Chcesz zrobić deser, który kradnie show zanim trafi na widelec? 🍉✨
Galaretka w arbuzie 🍉🍉🍉to letni hit, który wygląda jak milion dolarów, a robi się go w kilka chwil. Wydrążasz połówkę arbuza (i czujesz się jak kuchenny ninja), wrzucasz ulubione owoce, zalewasz krystaliczną galaretką i... czekasz, aż magia stężeje✨
Efekt? Orzeźwiające, soczyste, owocowo-galaretkowe cudo, które wszyscy będą focić przed jedzeniem. Idealne na garden party, urodziny albo po prostu wtedy, gdy chcesz, żeby lato smakowało jeszcze lepiej 🏖️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
Podane proporcje owoców i galaretki są na niewielkiego arbuza o średnicy około 18 cm.
-
Krok 1
2 galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku, odstaw do wystygnięcia.
-
Krok 2
Za pomocą łyżki do melona wydrąż arbuzowe kulki z połowki owocu. Odłóż je na później do wypełnienia "miseczki".
-
Krok 3
Resztę miąższu arbuza wydrąż za pomocą łyżki i łyżki do melona (ma dość ostre krawędzie).
Spód połówki arbuza minimalnie zetnij ostrym nożem, aby stabilnie stała i nie kołysała się na boki.
-
Krok 4
Wybrane owoce wsyp do arbuza. Na wierzchu ułóż wydrążone wcześniej kulki z arbuza.
-
Krok 5
Całość wypełnij wystudzoną galaretką, aż do krawędzi arbuza. Odstaw do lodówki na 6 godzin do całkowitego stężenia.
Arbuza możesz pokroić w trójkąty.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/galaretka-w-arbuzie-idealny-deser-na-lato |
Komentarze