1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić ciasto kataifi?

Jak zrobić ciasto kataifi?

domowe ciasto kataifi nitki na talerzu
domowe ciasto kataifi nitki na talerzu
Zaktualizowano:

Chcesz dołączyć do grona entuzjastów dubajskich słodyczy, ale dostępność ciasta kataifi stanowi przeszkodę? Mamy dla Ciebie prawdziwy hit!

Przepis na ciasto kataifi to prawdziwa podróż do serca Bliskiego Wschodu – i to w wersji, którą możesz przygotować we własnej kuchni! Wyjątkowe, chrupiące ciasto w kształcie cienkich nitek przygotujesz zaledwie z kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. 

Przygotuj samodzielnie ciasto kataifi i ciesz się magią Orientu w swojej kuchni!🪬

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Bosch oraz Mąka Polka.

 

 


Ciasto kataifi - przepis

Zapewne od kilku miesięcy zewsząd bombardują Cię informacje o czekoladzie dubajskiej i innych deserach nawiązujących do Bliskiego Wschodu. Sekretny składnik tych pyszności to ciasto kataifi - cienkie, chrupiące nitki, które po usmażeniu, w połączeniu z tahini i pastą pistacjową, tworzą wyjątkowe nadzienie. 

Jeśli masz problem z dostępnością gotowego ciasta, zobacz jak zrobić ciasto kataifi samodzielnie. Wyjątkowo chrupiące, przygotowane zaledwie z kilku prostych składników. Wystarczy dobrze rozgrzana patelnia i trochę cierpliwości, aby cieszyć się smakien słodyczy prosto z serca Orientu!

  • Krok 1

    W wysokim naczyniu umieść mąkę, skrobię, wodę, olej i sól.

    składniki na ciasto kataifi
  • Krok 2

    Zblenduj na gładką masę. Konsystencją będzie przypominać ciasto naleśnikowe. 

    blender i w wysokim naczyniu składniki na ciasto kataifi
  • Krok 3

    Przelej ciasto przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i odetnij minimalnie końcówkę. Powinna być możliwie jak najmniejsza, żeby paski ciasta były bardzo cienkie. 

    Przelanie ciasta przez drobne sitko
  • Krok 4

    Ciasto wylewaj z rękawa na dobrze rozgrzaną patelnię, zataczając koła i tworząc cieniutkie okręgi. Im cieńsze paski, tym ciasto będzie bardziej chrupiące.

    smażenie ciasta kataifi
  • Krok 5

    Po około 20-30 sekundach ciasto całkowicie odejdzie od powierzchni patelni i lekko się zarumieni. Przełóż je do miski. 

    Ciasto kataifi, drobno pokrojone, należy usmażyć na patelni z dodatkiem masła i cukru na bursztynowy kolor. Tak przygotowaną prażynkę mieszamy z pastą pistacjową oraz tahini i... dubajskie nadzienie gotowe!

    nitki ciasta kataifi w misce
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-ciasto-kataifi

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej