Ciasta drożdżowe

Słonecznik - bułgarski chlebek na słodko

Słonecznik - bułgarski chlebek na słodko

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni

Bułgarski chlebek na słodko. Mięciutkie warstwy ciasta w środku i chrupiąca skorupka na zewnątrz - taki właśnie jest „słonecznik”. Nazwę zawdzięcza swojej wyjątkowej formie, którą bardzo łatwo stworzyć. Dziś w wersji na słodko z orzechami włoskimi.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 250 ml letniego mleka
Dodatkowo:
  • 100 g roztopionego masła (do smarowania placków ciasta)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka – do posmarowania
Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 250 ml letniego mleka
Dodatkowo:
  • 100 g roztopionego masła (do smarowania placków ciasta)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka – do posmarowania
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe