Wegańska tarta słony karmel z popcornem

Masz ochotę na chwileczkę słodkiego zapomnienia? Gwarantuję, że wegańska tarta ze słonym karmelem przypadnie do gustu każdemu z Was! Kruchy spód z dodatkiem gorzkiej czekolady, aksamitna karmelowa masa , przygotowana na bazie śmietanki kokosowej, a do tego wisienka na torcie, a raczej popcorn na tarcie! 😊 I voila!
Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Wymieszaj zmielone płatki migdałów, płatki owsiane, olej kokosowy oraz syrop z agawy.
-
Krok 2
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
-
Krok 3
Na formę do tarty (o średnicy 24 cm) wyłóż spód i dobrze dociśnij.
-
Krok 4
Odstaw do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania kremu karmelowego.
Wegański krem karmelowy:
-
Krok 5
Do garnka dodaj połowę śmietanki kokosowej, sól i cukier kokosowy.
-
Krok 6
Gotuj karmel przez około 15 minut na średnim ogniu, aż nabierze ciemnej barwy i stanie się gęstszy. Kilka łyżek karmelu odłóż do dekoracji.
-
Krok 7
Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii.
-
Krok 8
Do karmelu dodaj pozostałą część mleka kokosowego i wymieszane z ekstraktem waniliowym i skrobią kukurydzianą, mleko migdałowe. Całość gotuj, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego budyniu.
-
Krok 9
Przełóż krem na wystudzoną tartę.
-
Krok 10
Odstaw tartę do wystudzenia, a następnie wstaw ją do lodówki na około 3 godziny.
-
Krok 11
Tartę polej częścią karmelu, aby popcorn dobrze się przykleił.Upraż popcorn na oleju i ułóż go na schłodzonej tarcie. Polej pozostawionym karmelem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze