Wegańskie

Wegańska tarta słony karmel z popcornem

Wegańska tarta słony karmel z popcornem

  • 04:10
  • 10
  • Średni
04:10
10
Średni

Masz ochotę na chwileczkę słodkiego zapomnienia? Gwarantuję, że wegańska tarta ze słonym karmelem przypadnie do gustu każdemu z Was! Kruchy spód z dodatkiem gorzkiej czekolady, aksamitna karmelowa masa , przygotowana na bazie śmietanki kokosowej, a do tego wisienka na torcie, a raczej popcorn na tarcie! 😊 I voila!

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.

Składniki

Spód:
  • 120 g zmielonych płatków migdałów
  • 110 g zmielonych płatków owsianych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 60 g syropu z agawy
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wegański krem karmelowy:
  • 500 ml śmietanki kokosowej (ok. 2 puszki) *
  • 110 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 3 g soli
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
Do dekoracji:
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g popcornu

Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Składniki
Spód:
  • 120 g zmielonych płatków migdałów
  • 110 g zmielonych płatków owsianych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 60 g syropu z agawy
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wegański krem karmelowy:
  • 500 ml śmietanki kokosowej (ok. 2 puszki) *
  • 110 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 3 g soli
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetker
Do dekoracji:
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g popcornu
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie