1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki drożdżowe z żurawiną i czekoladą

Babeczki drożdżowe z żurawiną i czekoladą

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babeczki drożdżowe z żurawiną będą nie tylko słodką, ale również zdrową przekąską. Owoce żurawiny posiadają bardzo wiele zdrowotnych właściwości – to idealne źródło witamin na jesień. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babeczki:

  • Krok 1

    Owoce dokładnie umyj, a czekoladę pokrój na kawałki. Masło roztop i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 2

    W osobnej misce starannie wymieszaj drożdże z mąką, a następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajko i letnie mleko.

  • Krok 3

    Całość zagnieć, dodając pod koniec rozpuszczone masło i dokładnie wyrób.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 5

    W tym czasie przygotuj domowe papilotki. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o bokach około 12 cm, przyłóż je do foremki i dociśnij szklanką.

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie wymieszaj z pokrojoną czekoladą i żurawiną, po czym nakładaj je łyżką do każdej z papilotek.

  • Krok 7

    Odstaw jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • Krok 8

    Przygotuj kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki.

  • Krok 9

    Wyrośnięte babeczki posyp kruszonką. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej