Zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką
Masa jabłkowa zamknięta w drożdżowym cieście z kruszonką i morelami. Brzmi pysznie? Ciasto nie jest za słodkie, a więc można polać je dodatkowo lukrem. Dla urozmaicenia postanowiłam je również zwinąć… Zobaczcie jak wyszło! Zapraszam do wypróbowania przepisu na zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowania ciasta drożdżowego
-
Krok 1
Mąkę przesiałam do miski. Masło roztop i odstaw do wystygnięcia. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny.
-
Krok 2
Do mąki wlej płynną mieszankę, zagnieć wstępnie ciasto i w dwóch turach dodaj masło. Wyrób ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Masa jabłkowa:
-
Krok 3
Umyte jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój drobno i wsyp do garnka. Dolej 0,5 szklanki wody i gotuj do momentu uzyskania musu. Dopiero wtedy wsyp cukier i jeszcze chwilę gotuj, cały czas mieszając. Mus jabłkowy odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przepis na kruszonkę:
-
Krok 4
Do miski wsyp mąkę, cukier, masło i ugnieć palcami na drobne grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła.
Przygotowanie zawijanego ciasta drożdżowego z jabłkami, morelami i kruszonką
-
Krok 5
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je jeszcze raz, a następnie podziel na połowę. Jedną część rozwałkuj na 35 x 15 cm, nałóż połowę musu jabłkowego i sklej unosząc dwie części ciasta do góry (sklejenie jest na górze).
-
Krok 6
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Sklejone ciasto odwróć (sklejenie na dole), zwiń w ślimaka i połóż je na środku tortownicy. Drugą część ciasta przygotuj tak samo.
-
Może się przydać
Tortownica o standardowej średnicy 26 cm sprawdzi się nie tylko przy sernikach, ale wykorzystasz ją również do przygotowania szarlotki i innych ulubionych ciast. Świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna powłoka sprawia, że wypieki nie przywierają i z łatwością wyjmiesz je z formy.
-
Krok 7
Ciasto w formie rulonu dołóż do już skręconego (ciasto musi wypełnić całą tortownicę). Na wierzchu ciasta połóż pokrojone w cząstki morele. Na koniec posyp ciasto kruszonką i odstaw do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/zawijane-ciasto-drozdzowe-z-jablkami-morelami-i-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze