Chrupka dubajska to prawdziwa gratka dla fanów wyjątkowych tekstur i orientalnych smaków! 💚Ta wyjątkowa warstwa skrywa w sobie kremowe połączenie białej czekolady i aromatycznej pasty pistacjowej, a całość dopełnia chrupiące, prażone kataifi – cienkie jak nitki ciasto, które dodaje charakterystycznego „chrup”.
Chrupka idealnie sprawdzi się jako warstwa między kremami i biszkoptem, dodając Twojemu wypiekowi charakteru. Spraw, by każdy kęs był niepowtarzalną podróżą – od delikatnej słodyczy, przez orzechową głębię, aż po chrupiące zakończenie.
Chrupka dubajska idealnie sprawdzi się jako wkładka do tortów urodzinowych, weselnych, nowoczesnych monoporcji i eleganckich deserów 🎂
Chrupka dubajska do tortu - przepis na średnicę 18 cm
Z podanych składników otrzymasz chrupkę o średnicy 18 cm, czyli idealną wielkość do tortu z biszkoptu 20 cm (chrupkę czy żelkę zawsze przygotowujemy o około 2 cm mniejszą, aby łatwiej otynkować tort).
-
Krok 1
Białą czekoladę zalej gorącą śmietanką. Odstaw na 1 minutę i dokładnie wymieszaj. Dodaj pastę pistacjową i sól - wymieszaj do połączenia składników. Jeśli pasta pistacjowa jest bardzo gęsta, możesz wykorzystać blender.
Dodaj uprażone ciasto kataifi i wymieszaj- w sklepach dostępne jest już gotowe, uprażone i pokrojone ciasto, ale możesz przygotować je samodzielnie z tego przepisu ➡️ CIASTO KATAIFI ⬅️
-
Krok 2
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Chrupkę przygotujesz także w formie silikonowej lub innym naczyniu, np. szklanym, o tych samych wymiarach.
Masę wyłóż do formy, wyrównaj i odstaw do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny.
Gotową chrupkę wyłóż na biszkopt przesmarowany delikatnie kremem, wyłóż resztę kremu i przykryj kolejnym blatem ciasta. Polecam układać chrupkę na dolnej warstwie tortu - ułatwia to krojenie.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-chrupke |
Komentarze