Cynamonowy odrywaniec
Cynamonowy odrywaniec czyli drożdżowy chlebek do odrywania. Natchniona załamaniem pogody zdecydowałam się na połączenie moich ulubionych smaków: ciasta drożdżowego, jabłek 🍎 i rozgrzewającego cynamonu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na cynamonowy odrywaniec z jabłkami:
-
Krok 1
Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło, odstaw do przestygnięcia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilionowym i solą. Dodaj jajka i przestudzone mleko z masłem.
-
Krok 3
Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-
Krok 4
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na cienkie plastry.
-
Krok 5
W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by krótszy z boków byl szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków miał 60 cm.
-
Krok 7
Ciasto potnij w poprzek na 6 prostokątów. Pierwszy z nich posmaruj roztopionym masłem, obsyp cukrem z cynamonem oraz plastrami jabłek. Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta i tak samo postąp z pozostałymi kawałkami.
-
Krok 8
Przełożony warstwami prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, które ułóż pionowo w wyłożonej papierem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
-
Natalia poleca
Keksówka idealnie sprawdzi się do wypiekania ciast, chlebów i pasztetów. Dzięki specjalnej, ceramicznej powłoce ciasto nie przywiera do formy i z łatwością wyjmiesz je po upieczeniu. Wysokiej jakości blacha zapewnia równomierne nagrzewanie, dzięki czemu Twoje ciasto jest pięknie wypieczone na całej powierzchni.
-
Krok 9
Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/cynamonowy-odrywaniec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze