Ciasta drożdżowe

Cynamonowy odrywaniec

Cynamonowy odrywaniec

  • 03:00
  • 14
  • Średni
Zaktualizowano:
03:00
14
Średni

Cynamonowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania. Natchniona załamaniem pogody zdecydowałam się na połączenie moich ulubionych smaków: ciasta drożdżowego, jabłek i rozgrzewającego cynamonu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.

Składniki

Ciasto:
  • 50 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g roztopionego masła
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło, odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilionowym i solą. Dodaj jajka i przestudzone mleko z masłem.

Krok 3

Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 4

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na cienkie plastry.

Krok 5

W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków byl szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków miał 60 cm.

Krok 7

Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów. Pierwszy z nich posmaruj roztopionym masłem, obsyp cukrem z cynamonem oraz plastrami jabłek. Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami.

Krok 8

Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 9

Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.

Składniki
Ciasto:
  • 50 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g roztopionego masła
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
03:00
20
Średni
Pączki z lemon curd