Puste figurki czekoladowe z podwójnej formy
Aby stworzyć pustą figurkę z czekolady potrzebna jest nam specjalna forma. Warto sięgnąć po te wykonane z poliwęglanu, które wydobywają z gotowych wyrobów piękny połysk. Równomiernie rozprowadzają temperaturę temperowanej czekolady, są mocne i trwałe.
Korzystając z podwójnej formy, dwie części figurki po zastygnięciu czekolady należy ze sobą połączyć, delikatnie podgrzewając ich krawędzie. Złączone części utworzą pustą czekoladową figurkę.
Zobacz krok po kroku, jak wykonać pustą figurkę z czekolady!
-
1. Rozpuść czekoladę.
Czekoladę, przed wylaniem do formy, należy skrystalizować. Odpowiednio skrystalizowana czekolada będzie miała piękny, satynowy połysk i odpowiednią twardość, co jest istotne przy tworzeniu figurek.
Czekoladę w kaletkach rozpuść interwałowo w mikrofali, mieszając co 15 sekund, aby się nie przypaliła.
Jeśli chcesz dobrze skrystalizować czekoladę przed wylaniem jej do formy, zobacz naszą poradę o temperowaniu czekolady:
-
2. Wylej czekoladę do formy
Wlej czekoladę do formy. Delikatnie stuknij grzbietem noża w formę, aby pozbyć się możliwych pęcherzyków powietrza.
-
3, Rozprowadź czekoladę w formie
Wykonując płynne, kuliste ruchy, zawiruj czekoladę w formie aby rozprowadzić ją po całej powierzchni i bokach.
-
4. Wylej nadmiar czekolady
Obracając foremkę do góry nogami pozbądź się nadmiaru czekolady. Pozostaw formę do ocieknięcia na kilka minut, aby cały nadmiar czekolady spłynął na tacę. Sprawdź, czy cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu jest wystarczająca, aby czekolada ostygła.
-
5. Upewnij się, że warstwa czekolady jest odpowiednia
Na brzegu figurek pojawi się zgrubienie, które podczas sklejania wzmocni spojenie połówek. Jeśli warstwa czekolady będzie zbyt cienka, powtórz kroki od 1 do 4 (jest to bardziej możliwe w przypadku dużych form).
Podczas chłodzenia czekolada obkurcza się i twardnieje - do prawidłowego kurczenia skorupka czekoladowa musi mieć odpowiednią grubość i wytrzymałość.
Formę z czekoladą pozostaw na tacy lub papierze i zostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej do stwardnienia.
-
6. Wyjmowanie czekoladowych figurek z formy
Z górnej części formy zeskrob resztki czekolady. Formę odstaw do lodówki na około 20 minut. Po schłodzeniu delikatnie stuknij w krawędzie formy grzbietem noża i ostrożnie wyjmij kształt z formy.
-
7. Łączenie pustych figurek
Obie połówki połóż otwartą stroną na ciepłym marmurze (blacie lub płycie) lub podgrzanej blaszce ze stali nierdzewnej, a następnie natychmiast ze sobą sklej. Dociśnij połówki delikatnie do siebie i przytrzymaj przez kilka sekund. Odstaw do zastygnięcia.
Jaką czekoladę wybrać do figurek?
Każda czekolada Callebaut ma oznaczony stopień płynności, co znacząco ułatwia dobór odpowiedniego produktu w zależności od naszych potrzeb i tego, co mamy zamiar przygotować.
Do wykonania małych i średnich figurek najlepiej sprawdzi się czekolada oznaczona trzema kropelkami. Przy małych figurkach formę wystarczy wylać czekoladą tylko raz, natomiast średnie i większe formy wymagają dodatkowej warstwy.
Do bardzo dużych figurek lepiej sprawdzi się czekolada oznaczona dwoma kropelkami płynności, którą wystarczy wylać do formy tylko raz.
Dobrej jakości czekolada to pewność pięknego połysku i dobrego obkurczania, co ułatwia wyjęcie figurki z formy.
-
Wybierz czekoladę o odpowiedniej płynności
Czekolady w kaletkach Callebaut mają oznaczoną na opakowaniu płynność - przdstawiana jest w formie kropelek - im bardziej płynna czekolada, tym większa ilości kropli.
Szeroki wybór wysokiej jakości czekolady znajdziesz w naszym e-sklepie 🍫
Jak zrobić wzorki na czekoladowych figurkach?
Aby przygotować czekoladowe jajeczka w pasiaste wzory, przed wylaniem czekolady do formy przygotuj dwa rękawy cukiernicze i nalej do nich niewielką ilość ciemnej i białej czekolady. Odetnij możliwie najmniejszą końcówkę rękawa i szybkim ruchem narysuj czekoladowe paski na całej powierzchni formy: najpierw z ciemnej czekolady. Formę odwróć do góry nogami i z krawędzi usuń nadmiar czekolady metalową packą. Odstaw na chwilę do zastygnięcia i powtórz tę samą czynność z białą czekoladą.
Gdy czekoladowe paski zastygną, wylej formę uprzednio zatemperowaną czekoladą i okrężnymi ruchami rozprowadź ją wypełniając formę. Nadmiar czekolady wylej i postępuj dalej tak jak w instrukcji przygotowania pustej figurki czekoladowej.
-
Czekoladowe jajko wielkanocne we wzorki
Wystarczy odrobina czekolady i rękaw cukierniczy, aby wyczarować wzory na wielkanocnym jajku!
Warsztaty z czekoladowych jajek wielkanocnych
Wspaniała okazja do kreatywnego spędzenia czasu razem z dzieckiem, czyli warsztaty “Ovo de Pascoa”, podczas których przygotujecie wielkanocne, czekoladowe jajka.
Dodatkowo, poznacie ciekawostki na temat uprawy czekolady oraz dowiecie się, czym jest jej temperowanie i jak je prawidłowo wykonać.
-
Zapisz się na warsztaty!
Wpadnij na najbliższe warsztaty z przygotowania wielkanocnych jajek z czekolady!
Zapraszamy 1 kwietnia 2023 na godzinę 11:00 do Studia Wszystkiego Słodkiego w gdańskim Garnizonie, przy ul. Hemara 23.
Link do wydarzenia i bilety znajdziesz TUTAJ.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jajka-czekoladowe |
Komentarze