lekko "brudne" odcienie kolorów takich jak róż czy mięta. Aby uzyskać taką przydymioną barwę, poza docelowym kolorem należy ododać ODROBINĘ barwnika w kolorze czarnym lub brązowym. Najbardziej istotną kwestią jest tutaj ilość - aby nasz krem czy masa nie zamieniły się w szarą, mało apetyczną breję, barwnik dodajemy na samym końcu drewnianej wykałaczki (mowa tutaj o naprawdę minimalnej ilości), ewentualnie stopniowo zwiększając jego dozowanie aż do uzyskania upragnionego koloru.


O czym pamiętać używając barwników spożywczych?

1. Zawsze zaczynaj od minimalnej ilości barwnika - po chwili kolory ciemnieją i stają się bardziej intensywne. Dozowanie ułatwisz sobie np. wykałaczką, stopniowo zwiększając ilość barwnika według potrzeby.

2. Używaj barwników zgodnie z ich przeznaczeniem - do barwienia czekolady wykorzystuj barwniki dedykowane do mas tłustych, a do aerografu barwniki w płynie.

3. Masy cukrowe w intensywnych kolorach jak czarny czy czerwony trudno jest uzyskać za pomocą barwienia białej masy od podstaw. Przy takich barwach najlepiej używać gotowej, kolorowej masy.

4. Jeśli chcesz uzyskać tynk do tortu o intensywnym kolorze (np. garant, czerwień, butelkowa zieleń) nie dodając dużej ilości barwnika, użyj blendera. Krem blenduj do uzyskania satysfakcjonującej barwy.

5. Pracując z barwnikami używaj jednorazowych rękawiczek - niektóre kolory ciężko zmyć ze skóry

6. Barwniki przechowuj szczelnie zamknięte. Aby mieć je zawsze pod ręką, uporządkowane, możesz przechowywać je w przenzaczonym do tego organizerze na barwniki - mniej bałaganu w akcesoriach cukierniczych pozwoli Ci na sprawną pracę przy Twoich wypiekach.

  • Organizer na barwniki Wilton

    W naszym sklepie kupisz organizer na barwniki marki Wilton - pomieści 20 standardowych buteleczek z barwnikami tej marki. Od teraz wszystko przechowasz w jednym miejscu! 

    organizer na barwniki marki Wilton
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/barwniki-spozywcze

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej