Kruche ciasteczka jabłkowe


Kruche ciasteczka jabłkowe to lekka propozycja deseru. Szczególnie polecam Wszystkim, którzy czują się tymczasowo przejedzeni świątecznymi łakociami. Są kruche, delikatne i doskonale pasują do gorącej, zimowej herbaty. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę i cukier wymieszaj.
-
Krok 3
Dodaj pokrojone, zimne masło, dwa żółtka i szczyptę soli.
-
Krok 4
Szybko zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie jabłkowe:
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jabłka umyj, obierz i pokroj na cząstki.
-
Krok 6
Przełóż je do garnka, dodaj cukier i cukier z cynamonem.
-
Krok 7
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2 łyżkach wody i dodaj do jabłek.
-
Krok 8
Jabłka praż do momentu, aż część z nich się rozpadnie. Pozostaw je do przestudzenia.
Ciasto kruche:
-
Krok 9
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie rozłóż na cieście ostudzone jabłka.
-
Krok 10
Drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą noża potnij je na wąskie paski.
-
Krok 11
Z pasków utwórz kratkę na wierzchu ciasta, którą delikatnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem z cynamonem.
-
Krok 12
Okrągłą foremką o średnicy 7 cm wycinaj ciasteczka i za pomocą szpatułki, ostrożnie przenoś je na blachę do pieczenia.
-
Krok 13
Ciastka piecz przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka wystudź.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze