Ro艣linna szarlotka alpejska
Ciasto tak pi臋kne, 偶e 偶al je kroi膰, i tak pyszne, 偶e nie chcia艂am si臋 nim dzieli膰 馃構 Postanowi艂am po艂膮czy膰 tradycj臋 z XXI wiekiem 馃槣i tak oto powsta艂a szarlotka alpejska 馃崕馃崗 w nowoczesnym, eleganckim wydaniu. I, co najwa偶niejsze, jest to wersja wega艅ska 馃尶
Ro艣linna szarlotka alpejska to waniliowe kruche ciasto, pra偶one jab艂ka z karmelem i orzechami w艂oskimi oraz cynamonowy krem 艣mietankowy 馃構 Przecie偶 ju偶 z samego opisu brzmi to jak deser stulecia!
Do przygotowania ro艣linnej szarlotki alpejskiej wykorzysta艂am zestaw do tarty - czyli perforowany ring, dzi臋ki któremu kruche ciasto jest idealnie równo wypieczone, oraz silikonowa forma, któr膮 wype艂ni艂am musem - tak w艂a艣nie powsta艂a ta geometryczna, oprószona cynamonem jode艂ka.
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ro艣linne ciasto kruche:
-
Krok 1
Do misy robota kuchennego wsyp cukier, margaryn臋 ro艣linn膮 oraz cukier z wanilli膮. Szybko utrzyj. Nast臋pnie dodaj m膮k臋 pszenn膮 oraz sól i szybko zagnie膰, tylko do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 2
Owi艅 ciasto foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do sch艂odzenia na minimum 30 minut.
-
Krok 3
Rant cukierniczy u艂ó偶 na macie silikonowej i rozwa艂kuj sch艂odzone ciasto pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Prze艂ó偶 delikatnie rozwa艂kowane ciasto, wype艂niaj膮c nim rant cukierniczy. Delikatnie doci艣nij brzegi, a nadmiar odkrój ostrym no偶em.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto prze艂ó偶 do zamra偶arki na oko艂o godzin臋. Nast臋pnie sch艂odzone ciasto wstaw do rozgrzanego do 210°C piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 190°C i piecz przez kolejne 8-10 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczony spód tarty wyci膮gnij z piekarnika i pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
-
Marta poleca
Stw贸rz tart臋 w nowoczesnej i oryginalnej ods艂onie. Zestaw sk艂ada si臋 z perforowanego rantu do spodu z kruchego ciasta, kt贸ry pozwoli Ci przygotowa膰, idealnie wypieczon膮 baz臋 do deseru, a tak偶e z silikonowej formy, kt贸r膮 mo偶esz wype艂ni膰 wybranym kremem lub nadzieniem i po艂膮czy膰 z kruchym spodem.
Masa jab艂kowo-karmelowa:
-
Krok 5
Jab艂ka pokrój na drobne kawa艂ki i podpra偶 przez kilka minut z sokiem cytryny.
-
Krok 6
Nast臋pnie przygotuj sos karmelowy.
Agar zalej zimn膮 wod膮 i wymieszaj. Na patelni臋 przesyp cukier i podgrzewaj, a偶 zacznie zmienia膰 kolor na jasnobr膮zowy. W tym momencie dodaj 艣mietank臋 i wymieszaj do ca艂kowitego po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 7
Dodaj posiekane orzechy w艂oskie.
-
Krok 8
A nast臋pnie agar i gotuj jeszcze przez oko艂o 2 minuty.
-
Krok 9
Prze艂ó偶 jab艂ka do sosu i dobrze wymieszaj.
-
Krok 10
Jeszcze ciep艂膮 mas臋 jab艂owo-karmelow膮 prze艂ó偶 na wystudzony kruchy spód. Dobrze wyrównaj i odstaw do przestudzenia, a nast臋pnie sch艂odzenia.
艢mietanka cynamonowa:
-
Krok 11
Do garnka przelej 100 ml 艣mietanki. Dodaj agar i cukier z wanili膮. Podgrzej do wrzenia, a nast臋pnie gotuj przez jeszcze oko艂o 2 minuty, ci膮gle mieszaj膮c. Odstaw.
-
Krok 12
Pozosta艂膮 cz臋艣膰 sch艂odzonej 艣mietanki ubij z cukrem pudrem i szczypt膮 cynamonu. 3 艂y偶ki ubitej 艣mietanki dodaj do jeszcze ciep艂ej podgrzanej 艣mietanki z agarem i szybko wymieszaj.
-
Krok 13
Prze艂ó偶 mas臋 do ubitej 艣mietanki i zmiksuj do po艂膮czenia sk艂adników. Prze艂ó偶 mas臋 do silikonowej formy. Wyg艂ad藕 krem oraz potrz膮艣nij form膮 kilka razy, 偶eby pozby膰 si臋 p臋cherzyków powietrza.
-
Krok 14
Silikonow膮 cz臋艣膰 z kremem w艂ó偶 do zamra偶arki do ca艂owitego zamro偶enia. Nast臋pnie delikatnie umie艣膰 silikonow膮 cz臋艣膰 na tarcie i delikatnie wyci膮gnij mas臋 艣mietankow膮. Tak 偶eby znajdowa艂a si臋 na górze tarty.
-
Krok 15
Wstaw ciasto do lodówki na oko艂o 2 godziny. Przed podaniem oprósz cynamonem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/roslinna-szarlotka-alpejska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze