Czy cytryna może mieć poczucie humoru? Może – wystarczy ją wydrążyć i wypełnić galaretką o smaku mango-marakuja. Nagle z kwaśnej damy robi się słodka imprezowiczka, gotowa na garden party!🍋🍋🍋
Te galaretki w cytrynach to nie tylko deser, to mały psikus – bo kto spodziewa się, że cytryna ugryziona z entuzjazmem nie wykrzywi twarzy, tylko delikatnie rozpuści się w ustach? Po zastygnięciu kroimy je na ćwiartki – idealne na jeden kęs, chyba że ktoś się nie powstrzyma i zje dwie (albo cztery).
Na górę trafia trochę startej skórki cytrynowej – dla charakteru – i brązowy cukier, bo przecież każdy deser zasługuje na odrobinę słodkiego blichtru.
Przygotuj galaretki w cytrynach i ciesz się smakiem lata!🌞
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
-
Krok 1
Galaretkę dokładnie rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Cytryny przetnij wzdłuż na połówki, wyciśnij sok (możesz go zlać do słoiczka i wykorzystać do czegoś innego).
-
Krok 3
Łyżeczką i ostrym nożykiem pozbądź się resztek miąższu i skórek wewnątrz cytryn. Bardzo dobrze sprawdza się też tutaj łyżeczka do melona lub grapefruita.
Skórki umyj i wysusz.
-
Krok 4
Połówki* cytryn wypełnij nadal płynną galaretką i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
*Przed wylaniem galaretki ułóż cytryny w płaskim naczyniu, aby łatwiej przenieść je do lodówki, nie wylewając galaretki.
-
Krok 5
Połówki przetnij na ćwiartki. Brzegi cytryn lekko zwilż wodą, i obtocz w brązowym cukrze. Udekoruj skórką z cytryny.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/galaretka-w-cytrynach |
Komentarze