Tradycyjny budyń można podać w nietradycyjny sposób! Poniżej chcemy Ci pokazać jak przygotować i wyjąć budyń z foremki. Przygotowany według poniższych kroków zachowa kszałt z foremki i będzie się pięknie prezentował na talerzu 🍮
Przygotowanie budyniu z foremki krok po kroku:
-
Krok 1
W celu przygotowania budyniu z foremki należy opłukać foremki zimną wodą lub delikatnie wysmarować je masłem. Zwilżone/natłuszczone foremki ułatwiają odwrócenie budyniu na talerz, ponieważ nie dochodzi wtedy do bezpośredniego kontaktu pomiędzy ścianą foremki do budyniu, a budyniem. Do odwracania takiego budyniu najlepiej nadają się foremki, które nie zwężają się ku górze. Dobrze sprawdzają się też foremki silikonowe.
-
Krok 2
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Jeżeli chcesz, aby Twój deser zachował jak najlepszy kształt, użyj mniejszej ilości mleka niż jest to podane na opakowaniu. Na przykład zamiast 500 ml mleka na jedno opakowanie budyniu, użyj 400 ml.
-
Krok 3
Przygotowany w ten sposób budyń przelej do natłuszczonych foremek i pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przełóż go do lodówki na około 4 godziny, żeby dobrze się schłodził.
-
Krok 4
Aby przełożyć budyń z foremki na talerz, trzymaj foremkę pod kątem, delikatnie poluzuj przestrzeń między budyniem a foremką tak, aby w miarę możliwości budyń z łatwością oddzielić od ściany bocznej foremki. Możesz również delikatnie podważyć sobie budyń nożem.
Deser udekoruj kleksem bitej śmietany.
Foremki do budyniu w stylu Retro
Do przygotowania takiego budyniu doskonale sprawdzą się foremki z stylu Retro w pastelowych kolorach. Takie foremki możesz również wykorzystać do przygotowania galaretki.
-
Gdzie kupić takie foremki?
Foremki z pokrywkami znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/budyn-z-foremki-jak-go-przygotowac |
Komentarze