1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Czy zawsze proszek do pieczenia można zastąpić sodą?

Czy zawsze proszek do pieczenia można zastąpić sodą?

Zaktualizowano:

Soda i proszek do pieczenia to nie to samo. Sodę można stosować zamiast proszku do pieczenia tylko wtedy gdy przepis zakłada użycie produktu o kwaśnym odczynie (np. maślanka, kwaśna śmietana, miód itd.)

Soda (w przeciwieństwie do proszku do pieczenia) zaczyna działać zaraz po dodaniu do ciasta, dlatego ciasto należy jak najszybciej przygotować i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/czy-zawsze-proszek-do-pieczenia-mozna-zastapic-soda

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej