1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić chrupkę do tortu?

Jak zrobić chrupkę do tortu?

Zaktualizowano:

Jak sprawić, żeby tort nie był nudnym, mdłym ciastem, które wszyscy zostawiają na talerzyku? Dodaj mu smaku i tekstur! Owocowe żelki, frużeliny, a może... chrupka do tortu? Chrupka, która zawsze wychodzi chrupiąca!

Zobacz, jak przygotować czekoladową chrupkę do tortu, która nie zmięknie od kremów i da się łatwo pokroić. W przepisie wykorzystałam grube, waflowe rurki do nadziewania bitą śmietaną. Dostępne w każdym większym markecie, idealnie sprawdzają się jako alternatywa dla francuskiej prażynki.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Barry Callebaut.

 

 


Chrupka do tortu - porady i przepis

1. Chrupkę możesz przygotować z dowolnej czekolady - ciemnej, mlecznej, białej czy ruby.

2. Migdały możesz zastąpić dowolnymi orzechami - nerkowce, laskowe czy włoskie. Wybierz swoje ulubione i podpraż je dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

3. Do chrupki z białej czekolady lub ruby możesz dodać liofilizowane owoce - nada jej piękny kolor i ciekawy, kwaskowaty smak.

4. Średnica chrupki powinna być o około 2 cm mniejsza niż średnica biszkoptu. Ułatwi to tynkownie tortu.

5. Chrupkę możesz położyć na biszkopt/krem w całości lub pokruszyć ją na mniejsze kawałki - tort będzie się łatwiej kroić.

6. Nie tylko do tortu - chrupka świetnie sprawdzi się jako przełożenie do monoporcji lub dodatek do lodów czy deserów.

 

  • Krok 1

    Czekoladę wymieszaj z olejem i rozpuść w mikrofali. Rozpuszczaj czekoladę interwałowo, co 15-20 sekund mieszając, żeby się nie przypaliła. 

    Możesz zrobić to także w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę z czekoladą i olejem. Mieszaj, uważając, żeby woda nie dostała się do czekolady.

    Czekoladę odstaw do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 2

    Migdały (lub inne wybrane orzechy) drobno posiekaj.

  • Krok 3

    Ryrki waflowe pokrusz w miseczce na niewielkie kawałki.

  • Krok 4

    Połącz wystudzoną czekoladę z okruszkami i migdałami.

  • Krok 5

    Masę wyłóż na papier do pieczenia, tworząc cienkie (max. 0,5 cm) koło.

  • Krok 6

    Chrupkę wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby czekolada zastygła.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-chrupke-do-tortu-1

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej