1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Słonecznik - bułgarski chlebek na słodko

Słonecznik - bułgarski chlebek na słodko

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Bułgarski chlebek na słodko. Mięciutkie warstwy ciasta w środku i chrupiąca skorupka na zewnątrz - taki właśnie jest „słonecznik”. Nazwę zawdzięcza swojej wyjątkowej formie, którą bardzo łatwo stworzyć. Dziś w wersji na słodko z orzechami włoskimi.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj w misce.

    Suche składniki w miseczce i drożdże suszone Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Jajka roztrzep i wymieszaj z olejem i octem, po czym przelej je do suchych składników. Dodaj mleko i całość zagnieć na jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.

    Składniki suche i mokre w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

    Ciasto uformowane w kulkę
  • Krok 4

    Orzechy rozdrobnij w malakserze lub posiekaj drobno nożem, wymieszaj dokładnie z cukrem. Tortownicę o średnicy 28-30 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Pierwszą z nich podziel na kolejne 4 części.

    Tortownica wysmarowana masłem i obsypana bułka tartą
  • Krok 5

    Następnie każdą część rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy około 25 cm.

    Ciasto rozwałkowane na okrągły placek
  • Krok 6

    Pierwszy placek posmaruj roztopionym masłem, posyp orzechami i przykryj drugim plackiem. Ponownie użyj masła i orzechów i przykryj kolejną warstwą ciasta.

    Placek posmarowany masłem i posypany orzechami
  • Krok 7

    Gdy wszystkie cztery placki ułożone są jeden na drugim, zwiń je w rulon i pokrój na trójkąty. Drugą część ciasta przygotuj w taki sam sposób. 

    Ciasto pokrojone na trójkąty
  • Krok 8

    Trójkąty układaj w tortownicy (jak na zdjęciu). Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.

    Trójkąty przełożone do tortownicy
  • Krok 9

    Wyrośnięty chlebek posmaruj roztrzepanym z mlekiem żółtkiem (możesz posypać go lekko słonecznikiem, ale nie jest to konieczne).

    Wyrośnięte trójkąty w tortownicy
  • Krok 10

    Tortownicę przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie zdejmij papier i piecz jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukruj lub posyp cukrem pudrem.

    Chlebek na słodko z orzechami przed pieczeniem w tortownicy

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej