Wegańskie

Wegańska tarta słony karmel z popcornem

Wegańska tarta słony karmel z popcornem na białym blacie ze złotymi dodatkami.

Wegańska tarta słony karmel z popcornem

  • 04:10
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
04:10
10
Średni

Masz ochotę na chwileczkę słodkiego zapomnienia? Gwarantuję, że wegańska tarta ze słonym karmelem przypadnie do gustu każdemu z Was! Kruchy spód z dodatkiem gorzkiej czekolady, aksamitna karmelowa masa , przygotowana na bazie śmietanki kokosowej, a do tego wisienka na torcie, a raczej popcorn na tarcie! 😊 I voila!

Składniki

Spód:
  • 120 g zmielonych płatków migdałów
  • 110 g zmielonych płatków owsianych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 60 g syropu z agawy
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wegański krem karmelowy:
  • 500 ml śmietanki kokosowej (ok. 2 puszki) *
  • 110 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 3 g soli
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
Do dekoracji:
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g popcornu
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Wymieszaj zmielone płatki migdałów, płatki owsiane, olej kokosowy oraz syrop z agawy.

Zmielone płatki migdałów, płatki owsiane, olej kokosowy i syrop z agawy w osobnych miseczkach.
Krok 2

Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.

Rozpuszczona czekolada i pozostałe wymieszane składniki na spód ciasta w misce.
Krok 3

Na formę do tarty (o średnicy 24 cm) wyłóż spód i dobrze dociśnij.

Wymieszany spód ciasta nakładany do formy na tartę.
Krok 4

Odstaw do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania kremu karmelowego.

Czekoladowy spód na tartę.

Wegański krem karmelowy:

Krok 5

Do garnka dodaj połowę śmietanki kokosowej, sól i cukier kokosowy.

Śmietanka kokosowa w garnku oraz sól i cukier kokosowy w miseczce.
Krok 6

Gotuj karmel przez około 10 minut na średnim ogniu, aż nabierze ciemnej barwy  i stanie się gęstszy. Kilka łyżek karmelu odłóż do dekoracji.

Gotujący się karmel w garnku.
Krok 7

Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii.

Skrobia kukurydziana, mleko migdałowe w miseczkach oraz ekstrakt z wanilii.
Krok 8

Do karmelu dodaj pozostałą część mleka kokosowego i wymieszane z ekstraktem waniliowym i skrobią kukurydzianą, mleko migdałowe. Całość gotuj, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego budyniu.

Mleko kokosowego i wymieszane z ekstraktem waniliowym i skrobią kukurydzianą mleko migdałowe. Obok w garnku karmel.
Krok 9

Przełóż krem na wystudzoną tartę.

Krem karmelowy wyłożony na czekoladowy spód.
Krok 10

Odstaw tartę do wystudzenia, a następnie wstaw ją do lodówki na około 3 godziny.

Tarta z kremem wegański słony karmel.
Krok 11

Upraż popcorn na oleju i ułóż go na schłodzonej tarcie. Polej pozostawionym wcześniej karmelem.

Tarta z kremem wegański słony karmel. Obok w miskach: karmel i popcorn.

Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Składniki
Spód:
  • 120 g zmielonych płatków migdałów
  • 110 g zmielonych płatków owsianych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 60 g syropu z agawy
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wegański krem karmelowy:
  • 500 ml śmietanki kokosowej (ok. 2 puszki) *
  • 110 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 3 g soli
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
Do dekoracji:
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g popcornu
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
06:00
8
Łatwy
Lody z awokado