1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką

Zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Masa jabłkowa zamknięta w drożdżowym cieście z kruszonką i morelami. Brzmi pysznie? Ciasto nie jest za słodkie, a więc można polać je dodatkowo lukrem. Dla urozmaicenia postanowiłam je również zwinąć… Zobaczcie jak wyszło! Zapraszam do wypróbowania przepisu na zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowania ciasta drożdżowego

  • Krok 1

    Mąkę przesiałam do miski. Masło roztop i odstaw do wystygnięcia. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. 

  • Krok 2

    Do mąki wlej płynną mieszankę, zagnieć wstępnie ciasto i w dwóch turach dodaj masło. Wyrób ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Masa jabłkowa:

  • Krok 3

    Umyte jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój drobno i wsyp do garnka. Dolej 0,5 szklanki wody i gotuj do momentu uzyskania musu. Dopiero wtedy wsyp cukier i jeszcze chwilę gotuj, cały czas mieszając. Mus jabłkowy odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przepis na kruszonkę:

  • Krok 4

    Do miski wsyp mąkę, cukier, masło i ugnieć palcami na drobne grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła.

Przygotowanie zawijanego ciasta drożdżowego z jabłkami, morelami i kruszonką

  • Krok 5

    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je jeszcze raz, a następnie podziel na połowę. Jedną część rozwałkuj na 35 x 15 cm, nałóż połowę musu jabłkowego i sklej unosząc dwie części ciasta do góry (sklejenie jest na górze). 

  • Krok 6

    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Sklejone ciasto odwróć (sklejenie na dole), zwiń w ślimaka i połóż je na środku tortownicy. Drugą część ciasta przygotuj tak samo. 

  • Może się przydać

    Tortownica o standardowej średnicy 26 cm sprawdzi się nie tylko przy sernikach, ale wykorzystasz ją również do przygotowania szarlotki i innych ulubionych ciast. Świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna powłoka sprawia, że wypieki nie przywierają i z łatwością wyjmiesz je z formy.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Ciasto w formie rulonu dołóż do już skręconego (ciasto musi wypełnić całą tortownicę). Na wierzchu ciasta połóż pokrojone w cząstki morele. Na koniec posyp ciasto kruszonką i odstaw do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/zawijane-ciasto-drozdzowe-z-jablkami-morelami-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej