1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Jabłka w cieście drożdżowym

Jabłka w cieście drożdżowym

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pieczone, otulone drożdżowym ciastem jabłka będą idealną propozycją deseru dla tych, którzy kochają drożdżówki. :) Jednak tutaj proporcje nieco się odwrócą i to owoców, a nie ciasta, będzie więcej. Idealny przepis na jesienny deser na ciepło. Polecam


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj suche składniki: drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie wymieszaj. 

  • Krok 2

    W rondelku rozpuść masło, odstaw z ognia i dodaj do niego mleko, wymieszaj. 

  • Krok 3

    Ciepłe mleko z masłem połącz z żółtkami i dodaj do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieć, formując w kulkę. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Białko z cukrem ubij na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszaj zmielone orzechy i migdały. 

  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kiedy ciasto wyrośnie, wcześniej umyte jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Jabłka wypełnij masą orzechowo-migdałową.

  • Krok 6

    Ciasto podziel na 8 porcji. Kulki ciasta rozwałkuj i owiń ciastem każde jabłko.

  • Krok 7

    Owoce zawinięte w ciasto układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika wysmaruj jabłka białkiem i posyp trzcinowym cukrem wymieszanym z cynamonem.Piecz około 25 minut, do zrumienienia się ciasta. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej