1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska tarta słony karmel z popcornem

Wegańska tarta słony karmel z popcornem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Masz ochotę na chwileczkę słodkiego zapomnienia? Gwarantuję, że wegańska tarta ze słonym karmelem przypadnie do gustu każdemu z Was! Kruchy spód z dodatkiem gorzkiej czekolady, aksamitna karmelowa masa , przygotowana na bazie śmietanki kokosowej, a do tego wisienka na torcie, a raczej popcorn na tarcie! 😊 I voila!

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Wymieszaj zmielone płatki migdałów, płatki owsiane, olej kokosowy oraz syrop z agawy.

    Zmielone płatki migdałów, płatki owsiane, olej kokosowy i syrop z agawy w osobnych miseczkach.
  • Krok 2

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.

    Rozpuszczona czekolada i pozostałe wymieszane składniki na spód ciasta w misce.
  • Krok 3

    Na formę do tarty (o średnicy 24 cm) wyłóż spód i dobrze dociśnij.

    Wymieszany spód ciasta nakładany do formy na tartę.
  • Krok 4

    Odstaw do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania kremu karmelowego.

    Czekoladowy spód na tartę.

Wegański krem karmelowy:

  • Krok 5

    Do garnka dodaj połowę śmietanki kokosowej, sól i cukier kokosowy.

    Śmietanka kokosowa w garnku oraz sól i cukier kokosowy w miseczce.
  • Krok 6

    Gotuj karmel przez około 15 minut na średnim ogniu, aż nabierze ciemnej barwy  i stanie się gęstszy. Kilka łyżek karmelu odłóż do dekoracji.

    Gotujący się karmel w garnku.
  • Krok 7

    Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii.

    Skrobia kukurydziana, mleko migdałowe w miseczkach oraz ekstrakt z wanilii.
  • Krok 8

    Do karmelu dodaj pozostałą część mleka kokosowego i wymieszane z ekstraktem waniliowym i skrobią kukurydzianą, mleko migdałowe. Całość gotuj, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego budyniu.

    Mleko kokosowego i wymieszane z ekstraktem waniliowym i skrobią kukurydzianą mleko migdałowe. Obok w garnku karmel.
  • Krok 9

    Przełóż krem na wystudzoną tartę.

    Krem karmelowy wyłożony na czekoladowy spód.
  • Krok 10

    Odstaw tartę do wystudzenia, a następnie wstaw ją do lodówki na około 3 godziny.

    Tarta z kremem wegański słony karmel.
  • Krok 11

    Tartę polej częścią karmelu, aby popcorn dobrze się przykleił.Upraż popcorn na oleju i ułóż go na schłodzonej tarcie. Polej pozostawionym karmelem.

    Tarta z kremem wegański słony karmel. Obok w miskach: karmel i popcorn.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej