1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Kruche ciasteczka jabłkowe

Kruche ciasteczka jabłkowe

Kruche ciasteczka jabłkowe - Wszystkiego Słodkiego
Kruche ciasteczka jabłkowe - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Kruche ciasteczka jabłkowe to propozycja lekkiego deseru. Szczególnie polecam wszystkim, którzy czują się tymczasowo przejedzeni świątecznymi łakociami. 🎄 Ciasteczka są kruche, delikatne i doskonale pasują do gorącej, zimowej herbaty. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na kruche ciasteczka jabłkowe:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Papier do wypieków

    Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)

    Papier do wypieków
  • Krok 2

    Mąkę i cukier puder wymieszaj.

  • Krok 3

    Dodaj pokrojone zimne masło, dwa żółtka i szczyptę soli.

  • Krok 4

    Szybko zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Nadzienie jabłkowe:

  • Krok 5

    Jabłka umyj, obierz i pokrój na cząstki.

  • Krok 6

    Przełóż je do garnka, dodaj cukier oraz cukier z cynamonem.

  • Krok 7

    Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w dwóch łyżkach wody i dodaj do jabłek.

  • Krok 8

    Jabłka praż do momentu, aż część z nich się rozpadnie. Następnie pozostaw je do przestudzenia.

Ciasto kruche:

  • Krok 9

    Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem i rozłóż na nim ostudzone jabłka.

  • Krok 10

    Drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą noża potnij na wąskie paski.

  • Krok 11

    Z pasków utwórz kratkę na wierzchu jabłek. Posmaruj ją delikatnie roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem z cynamonem.

  • Krok 12

    Okrągłą foremką o średnicy 7 cm wycinaj ciasteczka i za pomocą szpatułki ostrożnie przenoś je na blachę do pieczenia.

  • Krok 13

    Ciastka piecz przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka wystudź.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/kruche-ciasteczka-jablkowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej