1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowe ciasto z dyni z polewą z białej czekolady

Bezglutenowe ciasto z dyni z polewą z białej czekolady

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Szybkie i pyszne ciasto z dyni bez dodatku glutenu. Idealne na jesienne popołudnia do kubka gorącego kakao lub ulubionej kawy 🍂 Nie trzeba do niego przygotowywać purée, wystarczy zetrzeć dynię Hokkaido i dodać ją do masy. Wystarczy 40 minut, żeby je przygotować! Proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje! 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sposób przygotowania ciasto dyniowego:

  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik do 180°C (góra/dół). Prostokątną foremkę do pieczenia (20x30cm) wysmaruj olejem i oprósz mąką kukurydzianą.

  • Krok 2

    Umyj dynię, osusz ją i pokrój na duże kawałki. Następnie zetrzyj kawałki dyni do miski. Dodaj jajka, syrop z agawy, sól, migdały, proszek do pieczenia bez glutenu, cynamon, jedną łyżkę mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj łyżką.

  • Krok 3

    Równomiernie rozprowadź mieszankę dyniową w foremce. Piecz przez 30 minut na środkowej półce w piekarniku

Polewa:

  • Krok 4

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej I wmieszaj do niej olej z pestek dyni. Przełóż ciasto z formy na blat, udekoruj polewą i posyp pestkami dyni.

Porada:

⭐ Możesz sprawdzić czy ciasto jest upieczone, używając patyczka do pieczenia. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowe-ciasto-z-dyni-z-polewa-z-bialej-czekolady

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej