Jak sprawić, żeby tort nie był nudnym, mdłym ciastem, które wszyscy zostawiają na talerzyku? Dodaj mu smaku i tekstur! Owocowe żelki, frużeliny, a może... chrupka do tortu? Chrupka, która zawsze wychodzi chrupiąca!
Zobacz, jak przygotować czekoladową chrupkę do tortu, która nie zmięknie od kremów i da się łatwo pokroić. W przepisie wykorzystałam grube, waflowe rurki do nadziewania bitą śmietaną. Dostępne w każdym większym markecie, idealnie sprawdzają się jako alternatywa dla francuskiej prażynki.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Barry Callebaut.
Chrupka do tortu - porady i przepis
1. Chrupkę możesz przygotować z dowolnej czekolady - ciemnej, mlecznej, białej czy ruby.
2. Migdały możesz zastąpić dowolnymi orzechami - nerkowce, laskowe czy włoskie. Wybierz swoje ulubione i podpraż je dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
3. Do chrupki z białej czekolady lub ruby możesz dodać liofilizowane owoce - nada jej piękny kolor i ciekawy, kwaskowaty smak.
4. Średnica chrupki powinna być o około 2 cm mniejsza niż średnica biszkoptu. Ułatwi to tynkownie tortu.
5. Chrupkę możesz położyć na biszkopt/krem w całości lub pokruszyć ją na mniejsze kawałki - tort będzie się łatwiej kroić.
6. Nie tylko do tortu - chrupka świetnie sprawdzi się jako przełożenie do monoporcji lub dodatek do lodów czy deserów.
-
Krok 1
Czekoladę wymieszaj z olejem i rozpuść w mikrofali. Rozpuszczaj czekoladę interwałowo, co 15-20 sekund mieszając, żeby się nie przypaliła.
Możesz zrobić to także w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę z czekoladą i olejem. Mieszaj, uważając, żeby woda nie dostała się do czekolady.
Czekoladę odstaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 2
Migdały (lub inne wybrane orzechy) drobno posiekaj.
-
Krok 3
Ryrki waflowe pokrusz w miseczce na niewielkie kawałki.
-
Krok 4
Połącz wystudzoną czekoladę z okruszkami i migdałami.
-
Krok 5
Masę wyłóż na papier do pieczenia, tworząc cienkie (max. 0,5 cm) koło.
-
Krok 6
Chrupkę wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby czekolada zastygła.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-chrupke-do-tortu-1 |
Komentarze