Chcesz dołączyć do grona entuzjastów dubajskich słodyczy, ale dostępność ciasta kataifi stanowi przeszkodę? Mamy dla Ciebie prawdziwy hit!
Przepis na ciasto kataifi to prawdziwa podróż do serca Bliskiego Wschodu – i to w wersji, którą możesz przygotować we własnej kuchni! Wyjątkowe, chrupiące ciasto w kształcie cienkich nitek przygotujesz zaledwie z kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Przygotuj samodzielnie ciasto kataifi i ciesz się magią Orientu w swojej kuchni!🪬
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Bosch oraz Mąka Polka.
Ciasto kataifi - przepis
Zapewne od kilku miesięcy zewsząd bombardują Cię informacje o czekoladzie dubajskiej i innych deserach nawiązujących do Bliskiego Wschodu. Sekretny składnik tych pyszności to ciasto kataifi - cienkie, chrupiące nitki, które po usmażeniu, w połączeniu z tahini i pastą pistacjową, tworzą wyjątkowe nadzienie.
Jeśli masz problem z dostępnością gotowego ciasta, zobacz jak zrobić ciasto kataifi samodzielnie. Wyjątkowo chrupiące, przygotowane zaledwie z kilku prostych składników. Wystarczy dobrze rozgrzana patelnia i trochę cierpliwości, aby cieszyć się smakien słodyczy prosto z serca Orientu!
-
Krok 1
W wysokim naczyniu umieść mąkę, skrobię, wodę, olej i sól.
-
Krok 2
Zblenduj na gładką masę. Konsystencją będzie przypominać ciasto naleśnikowe.
-
Krok 3
Przelej ciasto przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i odetnij minimalnie końcówkę. Powinna być możliwie jak najmniejsza, żeby paski ciasta były bardzo cienkie.
-
Krok 4
Ciasto wylewaj z rękawa na dobrze rozgrzaną patelnię, zataczając koła i tworząc cieniutkie okręgi. Im cieńsze paski, tym ciasto będzie bardziej chrupiące.
-
Krok 5
Po około 20-30 sekundach ciasto całkowicie odejdzie od powierzchni patelni i lekko się zarumieni. Przełóż je do miski.
Ciasto kataifi, drobno pokrojone, należy usmażyć na patelni z dodatkiem masła i cukru na bursztynowy kolor. Tak przygotowaną prażynkę mieszamy z pastą pistacjową oraz tahini i... dubajskie nadzienie gotowe!
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-ciasto-kataifi |
Komentarze