1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Mini
  4. Owoce pod kruszonką z budyniem

Owoce pod kruszonką z budyniem

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Sezon na owoce: czas, start! Truskawki, maliny i borówki coraz śmielej spoglądają na nas ze sklepowych półek i straganów 🍓🍓🍓Wiosna to idealny czas na desery bazujące właśnie na świeżych owocach. Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z budyniem i wpuść odrobinę słonecznej pogody do swojej kuchni 🌞

Deser w przygotowaniu jest tak prosty, jak smaczny. Waniliowy budyń, ulubione owoce i mnóstwo maślanej, pachnącej kruszonki z dodatkiem cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera. Owoce delikatnie puszczą sok, mieszając się z aksamitnym, budyniowym kremem - aby się do niego dostać trzeba przebić się przez warstwę słodkiej, chrupiącej kruszonki. Idealna propozycja na wiosenne popołudnie 🥰

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie budyniu do owoców pod kruszonką:

  • Krok 1

    Budyń dokładnie wymieszaj z mlekiem.

    budyń w proszku wymieszany z mlekiem
  • Krok 2

    W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem. Dodaj rozpuszczony w mleku budyń i gotuj do zgęstnienia. Mieszaj, aby nie powstały grudki.

    zagotowana śmietanka z cukrem
  • Krok 3

    DO gotowego budyniu dodaj masło i wymieszaj całość.

     

    w rondelku budyń, obok miseczka z masłem
  • Krok 4

    Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

    budyń w rondelku przykryty folią spożywczą

Przygotowanie kruszonki:

  • Krok 5

    W malakserze umieść składniki na kruszonkę i całość krótko zmiksuj.

    składniki na kruszonkę w malakserze
  • Krok 6

    Kruszonka konsystencją powinna przypominać piasek.

    gotowa kruszonka
  • Krok 7

    Piekarnik nagrzej do 200°C.

    Połowę kruszonki wyłóż na dno kokilek i delikatnie dociśnij do dna. Piecz około 10 minut.

    kokilki wypełnione kruszonką na dnie
  • Krok 8

    Na spód z kruszonki wyłóż budyń.

    kokilki wypełnione budyniem
  • Krok 9

    Kokilki wypełnij owocami - możesz wykorzystać truskawki, borówki i maliny lub inne ulubione owoce.

    kokilki z budyniem i owocami
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i deserów Wilton to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Dzięki kratce nasze wypieki szybko stygną, nie niszcząc powierzchni blatu czy stołu.

  • Krok 10

    Kokilki posyp pozostałą kruszonką.

    owoce pod kruszonką z budyniem przed pieczeniem
  • Krok 11

    Piecz około 10 minut lub dłużej, do momentu, aż kruszonka wyraźnie się zarumieni.

    upieczone owoce pod kruszonką z budyniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-mini/owoce-pod-kruszonka-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej