Słonecznik - bułgarski chlebek na słodko
Bułgarski chlebek na słodko. Mięciutkie warstwy ciasta w środku i chrupiąca skorupka na zewnątrz - taki właśnie jest „słonecznik”. Nazwę zawdzięcza swojej wyjątkowej formie, którą bardzo łatwo stworzyć. Dziś w wersji na słodko z orzechami włoskimi. Poznaj ten sprawdzony przepis na
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego na chlebek:
-
Krok 1
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj w misce.
-
Krok 2
Jajka roztrzep i wymieszaj z olejem i octem, po czym przelej je do suchych składników. Dodaj mleko i całość zagnieć na jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.
-
Krok 3
Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
-
Krok 4
Orzechy rozdrobnij w malakserze lub posiekaj drobno nożem, wymieszaj dokładnie z cukrem. Tortownicę o średnicy 28-30 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Pierwszą z nich podziel na kolejne 4 części.
-
Krok 5
Następnie każdą część rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy około 25 cm.
-
Krok 6
Pierwszy placek posmaruj roztopionym masłem, posyp orzechami i przykryj drugim plackiem. Ponownie użyj masła i orzechów i przykryj kolejną warstwą ciasta.
-
Krok 7
Gdy wszystkie cztery placki ułożone są jeden na drugim, zwiń je w rulon i pokrój na trójkąty. Drugą część ciasta przygotuj w taki sam sposób.
-
Krok 8
Trójkąty układaj w tortownicy (jak na zdjęciu). Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
-
Krok 9
Wyrośnięty chlebek posmaruj roztrzepanym z mlekiem żółtkiem (możesz posypać go lekko słonecznikiem, ale nie jest to konieczne).
-
Krok 10
Tortownicę przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie zdejmij papier i piecz jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukruj lub posyp cukrem pudrem.
-
Rękawica kuchenna w stylu Retro
Dwustronna, dwukolorowa piękna rękawica. Przyda się w każdej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/slonecznik-bulgarski-chlebek-na-slodko |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze