1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Cynamonowy odrywaniec

Cynamonowy odrywaniec

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Cynamonowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania. Natchniona załamaniem pogody zdecydowałam się na połączenie moich ulubionych smaków: ciasta drożdżowego, jabłek i rozgrzewającego cynamonu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło, odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilionowym i solą. Dodaj jajka i przestudzone mleko z masłem.

  • Krok 1

    Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • Krok 1

    Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na cienkie plastry.

  • Krok 1

    W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków byl szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków miał 60 cm.

  • Krok 1

    Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów. Pierwszy z nich posmaruj roztopionym masłem, obsyp cukrem z cynamonem oraz plastrami jabłek. Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami.

  • Krok 1

    Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej