Ciasto Snikers
W moim rankingu najsłodszych batoników na piedestale od lat utrzymuje się snickers. Już od samego patrzenia można zaspokoić apetyt na słodkie na kolejne kilka miesięcy🤭A gdyby tak zamienić kultowy, czekoladowy batonik w pyszne ciasto Snickers?
Półkruche blaty skrywają pyszną masę z bitej śmietany i serka śmietankowego typu Philadelphia - dzięki temu całość nie jest zbyt słodka i idealnie komponuje się z warstwą lekko solonego kajmaku, orzeszków ziemnych🥜 i ciemnej czekolady 🍫Dla podkręcenia smaku warto dodać pokruszony batonik - świetnie sprawdzi się jako dekoracja ciasta Snickers 😉
Głodny? Na co czekasz? Wypróbuj mój przepis!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Callebaut, Bakal oraz Bosch i Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto Snikers
-
Krok 1
Mąki przesiej do miski, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj żółtka i kawałki masła i szybko zagnieć.
-
Krok 2
Zagniecione ciasto podziel na dwie części.
-
Krok 3
Formy o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 4
Piecz około 15 minut w 170°C, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Krem śmietankowy
-
Krok 5
Cukier puder wymieszaj z śmietan fixami.
-
Krok 6
Śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodając cukier puder z śmietan fixami.
-
Krok 7
Krem wyłóż na wystudzony blat ciasta. Przykryj drugim blatem.
Przełożenie ciasta snikers
-
Krok 8
Rozsmaruj masę kajmakową.
-
Krok 9
Orzeszki posiekaj na drobne kawałki.
-
Krok 10
Czekoladę rozpuść w gorącej śmietance. Wymieszaj i odstaw do przesudzenia. Na ciasto wysyp równomiernie orzeszki i batonik pokrojony na cienkie plasterki.
-
Krok 11
Ciasto polej rozpuszczoną czekoladą. Odstaw na całą noc do lodówki, by zmiękło i dobrze się kroiło.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-snikers |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze