1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką

Zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami i kruszonką

Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Masa jabłkowa zamknięta w drożdżowym cieście z kruszonką i morelami. Brzmi pysznie? Ciasto nie jest za słodkie, a więc można polać je dodatkowo lukrem. Dla urozmaicenia postanowiłam je również zwinąć… Zobaczcie jak wyszło!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiałam do miski. Masło roztop i odstaw do wystygnięcia. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. 

  • Krok 2

    Do mąki wlej płynną mieszankę, zagnieć wstępnie ciasto i w dwóch turach dodaj masło. Wyrób ciasto do momentu, aż stało się elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Masa jabłkowa:

  • Krok 3

    Umyte jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój drobno i wsyp do garnka. Dolej 0,5 szklanki wody i gotuj do momentu uzyskania musu. Dopiero wtedy wsyp cukier i jeszcze chwilę gotuj, cały czas mieszając. Mus jabłkowy odstaw do całkowitego wystudzenia.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Do miski wsyp mąkę, cukier, masło i ugnieć palcami na drobne grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki, aby się schłodziła.

Ciasto:

  • Krok 5

    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je jeszcze raz, a następnie podziel na połowę. Jedną część rozwałkuj na 35 x 15 cm, nałóż połowę musu jabłkowego i sklej unosząc dwie części ciasta do góry (sklejenie jest na górze). 

  • Krok 6

    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Sklejone ciasto odwróć (sklejenie na dole), zwiń w ślimaka i połóż je na środku tortownicy. Drugą część ciasta przygotuj tak samo. 

  • Krok 7

    Ciasto w formie rulonu dołóż do już skręconego (ciasto musi wypełnić całą tortownicę). Na wierzchu ciasta połóż pokrojone w cząstki morele. Na koniec posyp ciasto kruszonką i odstaw do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej