1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Galaretka w cytrynach

Galaretka w cytrynach

galaretka mango marakuja w skórkach od cytryny
galaretka mango marakuja w skórkach od cytryny
Zaktualizowano:

Czy cytryna może mieć poczucie humoru? Może – wystarczy ją wydrążyć i wypełnić galaretką o smaku mango-marakuja. Nagle z kwaśnej damy robi się słodka imprezowiczka, gotowa na garden party!🍋🍋🍋

Te galaretki w cytrynach to nie tylko deser, to mały psikus – bo kto spodziewa się, że cytryna ugryziona z entuzjazmem nie wykrzywi twarzy, tylko delikatnie rozpuści się w ustach? Po zastygnięciu kroimy je na ćwiartki – idealne na jeden kęs, chyba że ktoś się nie powstrzyma i zje dwie (albo cztery).

Na górę trafia trochę startej skórki cytrynowej – dla charakteru – i brązowy cukier, bo przecież każdy deser zasługuje na odrobinę słodkiego blichtru.

Przygotuj galaretki w cytrynach i ciesz się smakiem lata!🌞

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.

 

  • Krok 1

    Galaretkę dokładnie rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 2

    Cytryny przetnij wzdłuż na połówki, wyciśnij sok (możesz go zlać do słoiczka i wykorzystać do czegoś innego).

  • Krok 3

    Łyżeczką i ostrym nożykiem pozbądź się resztek miąższu i skórek wewnątrz cytryn. Bardzo dobrze sprawdza się też tutaj łyżeczka do melona lub grapefruita.

    Skórki umyj i wysusz.

  • Krok 4

    Połówki* cytryn wypełnij nadal płynną galaretką i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    *Przed wylaniem galaretki ułóż cytryny w płaskim naczyniu, aby łatwiej przenieść je do lodówki, nie wylewając galaretki.

  • Krok 5

    Połówki przetnij na ćwiartki. Brzegi cytryn lekko zwilż wodą, i obtocz w brązowym cukrze. Udekoruj skórką z cytryny.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/galaretka-w-cytrynach

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej