1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

ciasto snikers wszystkiego słodkiego
ciasto snikers wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

W moim rankingu najsłodszych batoników na piedestale od lat utrzymuje się snickers. Już od samego patrzenia można zaspokoić apetyt na słodkie na kolejne kilka miesięcy🤭A gdyby tak zamienić kultowy, czekoladowy batonik w pyszne ciasto Snickers?

Półkruche blaty skrywają pyszną masę z bitej śmietany i serka śmietankowego typu Philadelphia - dzięki temu całość nie jest zbyt słodka i idealnie komponuje się z warstwą lekko solonego kajmaku, orzeszków ziemnych🥜 i ciemnej czekolady 🍫Dla podkręcenia smaku warto dodać pokruszony batonik - świetnie sprawdzi się jako dekoracja ciasta Snickers 😉

Głodny? Na co czekasz? Wypróbuj mój przepis!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Callebaut, Bakal oraz Bosch i Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto Snikers

  • Krok 1

    Mąki przesiej do miski, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj żółtka i kawałki masła i szybko zagnieć.

    w misce robota bosch mąka Polka, na blacie masło Kerrygold, cukier puder i proszek do pieczenia
  • Krok 2

    Zagniecione ciasto podziel na dwie części.

    zagniecione ciasto kruche przekrojone na dwa kawałki
  • Krok 3

    Formy o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    dwie formy obok siebie wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 4

    Piecz około 15 minut w 170°C, do uzyskania jasnobrązowego koloru.

    upieczone dwa blaty ciasta w formach wyłożonych papierem do pieczenia

Krem śmietankowy

  • Krok 5

    Cukier puder wymieszaj z śmietan fixami.

    w miseczce cukier puder wymieszany z śmietan fixami dr. oetkera
  • Krok 6

    Śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodając cukier puder z śmietan fixami. 

    w misie robota bosch ubira śmietanka do ciasta snikers
  • Krok 7

    Krem wyłóż na wystudzony blat ciasta. Przykryj drugim blatem.

    przekładane ciasto snikers

Przełożenie ciasta snikers

  • Krok 8

    Rozsmaruj masę kajmakową.

    w formie ciasto snikers w masą kajmakową na wierzchu
  • Krok 9

    Orzeszki posiekaj na drobne kawałki.

    orzeszki Bakal w malakserze
  • Krok 10

    Czekoladę rozpuść w gorącej śmietance. Wymieszaj i odstaw do przesudzenia. Na ciasto wysyp równomiernie orzeszki i batonik pokrojony na cienkie plasterki.

    ciasto sniekers i przygotowywana polewa czelkoladowa
  • Krok 11

    Ciasto polej rozpuszczoną czekoladą. Odstaw na całą noc do lodówki, by zmiękło i dobrze się kroiło.

     

    gotowe ciasto snikers
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-snikers

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej