1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Cynamonowy odrywaniec

Cynamonowy odrywaniec

cynamowy odrywaniec w keksowce wylozonej papierem do pieczenia
cynamowy odrywaniec w keksowce wylozonej papierem do pieczenia
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Cynamonowy odrywaniec czyli drożdżowy chlebek do odrywania. Natchniona załamaniem pogody zdecydowałam się na połączenie moich ulubionych smaków: ciasta drożdżowego, jabłek 🍎 i rozgrzewającego cynamonu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na cynamonowy odrywaniec z jabłkami:

  • Krok 1

    Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło, odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilionowym i solą. Dodaj jajka i przestudzone mleko z masłem.

  • Krok 3

    Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • Krok 4

    Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na cienkie plastry.

  • Krok 5

    W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków byl szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków miał 60 cm.

  • Krok 7

    Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów. Pierwszy z nich posmaruj roztopionym masłem, obsyp cukrem z cynamonem oraz plastrami jabłek. Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami.

  • Krok 8

    Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

  • Natalia poleca

    Keksówka idealnie sprawdzi się do wypiekania ciast, chlebów i pasztetów. Dzięki specjalnej, ceramicznej powłoce ciasto nie przywiera do formy i z łatwością wyjmiesz je po upieczeniu. Wysokiej jakości blacha zapewnia równomierne nagrzewanie, dzięki czemu Twoje ciasto jest pięknie wypieczone na całej powierzchni.

  • Krok 9

    Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/cynamonowy-odrywaniec

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej