1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Roślinna szarlotka alpejska

Roślinna szarlotka alpejska

Roślinna szarlotka alpejska z wegańską bitą śmietanką, oprószona cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto tak piękne, że żal je kroić, i tak pyszne, że nie chciałam się nim dzielić 😋 Postanowiłam połączyć tradycję z XXI wiekiem 😜i tak oto powstała szarlotka alpejska 🍎🍏 w nowoczesnym, eleganckim wydaniu. I, co najważniejsze, jest to wersja wegańska 🌿

Roślinna szarlotka alpejska to waniliowe kruche ciasto, prażone jabłka z karmelem i orzechami włoskimi oraz cynamonowy krem śmietankowy 😋 Przecież już z samego opisu brzmi to jak deser stulecia! 

Do przygotowania roślinnej szarlotki alpejskiej wykorzystałam zestaw do tarty - czyli perforowany ring, dzięki któremu kruche ciasto jest idealnie równo wypieczone, oraz silikonowa forma, którą wypełniłam musem - tak właśnie powstała ta geometryczna, oprószona cynamonem jodełka. 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Roślinne ciasto kruche:

  • Krok 1

    Do misy robota kuchennego wsyp cukier, margarynę roślinną oraz cukier z wanillią. Szybko utrzyj. Następnie dodaj mąkę pszenną oraz sól i szybko zagnieć, tylko do połączenia składników.

    Na blacie kuchennym robot kuchenn firmy Bosch. Obok cukier z wanilią, mąka pszenna, cukier, sól i margaryna roślinna.
  • Krok 2

    Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do schłodzenia na minimum 30 minut.

    Gotowe kruche ciasto wegańskie.
  • Krok 3

    Rant cukierniczy ułóż na macie silikonowej i rozwałkuj schłodzone ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż delikatnie rozwałkowane ciasto, wypełniając nim rant cukierniczy. Delikatnie dociśnij brzegi, a nadmiar odkrój ostrym nożem.

    Wegańskie ciasto kruche rozwałkowane pomiędzy dwoma arkuszami papieru.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto przełóż do zamrażarki na około godzinę. Następnie schłodzone ciasto wstaw do rozgrzanego do 210°C piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 8-10 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczony spód tarty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Wegańskie ciasto wyłożone w rancie cukierniczym.
  • Marta poleca

    Stwórz tartę w nowoczesnej i oryginalnej odsłonie. Zestaw składa się z perforowanego rantu do spodu z kruchego ciasta, który pozwoli Ci przygotować, idealnie wypieczoną bazę do deseru, a także z silikonowej formy, którą możesz wypełnić wybranym kremem lub nadzieniem i połączyć z kruchym spodem.

    Marta poleca

Masa jabłkowo-karmelowa:

  • Krok 5

    Jabłka pokrój  na drobne kawałki i podpraż przez kilka minut z sokiem cytryny.

    patelnia na płycie indukcyjnej. Obok pokrojone w misie jabłka i sok z cytryny.
  • Krok 6

    Następnie przygotuj sos karmelowy.

    Agar zalej zimną wodą i wymieszaj. Na patelnię przesyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. W tym momencie dodaj śmietankę i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

    Orzechy Bakal na blacie. Obok cukier na patelni i wegańska śmietanka.
  • Krok 7

    Dodaj posiekane orzechy włoskie.

    Karmel na patelni. Obok orzechy włoskie w miseczce.
  • Krok 8

    A następnie agar i gotuj jeszcze przez około 2 minuty.

    Na patelni karmel. Obok namoczony w wodzie agar i śmietanka.
  • Krok 9

    Przełóż jabłka do sosu i dobrze wymieszaj.

    Podprażanie jabłek na patelni z karmelem.
  • Krok 10

    Jeszcze ciepłą masę jabłowo-karmelową przełóż na wystudzony kruchy spód. Dobrze wyrównaj i odstaw do przestudzenia, a następnie schłodzenia.

    Upieczony spód do tarty. Obok podprażone jabłka z karmelem.

Śmietanka cynamonowa:

  • Krok 11

    Do garnka przelej 100 ml śmietanki. Dodaj agar i cukier z wanilią. Podgrzej do wrzenia, a następnie gotuj przez jeszcze około 2 minuty, ciągle mieszając. Odstaw.

    W garnku śmietanka wegańska z cukrem z wanilią. Obok cukier z wanilią Dr. Oetkera.
  • Krok 12

    Pozostałą część schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. 3 łyżki ubitej śmietanki dodaj do jeszcze ciepłej podgrzanej śmietanki z agarem i szybko wymieszaj.

    Na blacie cynamon mielony Dr. Oetkera. Obok forma silikonowa z zestawu do tarty Silikomart. W misie ubita śmietanka wegańska z cukrem pudrem. A w garnku podgrzana śmietanka z agarem.
  • Krok 13

    Przełóż masę do ubitej śmietanki i zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę do silikonowej formy. Wygładź krem oraz potrząśnij formą kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

    Wegańska masa śmietankowa przełożona do formy silikonowej. Obok  wyłożona masa jabłkowa na tartę.
  • Krok 14

    Silikonową część z kremem włóż do zamrażarki do całowitego zamrożenia. Następnie delikatnie umieść silikonową część na tarcie i delikatnie wyciągnij masę śmietankową. Tak żeby znajdowała się na górze tarty.

    Przełożona część śmietankowa na tartę.
  • Krok 15

    Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem oprósz cynamonem.

    Gotowa roślinna szarlotka alpejska.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/roslinna-szarlotka-alpejska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej