Bezglutenowe ciasto z dyni z polewą z białej czekolady
Szybkie i pyszne ciasto z dyni bez dodatku glutenu. Idealne na jesienne popołudnia do kubka gorącego kakao lub ulubionej kawy 🍂 Nie trzeba do niego przygotowywać purée, wystarczy zetrzeć dynię Hokkaido i dodać ją do masy. Wystarczy 40 minut, żeby je przygotować! Proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje! 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania ciasto dyniowego:
-
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra/dół). Prostokątną foremkę do pieczenia (20x30cm) wysmaruj olejem i oprósz mąką kukurydzianą.
-
Krok 2
Umyj dynię, osusz ją i pokrój na duże kawałki. Następnie zetrzyj kawałki dyni do miski. Dodaj jajka, syrop z agawy, sól, migdały, proszek do pieczenia bez glutenu, cynamon, jedną łyżkę mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj łyżką.
-
Krok 3
Równomiernie rozprowadź mieszankę dyniową w foremce. Piecz przez 30 minut na środkowej półce w piekarniku
Polewa:
-
Krok 4
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej I wmieszaj do niej olej z pestek dyni. Przełóż ciasto z formy na blat, udekoruj polewą i posyp pestkami dyni.
Porada:
⭐ Możesz sprawdzić czy ciasto jest upieczone, używając patyczka do pieczenia. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowe-ciasto-z-dyni-z-polewa-z-bialej-czekolady |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze