Powidła śliwkowe a'la Nutella

Nie wyobrażasz sobie jesieni bez smaku powideł śliwkowych oraz rozpieszczania się tabliczką czekolady? W takim razie na 100% pokochasz śliwkowe smarowidło a’la Nutella! Do jego przygotowania wybierz ulubioną odmianę mocno dojrzałych owoców. Gwarantuję, że dodatek kakao cudownie współgra i podkreśla ich smak!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie:
-
Krok 1
Śliwki umieść w dużym garnku lub patelni. Mieszając co jakiś czas, gotuj przez conajmniej godzinę na umiarkowanej mozy palnika.
-
Krok 2
Po tym czasie dodaj cukier i dalej gotuj, nie zapominając o mieszaniu. Po dodaniu cukru należy być bardziej ostrożnym, by powidła się nie przypaliły.
-
Krok 3
Gotuj do czasu aż powidła staną się gęste, o konsystencji dżemu. Potrwa to nawet kilka godzin, dlatego warto gotowanie podzielić na dwa dni.
-
Krok 4
Przełóż powidła do wysokiego naczynia i zblenduj. Jeśli przygotowujesz je w garnku, możesz to zrobić bezpośrednio w nim. *
-
Krok 5
Do zblendownach śliwek dodaj ciemne kakao, dokłądnie wymieszaj, na końcu je zagotowując.
-
Krok 6
Bezpośrednio z patelni, jeszcze gorące, przełóż do przygotowanych wcześniej czystych słoiczków.
* Możesz pominąc ten etap, jeśli wersja ze skórkami bardziej Ci odpowiada.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze