Bez glutenu

Bezglutenowe ciasto z dyni z polewą z białej czekolady

pokrojone ciasto z dyni polane polewą z dyni i białej czekolady

Bezglutenowe ciasto z dyni z polewą z białej czekolady

  • 00:40
  • 16
  • Łatwy
00:40
16
Łatwy

Szybkie i pyszne ciasto z dyni bez dodatku glutenu. Idealne na jesienne popołudnia 🍂 Nie trzeba do niego przygotowywać purée, wystarczy zetrzeć dynię Hokkaido i dodać ją do masy. Wystarczy 40 minut, żeby je przygotować! Proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje! 

Składniki

Ciasto:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 300 g dyni Hokkaido
  • 5 jajek
  • 70 ml syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 250 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 15 g posiekanych pestek dyni
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C (góra/dół). Prostokątną foremkę do pieczenia (20x30cm) wysmaruj olejem i oprósz mąką kukurydzianą.

Krok 2

Umyj dynię, osusz ją i pokrój na duże kawałki. Następnie zetrzyj kawałki dyni do miski. Dodaj jajka, syrop z agawy, sól, migdały, proszek do pieczenia bez glutenu, cynamon, jedną łyżkę mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj łyżką.

Krok 3

Równomiernie rozprowadź mieszankę dyniową w foremce. Piecz przez 30 minut na środkowej półce w piekarniku

Polewa:

Krok 4

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej I wmieszaj do niej olej z pestek dyni. Przełóż ciasto z formy na blat, udekoruj polewą i posyp pestkami dyni.

Możesz sprawdzić czy ciasto jest upieczone, używając patyczka do pieczenia. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.

Składniki
Ciasto:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 300 g dyni Hokkaido
  • 5 jajek
  • 70 ml syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 250 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 15 g posiekanych pestek dyni
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu