1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Ro艣linna szarlotka alpejska

Ro艣linna szarlotka alpejska

Ro艣linna szarlotka alpejska z wega艅sk膮 bit膮 艣mietank膮, opr贸szona cynamonem - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto tak pi臋kne, 偶e 偶al je kroi膰, i tak pyszne, 偶e nie chcia艂am si臋 nim dzieli膰 馃構 Postanowi艂am po艂膮czy膰 tradycj臋 z XXI wiekiem 馃槣i tak oto powsta艂a szarlotka alpejska 馃崕馃崗 w nowoczesnym, eleganckim wydaniu. I, co najwa偶niejsze, jest to wersja wega艅ska 馃尶

Ro艣linna szarlotka alpejska to waniliowe kruche ciasto, pra偶one jab艂ka z karmelem i orzechami w艂oskimi oraz cynamonowy krem 艣mietankowy 馃構 Przecie偶 ju偶 z samego opisu brzmi to jak deser stulecia! 

Do przygotowania ro艣linnej szarlotki alpejskiej wykorzysta艂am zestaw do tarty - czyli perforowany ring, dzi臋ki któremu kruche ciasto jest idealnie równo wypieczone, oraz silikonowa forma, któr膮 wype艂ni艂am musem - tak w艂a艣nie powsta艂a ta geometryczna, oprószona cynamonem jode艂ka. 

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ro艣linne ciasto kruche:

  • Krok 1

    Do misy robota kuchennego wsyp cukier, margaryn臋 ro艣linn膮 oraz cukier z wanilli膮. Szybko utrzyj. Nast臋pnie dodaj m膮k臋 pszenn膮 oraz sól i szybko zagnie膰, tylko do po艂膮czenia sk艂adników.

    Na blacie kuchennym robot kuchenn firmy Bosch. Obok cukier z wanili膮, m膮ka pszenna, cukier, s贸l i margaryna ro艣linna.
  • Krok 2

    Owi艅 ciasto foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do sch艂odzenia na minimum 30 minut.

    Gotowe kruche ciasto wega艅skie.
  • Krok 3

    Rant cukierniczy u艂ó偶 na macie silikonowej i rozwa艂kuj sch艂odzone ciasto pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Prze艂ó偶 delikatnie rozwa艂kowane ciasto, wype艂niaj膮c nim rant cukierniczy. Delikatnie doci艣nij brzegi, a nadmiar odkrój ostrym no偶em.

    Wega艅skie ciasto kruche rozwa艂kowane pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto prze艂ó偶 do zamra偶arki na oko艂o godzin臋. Nast臋pnie sch艂odzone ciasto wstaw do rozgrzanego do 210°C piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 190°C i piecz przez kolejne 8-10 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczony spód tarty wyci膮gnij z piekarnika i pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    Wega艅skie ciasto wy艂o偶one w rancie cukierniczym.
  • Marta poleca

    Stw贸rz tart臋 w nowoczesnej i oryginalnej ods艂onie. Zestaw sk艂ada si臋 z perforowanego rantu do spodu z kruchego ciasta, kt贸ry pozwoli Ci przygotowa膰, idealnie wypieczon膮 baz臋 do deseru, a tak偶e z silikonowej formy, kt贸r膮 mo偶esz wype艂ni膰 wybranym kremem lub nadzieniem i po艂膮czy膰 z kruchym spodem.

    Marta poleca

Masa jab艂kowo-karmelowa:

  • Krok 5

    Jab艂ka pokrój  na drobne kawa艂ki i podpra偶 przez kilka minut z sokiem cytryny.

    patelnia na p艂ycie indukcyjnej. Obok pokrojone w misie jab艂ka i sok z cytryny.
  • Krok 6

    Nast臋pnie przygotuj sos karmelowy.

    Agar zalej zimn膮 wod膮 i wymieszaj. Na patelni臋 przesyp cukier i podgrzewaj, a偶 zacznie zmienia膰 kolor na jasnobr膮zowy. W tym momencie dodaj 艣mietank臋 i wymieszaj do ca艂kowitego po艂膮czenia sk艂adników.

    Orzechy Bakal na blacie. Obok cukier na patelni i wega艅ska 艣mietanka.
  • Krok 7

    Dodaj posiekane orzechy w艂oskie.

    Karmel na patelni. Obok orzechy w艂oskie w miseczce.
  • Krok 8

    A nast臋pnie agar i gotuj jeszcze przez oko艂o 2 minuty.

    Na patelni karmel. Obok namoczony w wodzie agar i 艣mietanka.
  • Krok 9

    Prze艂ó偶 jab艂ka do sosu i dobrze wymieszaj.

    Podpra偶anie jab艂ek na patelni z karmelem.
  • Krok 10

    Jeszcze ciep艂膮 mas臋 jab艂owo-karmelow膮 prze艂ó偶 na wystudzony kruchy spód. Dobrze wyrównaj i odstaw do przestudzenia, a nast臋pnie sch艂odzenia.

    Upieczony sp贸d do tarty. Obok podpra偶one jab艂ka z karmelem.

艢mietanka cynamonowa:

  • Krok 11

    Do garnka przelej 100 ml 艣mietanki. Dodaj agar i cukier z wanili膮. Podgrzej do wrzenia, a nast臋pnie gotuj przez jeszcze oko艂o 2 minuty, ci膮gle mieszaj膮c. Odstaw.

    W garnku 艣mietanka wega艅ska z cukrem z wanili膮. Obok cukier z wanili膮 Dr. Oetkera.
  • Krok 12

    Pozosta艂膮 cz臋艣膰 sch艂odzonej 艣mietanki ubij z cukrem pudrem i szczypt膮 cynamonu. 3 艂y偶ki ubitej 艣mietanki dodaj do jeszcze ciep艂ej podgrzanej 艣mietanki z agarem i szybko wymieszaj.

    Na blacie cynamon mielony Dr. Oetkera. Obok forma silikonowa z zestawu do tarty Silikomart. W misie ubita 艣mietanka wega艅ska z cukrem pudrem. A w garnku podgrzana 艣mietanka z agarem.
  • Krok 13

    Prze艂ó偶 mas臋 do ubitej 艣mietanki i zmiksuj do po艂膮czenia sk艂adników. Prze艂ó偶 mas臋 do silikonowej formy. Wyg艂ad藕 krem oraz potrz膮艣nij form膮 kilka razy, 偶eby pozby膰 si臋 p臋cherzyków powietrza.

    Wega艅ska masa 艣mietankowa prze艂o偶ona do formy silikonowej. Obok  wy艂o偶ona masa jab艂kowa na tart臋.
  • Krok 14

    Silikonow膮 cz臋艣膰 z kremem w艂ó偶 do zamra偶arki do ca艂owitego zamro偶enia. Nast臋pnie delikatnie umie艣膰 silikonow膮 cz臋艣膰 na tarcie i delikatnie wyci膮gnij mas臋 艣mietankow膮. Tak 偶eby znajdowa艂a si臋 na górze tarty.

    Prze艂o偶ona cz臋艣膰 艣mietankowa na tart臋.
  • Krok 15

    Wstaw ciasto do lodówki na oko艂o 2 godziny. Przed podaniem oprósz cynamonem.

    Gotowa ro艣linna szarlotka alpejska.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/roslinna-szarlotka-alpejska

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej