1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Czy zawsze proszek do pieczenia można zastąpić sodą?

Czy zawsze proszek do pieczenia można zastąpić sodą?

Soda i proszek do pieczenia to nie to samo. Sodę można stosować zamiast proszku do pieczenia tylko wtedy gdy przepis zakłada użycie produktu o kwaśnym odczynie (np. maślanka, kwaśna śmietana, miód itd.)

Soda (w przeciwieństwie do proszku do pieczenia) zaczyna działać zaraz po dodaniu do ciasta, dlatego ciasto należy jak najszybciej przygotować i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/czy-zawsze-proszek-do-pieczenia-mozna-zastapic-soda

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej